Imparatul roman care a inspirat filmul Gladiatorul avea propriul Colosseum, unde ucidea animale

Ultima actualizare: 04-10-2013 18:32
Descoperire in sud-estul Romei

Arheologii au descoperit in apropiere de Roma un mini-Colosseum privat, construit de celebrul imparat roman care i-a inspirat pe creatorii filmului "Gladiatorul".

Conform Daily Mail, este vorba despre imparatul Commodus, care a folosit acest amfiteatru din secolul al 2-lea pe proprietatea sa din Genzano (sud-estul Romei) pentru a ucide animale salbatice in timp ce el era imbracat in haine de gladiator.

Aceasta arena ovala, cu dimensiuni de 60 x 40 de metri, a fost descoperita in mod accidental de o echipa de oameni de stiinta de la o universitate din America, in timp ce efectuau sapaturi la baile termale in zona cunoscuta sub numele de Vila Antonines.

Cu ajutorul unui radar s-au putut vedea fundatiile subterane, iar imaginile au mai scos la iveala peretii curbati si podelele de marmura galbena, rosie si purpurie. Peste 1300 de oameni puteau sta in tribune sa-l priveasca pe Commodus, fiul lui Marcus Aurelius, in timp ce omora animale.

Filmul Gladiatorul, realizat in anul 2000, a castigat 5 premii Oscar, iar Commodus a fost interpretat de Joaquin Phoenix. In acest film, el lupta pana la moarte in Colosseumul din Roma cu personajul fictiv al unui general de armata jucat de Russel Crowe.

In istorie, el avea doar 20 de ani cand a devenit imparat, domnind intre anii 180 si 192 I.H. El a ordonat populatiei sa-i slaveasca numele ca un al doilea Hercule pe Pamant care ucide animalele salbatice. Era atat de priceput incat a strapuns un elefant cu un stalp, a gaurit cornul unei gazele cu o sulita si a ucis animale puternice dintr-o singura lovitura.

Commodus a infuriat multi romani atunci cand venea la teatru sau amfiteatru imbracat in haine de femeie. De asemenea, ii placea sa provoace durere si suferinta, asa cum s-a intamplat atunci cand si-a batut joc de un barbat supraponderal, taindu-i stomacul cu un cutit.

In afara arenei, el a dus o viata depravata, alaturi de cele 300 de comcubine. Femeile erau adunate atat din randul nobilimii, cat si din popor. Commodus a sfarsit asasinat - fiind strangulat de partenerul sau de lupte, dupa esuarea unei tentative de otravire a sa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO