Vita de lux Wagyu a ajuns și în fermele românești. Cât costă un kilogram
Considerate printre vitele cu cea mai bună carne din lume, văcuțele din rasa Wagyu au ajuns și în fermele din România.
Carnea de Wagyu este renumită pentru marmorarea sa excepțională și gustul intens, fiind considerată o delicatesă în bucătăriile de top, internaționale. Aducerea acestei rase diversifică, piața locală de carne, pune România pe harta producătorilor de carne de lux.
Carnea de vită wagyu este una dintre cele mai scumpe din lume. Provenită din Japonia și apreciată pentru firele dese de grăsime, uniform distribuite în fibra musculară, wagyu de înaltă calitate, care arată roz și are un gust fraged, poate costa până la 200 de dolari pe kilogram.
Patru rase de vaci dau această carne. În fermele de acolo, văcuțele sunt ținute în țarcuri mici și hrănite, timp de doi ani, de trei ori pe zi, cu un amestec de fibre și un concentrat din orez, grâu și fân până grăsimea ajunge să reprezinte jumătate din greutatea lor.
Japonia este cel mai mare producător de wagyu din lume. Urmează Australia. Iată-i și pe unii fermieri români care încearcă să intre pe lista de producători.
În Telciu, Bistrița-Năsăud, Daniel Simion a început cu trei vaci gestante din rasa Kuroge, pe care le-a luat cu 15.000 de euro din Austria, și acum are 15.
Daniel Simion, fermier: „Eu le îngrijesc de primăvara și până toamna târziu afară pe pășune iar iarna cu fân uscat, lucernă otavă. O să fac o finisare de o lună, două, trei”.
La restaurant, o porție costă 1.200 lei
Cu mai multe cunoștințe și o fermă care a ajuns să numere 75 de de vaci și tauri, Arpad Both din Arad vinde deja Wagyu, din rasa Kuroge, în câteva carmangerii din zonă. Antricotul îl dă cu 400 de lei kilogramul.
Arpad Both, fermier: „În ultimele cinci luni când se finalizează taurii introducem un procentaj mai mare de porumb, șrot de soia și șrot de floare pentru marmorarea cărnii.”
Niciunul dintre fermerii români nu hranește vacile wagyu cu orez, așa cum primesc ele din Japonia. Raimond Rusu care are o sută de astfel de bovine, în Timiș, și a înlocuit această cereală cu orz.
Raimond Rusu, fermier: „Toată lumea îmi arată: domne, carne de asta ai în fermă? Exact așa avem.”
Pentru că este scumpă, carnea wagyu se găsește în puține restaurante din România. Într-un local din Brașov, de pildă, o porție de 400 de grame se dă cu 1.200 de lei.
Gigi Băncilă, administrator restaurant: „Nu se vând foarte multe porții din cauză că este, hai să spunem, o carne destinată clienților mai pretențioși.”
Prețul cărnii wagyu este dat în principal de calitatea grăsimii marmorat.