Un polițist din Alba i-a dat unui șofer o sancțiune care nu există în Codul Rutier. Ce au decis apoi judecătorii
Un polițist de la IPJ Alba i-a aplicat unui șofer o sancțiune care nu există în Codul Rutier. Acesta i-a suspendat permisul „pe o perioadă de 24 de ore”, după ce aparatul etilotest a indicat că șoferul avea o alcoolemie de 0,03 mg/l.
Șoferul a spus că nu a consumat alcool și a cerut să fie dus la spital pentru prelevarea de probe biologice, însă, în procesul verbal, polițistul rutier a trecut „suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 24 de ore”, conform Alba24.
Ulterior, analizele au dovedit că șoferul nu avea alcool în sânge. Acesta a contestat sancțiunea în instanță, iar magistrații Judecătoriei Blaj au decis că suspendarea permisului pentru 24 de ore este nelegală.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
”Cu privire însă la sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pe o durată de 24 de ore, instanţa constată că acesta este nelegală, întrucât, conform art. art. 102 alin.(3) lit. a) din OUG nr. 195/2002, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptei de conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune”, au precizat magistrații Judecătoriei Blaj în motivarea instanței.
De asemenea, magistrații au luat în considerare și că șoferul a a ieșit negativ la testul de sânge și i-au dat câștig de cauză șoferului, anulând procesul verbal de contravenție.
”Prin urmare, dat fiind că situaţia de fapt reţinută în sarcina petentului nu corespunde realităţii, instanţa va admite plângerea contravenţională şi va anula procesul-verbal de contravenţie, luând act că petentul şi-a rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată”, se arată în motivarea instanței.