Românii combat excesele de Crăciun cu și mai multe cumpărături pentru Revelion. ”Soția mea sălășluiește prin magazin”
De sărbători nu există masă bogată fără deja tradiționala aglomerație din magazine. Abia ce ne-am dezmeticit după excesele de la Crăciun, că în piețe și supermarketuri a fost iar o aglomerație de nedescris.
În timp ce comercianții spun că s-au pregătit cu angajați în plus și marfă suficientă, clienții au făcut calcule peste calcule.
O familie împinge cu greu două coșuri mari, umplute până la refuz. Timpul e scurt, iar lista de cumpărături lungă. Cu ochelarii pe nas, soția se asigură că nu au uitat nimic.
Reporter: Câți bani ați lăsat pe toate produsele astea?
Femeie: Probabil 1.000 – 1.500. Cam așa o să fie tot coșul. Încă nu e terminat.
Un alt domn, lipit de un raft, stă cuminte ca să nu îi încurce pe ceilalți. A primit instrucțiuni clare.
Bărbat: Soția mai sălășluiește prin magazin. Mi-a spus să o aștept aici. Încă avem frigiderul plin.
Reporter: Dar totuși ați ieșit să mai luați câte ceva.
Bărbat: Am ieșit să mai luăm câte ceva, da. Mărunțișuri.
Iar în fața unor cutii cu spumant mai mari decât el, un băiețel privește curios sticlele colorate.
Copil: Asta-i de copii și asta-i de copii.
Reporter: Și le vrei pe amândouă!
Copil: Da. Frățiorul meu a fost bolnav și acum tati e bolnăvior.
Reporter: Deci o să beți cu toții șampanie pentru copii.
Copil: Da!.
Deși abia a trecut Crăciunul, magazinele sunt din nou pline de oameni grăbiți, fiecare cu lista lui. Pentru Revelion au golit galantarele de pește și rafturile de vinuri.
”Am luat deja tot ce ne-am propus, șampanie pentru copii, pentru oameni mari și căutăm un curcan”.
”Am luat pește. O să facem pește de Revelion, ca să fie ceva mai ușor de mâncat. O salată, fructe, legume la cuptor”.
Mulți și-au făcut drum și pe la piață, mai ales că multe preparate au în centru legumele - cum este cazul salatei de boeuf.
Ce prețuri sunt prin piețe
De pe masa de Revelion nu pot să lipsească verdețurile. Verdele este asociat cu sănătatea, iar frunzele ne duc cu gândul la bani. Așa că oamenii pun în coș și salată verde, varză sau spanac. Și strugurii sunt importanți pe masa de Revelion.
Cei superstițioși spun că ar fi bine să mâncăm, la miezul nopții, 12 boabe de struguri albi pentru ca următorul an să fie dulce și bogat.
Mai puțin dulce este, însă, prețul. Un kilogram de struguri albi costă și 35 de lei. Dacă punem la socoteală și verdețurile, mai punem 7 lei pentru salata verde, 3 pentru o legătură de ridichi și 5 pentru un kilogram de varză. Cel puțin 100 de lei vor merge pentru carne.
”Cârnați, tobă, șunculiță. Și brânză”.
Reporter: De cât timp sunteți la cumpărături?
Client: Ha ha, avem două ore. Am mai mers și în alt hipermarket, acum am trecut și pe aici.
Reporter: Și mai aveți de stat?
Client: Cred că pe jos, prin piață. Legume, fructe, ce mai trebuie să cumpărăm.
Sursa: Pro TV
Etichete: cheltuieli, cumparaturi, craciun, revelion,
Dată publicare:
30-12-2024 19:14