Un student arab din Iași a dat foc la 4 mașini pentru că a fost privit în ochi. Instanța l-a iertat pentru că i-a părut rău
Un student arab din Iași a fost condamnat cu suspendare după ce s-a răzbunat crunt pe un conațional și a dat foc la 5 mașini pentru că a fost privit în ochi de către acesta, gest considerat o mare jignire.
Un student palestinian din Fâșia Gaza a fost condamnat la închisoare cu suspendare de Curtea de Apel Iași, care a întors astfel pedeapsa de 1 an și 6 luni cu executare dictată în primă instanță pentru distrugere în formă continuată, după ce s-a răzbunat pe un conațional pentru că a fost privit în ochi, scrie Ziarul de Iași.
Studentul la Medicină se afla alături de fratele lui când s-a întâlnit cu persoana vătămată, de asemenea palestinian din Fîșia Gaza, care l-a un moment dat l-a privit în ochi în timpul conversației.
Aceasta ar fi o mare jignire în tradiția culturală a palestinianului, care a trecut de la amenințări și înjurături prin telefon la fapte, în septembrie 2020. A anunțat public că va da foc mașinii celui care l-a insultat privindu-l în ochi, s-a dus acasă la acesta, l-a provocat să coboare jos din apartament, după care s-a dus la un peco, a cumpărat benzină și s-a întors la blocul dușmanului său, unde i-a stropit mașina, un VW Golf, după care i-a dat foc.
A despăgubit victimele în timpul procesului
Flăcările s-au extins imediat la încă trei mașini, pe care le-a distrus în totalitate: un Dodge Nitro, un Audi A5 și un Audi A4.
Studentul palestinian a fost condamnat de Judecătoria Iași la 1 an și 6 luni de închisoare cu executare.
„Instanţa reţine că inculpatul nu a înţeles să se conformeze regulilor de convieţuire socială dintr-o ţară a cărei naţionalitate nu o are, dar în interiorul căreia a ales de bună voie să urmeze studii superioare, în vederea formării sale profesionale în calitate de viitor medic. Instanţa apreciază că, fiind cetăţean străin, avea în primul rând obligaţia morală de a se supune regulilor şi normelor de convieţuire socială ale ţării în care a ales în mod liber să îşi urmeze studiile, indiferent dacă acestea sunt contrare sau diferite de normele sociale de convieţuire din statul de origine”, au menţionat judecătorii.
Pe parcursul procesului, tânărul i-a despăgubit pe cei cărora le distrusese maşinile, aceştia renunţând la pretenţiile civile.
Lucrurile s-au schimbat însă în apel. Avocatul său a subliniat faptul că tânărul petrecuse deja 7 luni în arest preventiv şi la domiciliu, perioadă apreciată ca suficientă pentru a conştientiza gravitatea faptelor şi a consecinţelor.
Actul din septembrie 2020 a reprezentat prima situaţie în care studentul încălca legea română și a făcut apoi tot posibilul pentru a îndrepta lucrurile, rămânând în relaţii amiabile cu victimele, a arătat avocatul.
„Persoana vătămată V.M. l-a abordat pe inculpat pe holul Judecătoriei Iaşi, când ambii erau prezenţi pentru termenul de judecată fixat, a dat mâna cu el şi i-a spus că înţelege că a săvârşit fapta dintr-un impuls emoţional şi că este convins că s-a îndreptat, încurajându-l să îşi continue studiile şi să devină medic”, a arătat avocatul.
Pedeapsă cu suspendare pentru că așa e tradiția lui și îi pare rău
Acesta a criticat şi aprecierea făcută de magistraţii Judecătoriei referitoare la faptul că studentul nu respectase regulile de convieţuire din România. Practic, a reușit să obțină suspendarea pedepsei invocând faptul că clientul său este arab și nu poate fi condamnat cu executare doar pentru acest lucru, plus că îi pare rău pentru ce a făcut.
„Aprecierea gravităţii unei infracţiuni nu se analizează prin raportare la cetăţenia făptuitorului şi nici nu poate fi inclusă în categoria circumstanţelor personale, în sensul agravării sau atenuării răspunderii penale. Dacă s-ar analiza din această perspectivă ar însemna că periculozitatea unui făptuitor român este mai redusă sau că acesta merită mai multă clemenţă, întrucât infracţiunea a fost săvârşită în ţara al cărei cetăţean este, raţionament total discriminatoriu”, a spus avocatul.
Argumentele acestuia au fost acceptate de magistraţii Curţii de Apel, care au decis ca pedeapsa aplicată să nu fie executată în regim de detenţie, ci să fie suspendată pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Tânărul va avea astfel ocazia de a-şi finaliza studiile medicale la Iaşi.