Un nou concept de cafenea a fost adus și în București. Cafeneaua cu pisici sau cafeneaua-atelier se numără printre favorite
Într-o lume tot mai agitată, cu prea puțin timp petrecut alături de prieteni, un nou concept de localuri vă îmbie la întâlniri.
Este vorba de un nou concept de cafenea, unde oamenii pot urmări împreună o piesă de teatru, învață de picteze, au ateliere de lectură sau spații comune de lucru. De multe ori, cei care trec pragul unor astfel de locuri, plătesc o taxă în funcție de orele petrecute acolo. Restul e pus la dispoziție de gazde.
Cuplu care pictează: „Eu fac ceva abstract și m-am chinuit foarte mult până când iubitul meu mi-a spus că el vrea o rață”. / „Eu îi desenez un cimpanzeu, adică trebuie să fim chit”.
Ruxandra și Constantin pictau unul altuia cana de cafea. Este pentru prima dată când au trecut pragul unei cafenele-atelier. E un concept vestic, iar cei care administrează localul și-au dorit să formeze o comunitate. În unele zile ajung să fie pictate peste 60 de obiecte.
Managerul le explică unor tinere ce au de facut: „Tot ce aveți aici sunt niște obiecte ceramice, sunt arse, date la 80 de grade, urmează ca voi să pictați pe ele, dar o să se schimbe foarte tare în momentul când le pictați, cam așa o să arate. Obiectele rămân la noi, le băgăm la cuptor, la final voi așa ceva o să aveți. Sunt adevărate. Le puteți folosi”.
În schimb, o cafenea a fost transformată într-un hub educațional. Sunt ateliere de lectură pentru părinți și copii sau spațiu de întâlnire pentru antreprenori. Zilnic, Bogdan face cel puțin 50 de cafele.
Bogdan: „Dacă cineva comandă un expresso dublu ar fi pus în aceeași ceașcă, dacă îl împărțim putem să folosim pentru cappuccino sau expresso simplu. Să o miroși sau să o guști puțin! Miroase foarte bine. E un pic acrișoară, acidă, poate dacă nu ești obișnuită cu acest mod de prăjire, te poate lua prin surprindere”.
Claudia, administratorul cafenelei: „Vin persoane cu laptopul care doresc să lucreze, vin persoane care doresc să organizez anumite evenimente, workshopuri, e foarte vie treabă, dar mereu avem copii care fac activități, ultima a fost chiar lectura”.
Dintr-o astfel de cafenea puteți pleca și cu un nou membru al familiei. Sunt peste 30 de pisici, care au fost salvate de pe stradă, sterilizate și așteaptă să își găsească un stăpân.
Teodora Nica, reprezentantul cafenelei: „În brațe îl am pe Claide, mai avem o pisicuță mai mică, sunt frați. Oamenii vin, beau cafea și se bucură de compania pisicilor”.
Pentru cei care vor să rezolve sarcinile de la serviciu, au apărut spații comune de lucru. Conceptul „AntiCafe” ne învață să apreciem mai mult momentele petrecute împreună. Aici se plătește doar timpul, iar gazdele oferă din partea casei ceai, cafea, mâncare și cărți. O oră costă 15 lei, dar după primele cinci ore, se oprește cronometrul.
Sunt peste 12.000 de cărți în librărie, iar cei interesați pot alege oricând un titlu pe care vor să îl citească, fără să fie nevoiți să plece la finalul zilei acasă cu cartea. Sunt cărți în română, engleză, franceză și germană, iar multe dintre titlurile așezate atent la raft sunt recomandări ale celor care au trecut pragul librăriei.
Ștefania Oprina, librar: „Spațiile de coworking sunt zone unde poți să citești între două e-mailuri dificile, în care poți să lucrezi toată ziua sau să vii cu zecw colegi, când biroul nu te mai inspiră”.
Astfel de spații există de multă vreme în străinătate. În Paris, de exemplu, sunt cafenele care pun la dispoziție inclusiv birouri individuale. O oră petrecută acolo ajunge să coste și șase euro, însă accesul la bar este gratuit.