Unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, desființat de istorici: Un gunoi marca Hollywood
Gladiator II, unul dintre cele mai așteptate filme ale anului a reușit să-și atragă critici aspre din partea istoricilor după ce regizorul a prezentat un simplu trailer de doar câteva minute.
Dr. Shadi Bartsch, profesor de studii clasice la Universitatea din Chicago, cu diplome de la Princeton, Harvard și UC Berkeley, a declarat noua peliculă a lui Ridley Scott este „un gunoi marca Hollywood”, noteză Independent.
„Nu cred că romanii știau ce este un rechin”, a adăugat dr. Bartsch, deși a recunoscut că romanii chiar au umplut Colosseumul cu apă pentru a organiza lupte navale în arenă.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
O altă scenă, în care rinocerii intră în Colosseum, este parțial adevărată. Dr. Bartsch a explicat că poetul roman Martial „a scris un poem în anul 80 d.Hr. despre un rinocer care aruncă un taur spre cer”, dar ar fi fost vorba de un rinocer cu un singur corn, mai degrabă decât de rasa cu două coarne prezentată în film, și nu există nicio dovadă că gladiatorii ar fi încercat să călărească pe spatele lor, așa cum apare în film.
Un anacronism mai flagrant este scena în care un nobil roman este reprezentat citind un ziar de dimineață în timp ce bea ceai într-o cafenea. Presa nu avea să fie inventată decât peste 1.200 de ani.
„Ei aveau știri zilnice - Acta Diuma - dar erau sculptate și plasate în anumite locuri”, a explicat Bartsch. „Trebuia să te duci la ea, nu o puteai ține în mână la o cafenea. De asemenea, ei nu aveau cafenele!”
Istoricii critică filmele lui Ridley Scott
În general, Scott este criticat pentru lipsa de acuratețe istorică a filmelor sale. Când filmul său biografic Napoleon a fost lansat anul trecut, istoricul Dan Snow a devenit viral cu un videoclip TikTok care semnala inexactități istorice.
Unul dintre aspectele criticate de Snow a fost ideea că Napoleon „a venit din nimic”, așa cum este citat pe afiș. „Tatăl său a fost, de fapt, un aristocrat”, a remarcat istoricul.
El a subliniat, de asemenea, că „Napoleon nu a tras în piramide” și că, în ciuda a ceea ce se vede în teaser, Maria Antoaneta „a avut părul foarte tuns pentru execuție și Napoleon nu a fost prezent”.