Vita de lux Wagyu a ajuns și în fermele românești. Cât costă un kilogram

×
Codul embed a fost copiat

Considerate printre vitele cu cea mai bună carne din lume, văcuțele din rasa Wagyu au ajuns și în fermele din România.

Carnea de Wagyu este renumită pentru marmorarea sa excepțională și gustul intens, fiind considerată o delicatesă în bucătăriile de top, internaționale. Aducerea acestei rase diversifică, piața locală de carne, pune România pe harta producătorilor de carne de lux.

Carnea de vită wagyu este una dintre cele mai scumpe din lume. Provenită din Japonia și apreciată pentru firele dese de grăsime, uniform distribuite în fibra musculară, wagyu de înaltă calitate, care arată roz și are un gust fraged, poate costa până la 200 de dolari pe kilogram.

Patru rase de vaci dau această carne. În fermele de acolo, văcuțele sunt ținute în țarcuri mici și hrănite, timp de doi ani, de trei ori pe zi, cu un amestec de fibre și un concentrat din orez, grâu și fân până grăsimea ajunge să reprezinte jumătate din greutatea lor.

Japonia este cel mai mare producător de wagyu din lume. Urmează Australia. Iată-i și pe unii fermieri români care încearcă să intre pe lista de producători.

Citește și
Julio Iglesias
Julio Iglesias a fost reținut după ce a fost prins cu 42 de kilograme de fructe, legume și carne, pe un aeroport

În Telciu, Bistrița-Năsăud, Daniel Simion a început cu trei vaci gestante din rasa Kuroge, pe care le-a luat cu 15.000 de euro din Austria, și acum are 15.

Daniel Simion, fermier: „Eu le îngrijesc de primăvara și până toamna târziu afară pe pășune iar iarna cu fân uscat, lucernă otavă. O să fac o finisare de o lună, două, trei”.

La restaurant, o porție costă 1.200 lei

Cu mai multe cunoștințe și o fermă care a ajuns să numere 75 de de vaci și tauri, Arpad Both din Arad vinde deja Wagyu, din rasa Kuroge, în câteva carmangerii din zonă. Antricotul îl dă cu 400 de lei kilogramul.

Arpad Both, fermier: „În ultimele cinci luni când se finalizează taurii introducem un procentaj mai mare de porumb, șrot de soia și șrot de floare pentru marmorarea cărnii.”

Niciunul dintre fermerii români nu hranește vacile wagyu cu orez, așa cum primesc ele din Japonia. Raimond Rusu care are o sută de astfel de bovine, în Timiș, și a înlocuit această cereală cu orz.

Raimond Rusu, fermier: „Toată lumea îmi arată: domne, carne de asta ai în fermă? Exact așa avem.”

Pentru că este scumpă, carnea wagyu se găsește în puține restaurante din România. Într-un local din Brașov, de pildă, o porție de 400 de grame se dă cu 1.200 de lei.

Gigi Băncilă, administrator restaurant: „Nu se vând foarte multe porții din cauză că este, hai să spunem, o carne destinată clienților mai pretențioși.”

Prețul cărnii wagyu este dat în principal de calitatea grăsimii marmorat.

Articol recomandat de sport.ro
Starul Barcelonei a reacționat, după ce presa din Spania a scris că soția l-a înșelat cu antrenorul personal: ”Sunt șocat”
Starul Barcelonei a reacționat, după ce presa din Spania a scris că soția l-a înșelat cu antrenorul personal: ”Sunt șocat”
Citește și...
Românii mănâncă din ce în ce mai mult și mai prost. Câte calorii a ajuns să consume un adult în fiecare zi
Românii mănâncă din ce în ce mai mult și mai prost. Câte calorii a ajuns să consume un adult în fiecare zi

Oamenii mănâncă tot mai puține legume proaspete, citrice și preparate din pește, dar mai multe grăsimi vegetale, zahăr, patiserie și carne de porc. Mulți nu doar că fac frecvent alegeri slab nutritive, dar se și supraalimentează.  

Julio Iglesias a fost reținut după ce a fost prins cu 42 de kilograme de fructe, legume și carne, pe un aeroport
Julio Iglesias a fost reținut după ce a fost prins cu 42 de kilograme de fructe, legume și carne, pe un aeroport

Autorităţile din Republica Dominicană au confiscat fructe, legume şi carne de la artistul spaniol Julio Iglesias, pe aeroportul din Higüey.

Românii au epuizat stocurile de carne pentru sărbători ale magazinelor. ”Acum iau porcăriile astea mai mărunte”
Românii au epuizat stocurile de carne pentru sărbători ale magazinelor. ”Acum iau porcăriile astea mai mărunte”

Deși ne pregătim din vreme listele de cumpărături de sărbători, întotdeauna mai rămâne câte ceva de luat pe ultima sută de metri.  

Recomandări
Au început negocierile SUA-Ucraina de la Jeddah. Kievul nu este dispus să accepte un armistițiu pe uscat
Au început negocierile SUA-Ucraina de la Jeddah. Kievul nu este dispus să accepte un armistițiu pe uscat

Oficialii de la Washington și Kiev și-au început întâlnirea din orașul saudit Jeddah, privind oprirea războiului. Americanii vor sa afle dacă Ucraina este pregătită să facă Rusiei concesii "concrete".

CCR analizează astăzi contestația lui Călin Georgescu privind respingerea candidaturii. Deciziile Curții sunt definitive
CCR analizează astăzi contestația lui Călin Georgescu privind respingerea candidaturii. Deciziile Curții sunt definitive

Contestația lui Călin Georgescu față de respingerea candidaturii sale la BEC va fi analizată marți, începând de la ora 17:00, la Curtea Constituțională. 

Atac masiv asupra Moscovei, înaintea negocierilor de pace din Arabia Saudită. Ucrainenii au provocat haos în capitala Rusiei
Atac masiv asupra Moscovei, înaintea negocierilor de pace din Arabia Saudită. Ucrainenii au provocat haos în capitala Rusiei

Un atac "masiv" cu zeci de drone ucrainene a vizat Moscova în cursul nopţii de luni spre marţi, a indicat primarul capitalei, Serghei Sobianin, cu câteva ore înainte de discuţiile dintre reprezentanţi ucraineni şi americani în Arabia Saudită.