Un psihoterapeut despre cei din Generația Z: “Sunt bătrâni înainte de vreme”. Ce l-a făcut să îi catalogheze astfel
Generaţia Z este considerată "generaţia celor sensibili”, pentru concentrarea pe problemele sociale, viaţa sănătoasă şi consumul mai puţin de alcool.
Dar terapeuţii spun că generaţia Z ar putea pierde o mulţime de experienţe de viaţă din cauza atitudinii prea precaute faţă de riscuri, notează The Guardian.
Potrivit experţilor în sănătate mintală, mulţi tineri aleg din ce în ce mai mult să rămână într-o zonă de confort a unei reţele mici de prieteni cu gânduri similare, în care o mare parte din activitatea lor socială este virtuală. Deşi acest lucru le poate oferi mai mult control asupra anumitor aspecte ale vieţii lor, poate duce şi la anxietate socială atunci când trebuie să interacţioneze cu oamenii offline, au adăugat experţii, conform News.ro.
Natalie Phillips, psihoterapeut care lucrează cu copii şi tineri cu vârste cuprinse între 11 şi 25 de ani, a declarat: "Văd o creştere disproporţionată a referinţelor pentru anxietate socială, anxietate profesională, încredere generală în sine şi probleme de relaţie pentru această generaţie atunci când se confruntă cu realitatea de a fi într-un birou, de a fi într-un club de noapte, de a fi într-un pub sau de a fi la o întâlnire".
Cei din generaţia Z ar consuma mai puţin alcool decât părinţii lor
Remarcile ei au venit după ce un studiu academic, publicat în British Journal of Sociology, a arătat că cei din generaţia Z susţine că beau mai puţin alcool decât părinţii lor, deoarece se simt sub presiune pentru a performa academic, sunt mai conştienţi de sănătate şi nu vor să-şi piardă controlul.
"Am sentimentul că [această generaţie] poate rata greşelile şi sentimentul de a fi tânăr. Cred că sunt destul de bătrâni înainte de vremea lor.", a spus Phillips, adăugând mulţi dintre tinerii cu care colaborează au "zone de confort restrânse” deoarece lucrează de acasă sau interacţionează în mare măsură cu colegii online şi au un număr mic de prieteni, dar cu aceeaşi mentalitate.
"Nu se află în situaţii sociale în aceeaşi măsură în care am fost noi, generaţiile dinaintea lor. Există pericolul ca lumea ta să devină doar interioară, iar asta poate provoca anxietate perpetuată. Lumea exterioară este mult mai înfricoşătoare pentru că nu ai experienţa necesară pentru a te descurca cu asta.", a spus psihoterapeutul.
Această tendinţă a fost exacerbată de pandemie, ce a dus la un număr mai mare de tineri care lucrează de la distanţă şi socializează mai rar.
Cum a fost realizat studiul
Studiul, intitulat "Mai multe opţiuni... Mai puţin timp în 'Cultura agitată' a 'Generaţiei sensibile': Individualizarea şi declinul consumului de alcool în rândul tinerilor adulţi din secolul XXI", a constatat că 70% dintre tinerii chestionaţi au simţit că sunt supuşi unei presiuni mai mari decât părinţii lor. pentru a obţine rezultate bune la învăţătură şi pentru a avea o carieră de succes, lăsându-le mai puţin timp pentru distracţii.
Cercetătorii de la universităţile din Kent şi Leeds au chestionat 517 britanici cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani care s-au descris ca fiind moderati sau nebăutori în 2020. Şapte din 10 respondenţi au spus că au simţit că nu au nevoie să bea atât de mult, deoarece pot avea preocupări mai bune decât generaţia părinţilor lor.
Mulţi au spus, de asemenea, că şi-au redus consumul de alcool din cauza costului în creştere al băuturilor, a datoriilor universitare şi a presiunii de a reuşi în mediul academic şi în viitoarea lor carieră. Cercetătorii au intervievat, de asemenea, focus grupuri de studenţi care erau membri ai unor societăţi "curate” pentru a înţelege de ce s-au abţinut de la băutură.
Jennifer, membru al grupului de discuţii, a spus: "[Suntem] foarte conştienţi de lume aşa cum este, şi de problemele legate de schimbările climatice şi de climatul politic din lume, creând presiune asupra noastră pentru a face tot posibilul ca lumea să fie un loc mai bun, mai degrabă decât să trăieşti pentru moment şi să te distrezi.”
Jane Darougar, psihoterapeut la şcoala de artă şi design din Central Saint Martin, a spus că a fost surprinsă să descopere câţi studenţi au spus că sunt abstinenti.
Darougar a pus acest lucru pe seama gradului de conştientizare a impactului negativ al alcoolului asupra sănătăţii mintale. "Am avut studenţi care au spus, am o anxietate de bază, ştiu că, dacă beau, anxietatea mea va fi la "nori" a doua zi şi pur şi simplu nu mă pot descurca cu asta”, a adăugat ea.
"Îmi amintesc că, atunci când eram tânăr, oamenii spuneau curaj şi beau ceva înainte să facă ceva care părea puţin înspăimântător. Cred că asta a dispărut, oamenii nu văd asta ca pe un mod sensibil sau constructiv de a gestiona situaţia", a adăugat ea, conform The Guardian.
Generaţia Z, sau Gen Z pe scurt, se succede milenialilor (sau Generaţiei Y) şi precede Generaţia Alpha. Naşterea celor din această generaţie a început în anul 1995 şi s-a terminat în anul 2010.