Un tezaur vechi de 2 mii de ani a fost descoperit de un vânător de comori din județul Mureș.

Sute de monede de argint, ascunse într-un vas, au fost găsite într-o pădure în zona localității Ernei.

Vasul cu monezi a fost predat Muzeului Județen Mureș, unde va fi cercetat pentru datarea exactă.

Cel care l-a descoperit ar putea primi chiar şi 40% din valoarea tezaurului.

Narcis are 43 de ani, iar în urmă cu un an și jumătate a decis să își urmeze hobby-ul. Pasionat de istorie, bărbatul și-a luat un detector de metale pentru care a obținut autorizație. De atunci s-a apucat să caute vestigii arheologice. Este a treia oară când norocul i-a surâs. Într-o pădure din zona localității Ernei a dat peste un vas antic dichisit cu monezi.

Narcis: Caut extrem de mult. Sunt chestii de noroc, nu poți să ai o strategie. Sunetul acela specific sună și la alte metale, nu poți să știi ce ai în pământ.

Vasul plin cu monede a ajuns la specialiștii Muzeului Județen Mureș.

Specialist: Acestă descoperire intră în categoria descoperirilor întâmplătoare făcute de către căutătorii de comori care sunt destul de mulți în județul Mureș. Zona aceasta ne rezervă din ce în ce mai multe surprize pentru că în ultimii doi ani au apărut chiar foarte multe descoperiri și monetare, inclusiv tezaure de bijuterii dacice.

Pe teritoriul județului Mureș există mai multe tezaure romane, spun specialiștii. Cei care le descoperă trebuie să anunțe autoritățile. Autorii descoperirilor întâmplătoare au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului, iar în cazul unei descoperiri de excepție, încă 15%.