Un student arab din Iași a dat foc la 4 mașini pentru că a fost privit în ochi. Instanța l-a iertat pentru că i-a părut rău

masina incendiata Bisignano
ZMedia

Un student arab din Iași a fost condamnat cu suspendare după ce s-a răzbunat crunt pe un conațional și a dat foc la 5 mașini pentru că a fost privit în ochi de către acesta, gest considerat o mare jignire.

Un student palestinian din Fâșia Gaza a fost condamnat la închisoare cu suspendare de Curtea de Apel Iași, care a întors astfel pedeapsa de 1 an și 6 luni cu executare dictată în primă instanță pentru distrugere în formă continuată, după ce s-a răzbunat pe un conațional pentru că a fost privit în ochi, scrie Ziarul de Iași.

Studentul la Medicină se afla alături de fratele lui când s-a întâlnit cu persoana vătămată, de asemenea palestinian din Fîșia Gaza, care l-a un moment dat l-a privit în ochi în timpul conversației.

Aceasta ar fi o mare jignire în tradiția culturală a palestinianului, care a trecut de la amenințări și înjurături prin telefon la fapte, în septembrie 2020. A anunțat public că va da foc mașinii celui care l-a insultat privindu-l în ochi, s-a dus acasă la acesta, l-a provocat să coboare jos din apartament, după care s-a dus la un peco, a cumpărat benzină și s-a întors la blocul dușmanului său, unde i-a stropit mașina, un VW Golf, după care i-a dat foc.

 

Citește și
Miles Routledge
Peripețiile unui student britanic rămas blocat în Afganistan, după ce a vrut să experimenteze "turismul obscur şi extrem"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

A despăgubit victimele în timpul procesului

 

Flăcările s-au extins imediat la încă trei mașini, pe care le-a distrus în totalitate: un Dodge Nitro, un Audi A5 și un Audi A4.

Studentul palestinian a fost condamnat de Judecătoria Iași la 1 an și 6 luni de închisoare cu executare.

„Instanţa reţine că inculpatul nu a înţeles să se conformeze regulilor de convieţuire socială dintr-o ţară a cărei naţionalitate nu o are, dar în interiorul căreia a ales de bună voie să urmeze studii superioare, în vederea formării sale profesionale în calitate de viitor medic. Instanţa apreciază că, fiind cetăţean străin, avea în primul rând obligaţia morală de a se supune regulilor şi normelor de convieţuire socială ale ţării în care a ales în mod liber să îşi urmeze studiile, indiferent dacă acestea sunt contrare sau diferite de normele sociale de convieţuire din statul de origine”, au menţionat judecătorii.

Pe parcursul procesului, tânărul i-a despăgubit pe cei cărora le distrusese maşinile, aceştia renunţând la pretenţiile civile.

Lucrurile s-au schimbat însă în apel. Avocatul său a subliniat faptul că tânărul petrecuse deja 7 luni în arest preventiv şi la domiciliu, perioadă apreciată ca suficientă pentru a conştientiza gravitatea faptelor şi a consecinţelor.

Actul din septembrie 2020 a reprezentat prima situaţie în care studentul încălca legea română și a făcut apoi tot posibilul pentru a îndrepta lucrurile, rămânând în relaţii amiabile cu victimele, a arătat avocatul.

„Persoana vătămată V.M. l-a abordat pe inculpat pe holul Judecătoriei Iaşi, când ambii erau prezenţi pentru termenul de judecată fixat, a dat mâna cu el şi i-a spus că înţelege că a săvârşit fapta dintr-un impuls emoţional şi că este convins că s-a îndreptat, încurajându-l să îşi continue studiile şi să devină medic”, a arătat avocatul.

 

Pedeapsă cu suspendare pentru că așa e tradiția lui și îi pare rău

 

Acesta a criticat şi aprecierea făcută de magistraţii Judecătoriei referitoare la faptul că studentul nu respectase regulile de convieţuire din România. Practic, a reușit să obțină suspendarea pedepsei invocând faptul că clientul său este arab și nu poate fi condamnat cu executare doar pentru acest lucru, plus că îi pare rău pentru ce a făcut.

„Aprecierea gravităţii unei infracţiuni nu se analizează prin raportare la cetăţenia făptuitorului şi nici nu poate fi inclusă în categoria circumstanţelor personale, în sensul agravării sau atenuării răspunderii penale. Dacă s-ar analiza din această perspectivă ar însemna că periculozitatea unui făptuitor român este mai redusă sau că acesta merită mai multă clemenţă, întrucât infracţiunea a fost săvârşită în ţara al cărei cetăţean este, raţionament total discriminatoriu”, a spus avocatul.

Argumentele acestuia au fost acceptate de magistraţii Curţii de Apel, care au decis ca pedeapsa aplicată să nu fie executată în regim de detenţie, ci să fie suspendată pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Tânărul va avea astfel ocazia de a-şi finaliza studiile medicale la Iaşi.

 

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Un student s-a sinucis aruncându-se de pe un bloc, din Timișoara. Ce mesaj a trimis prietenilor
Un student s-a sinucis aruncându-se de pe un bloc, din Timișoara. Ce mesaj a trimis prietenilor

Un student din Timișoara s-a sinucis, vineri, aruncându-se de pe blocul în care locuia. Băiatul s-a aruncat de la etajul 5 al blocului.

Peripețiile unui student britanic rămas blocat în Afganistan, după ce a vrut să experimenteze
Peripețiile unui student britanic rămas blocat în Afganistan, după ce a vrut să experimenteze "turismul obscur şi extrem"

Un student britanic care a mers în vacanţă în Afganistan a anunţat că este în siguranţă, la Dubai, după ce a fost evacuat, relatează BBC.

Un student din Suceava s-a spânzurat în camera de cămin
Un student din Suceava s-a spânzurat în camera de cămin

Un student de 21 de ani, din Suceava, s-a spânzurat, chiar în camera sa de cămin.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.