Boala care a dus la prinderea nașului mafiot Matteo Messina Denaro. Legendara Cosa Nostra nu va mai exista

Matteo Messina Denaro
Profimedia

Cel mai căutat mafiot din Italia se îndrepta spre o cafenea din faţa unei clinici private siciliene când un poliţist s-a apropiat de el şi l-a întrebat cum îl cheamă. Nu a minţit.

 

Pur şi simplu şi-a ridicat privirea şi a spus: "Ştiţi cine sunt. Sunt Matteo Messina Denaro" - relatează BBC, potrivit News.

Până în acel moment, poliţiştii nu puteau fi absolut siguri că bărbatul era cu adevărat "naşul naşilor", pe care îl vânau de trei decenii. Se prezentase la o programare la clinică sub numele de Andrea Bonafede.

Totuşi, după ani de cercetări minuţioase şi având doar o imagine cu el - şi aceea computerizată - , carabinierii erau destul de siguri că acesta era omul pe care îl căutau.

În perioada în care s-a aflat la conducerea mafiei siciliene Cosa Nostra, Messina Denaro a supervizat şantajul, depozitarea ilegală a deşeurilor, spălarea de bani şi traficul de droguri. A fost condamnat în absenţă în 2002 pentru o serie de crime.

Citește și
regele betonului
Cum arata vila de lux confiscata de la „Regele Betonului”, protejat de Cosa Nostra
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Se pare că a fost protejatul lui Totò Riina, şeful clanului Corleone, care a fost arestat în 1993 după 23 de ani de fugă. Acela a fost şi anul în care Messina Denaro a dispărut. Timp de 30 de ani, anchetatorii s-au putut baza doar pe un portret-robot şi pe scurte fragmente de înregistrări vocale pentru a-l identifica.

Informațiile îl plasau din Venezuela până în Olanda

Informaţii despre apariţia sa îl plasau peste tot, din Venezuela până în Olanda. Dar a fost prins în Palermo - în inima Siciliei, locul său natal.

"A durat atât de mult să fie arestat pentru că, aşa cum s-a întâmplat şi cu alţi lideri mafioţi, era protejat de o reţea foarte densă de complici, adânc înrădăcinată şi extrem de puternică în Sicilia şi nu numai", a declarat pentru BBC jurnalistul italian Andrea Purgatori.

Mulţi au presupus că arestarea de luni a fost rezultatul unui pont venit din partea asociaţilor lui Messina Denaro, care au decis că un şef bolnav nu le mai era de folos. De altfel, pentru o lungă perioadă de timp, cel mai căutat mafiot din Italia s-a simţit suficient de protejat "pentru a se plimba liber pe străzile din Palermo, capitala spirituală a Cosa Nostra", spune Purgatori. Dar în cele din urmă, a fost găsit chiar în centrul unui oraş aglomerat, un loc în care cu greu de poţi ascunde. După 30 de ani de căutări, ce a condus, în final, poliţia la el?

Într-o conferinţă de presă, poliţia a respins teoria că ar fi acţionat la pont. În schimb, carabinierii au declarat că au combinat metodele tradiţionale de investigaţie cu tehnologia modernă, pentru a restrânge numărul suspecţilor.

"De-a lungul anilor, în jurul lui Matteo Messina Denaro s-a format un fel de perdea de fum, formată dintr-o reţea de persoane loiale lui", spune Mitja Gialuz, avocat şi profesor de procedură penală la Universitatea LUISS din Roma.

Discuțiile despre cancer dintre rudele sale au pus anchetatorii pe urmele sale

Timp de mai bine de un deceniu, poliţia a luat măsuri drastice împotriva oricărei persoane suspectate că l-ar fi protejat sau ajutat pe Messina Denaro. Peste 100 de persoane au fost arestate, inclusiv fraţii lui Denaro, şi a fost pus sechestru pe active în valoare de peste 150 de milioane de euro. "Acest lucru i-a slăbit treptat reţeaua şi în cele din urmă l-a făcut mai vulnerabil", a declarat generalul Teo Luzi.

Perdeaua de fum începuse să se ridice.

Între timp, au fost interceptate discuţiile din locuinţele rudelor lui Messina Denaro. Foarte probabil, acestea erau conştiente de faptul că le erau ascultate conversaţiile, aşa că vorbeau doar în termeni generici despre "persoane bolnave de cancer" şi despre "operaţii de cancer". Şi totuşi, a fost suficient pentru a-i alerta pe anchetatori - mai ales că de mai mult timp circulau zvonuri că Messina Denaro era bolnav.

Aceste interceptări, combinate cu monitorizarea căutărilor pe internet despre boala Crohn şi cancer la ficat pe care le făceau asociaţii lui Messina Denaro, i-au determinat pe carabinieri să presupună că şeful mafiei căuta să se trateze.

Verificarea tuturor bărbaților bolnavi de cancer din Sicilia a dus la Matteo Messina Denaro

Anchetatorii au adunat apoi datele tuturor bărbaţilor bolnavi de cancer născuţi în 1962 în apropiere de Trapani, în vestul Siciliei. Le-au cercetat vieţile şi au restrâns căutarea la 10 suspecţi, apoi la cinci. Un nume le-a sărit în ochi: Andrea Bonafede, nepotul unui şef decedat al Mafiei, Leonardo Bonafede.

Un bărbat care se identificase drept Bonafede ar fi fost operat la Palermo de două ori, în 2020 şi 2021. Numai că istoricul geolocalizărilor a plasat telefonul adevăratului Bonafede departe de capitala siciliană într-una din cele două zile în care se pare că a fost operat. Când o şedinţă de chimioterapie a fost rezervată pe numele său, carabinierii au ştiut că era şansa lor.

Luni dimineaţă, peste 100 de membri ai forţelor armate au înconjurat clinica La Maddalena.

Messina Denaro se îndrepta spre o cafenea când a observat prezenţa masivă a poliţiei. A vrut să se întoarcă, dar a văzut mai mulţi poliţişti închizând strada. Nu a fugit. Poate că şi el a ştiut că era doar o chestiune de timp.

Unul dintre ofiţeri, colonelul Lucio Arcidiacono, a declarat pentru TGcom24 din Italia că l-a vânat pe Messina Denaro timp de opt ani şi că "a simţit un val de emoţie" atunci când l-a văzut în carne şi oase. "Era el - bărbatul din fotografiile pe care le văzusem de atâtea ori", a povestit colonelul.

Denaro nu avea arme în casă, ci parfumuri de lux, mobilier scump și haine de firmă

Şeful mafiei - despre care se spune că era "politicos şi vorbea încet" - a fost dus la un aeroport din apropiere şi a fost transportat în cursul nopţii cu un avion militar la o închisoare de înaltă securitate din L'Aquila, în regiunea centrală Abruzzo.

Acum, încep să apară detalii despre modul în care Messin,a Denaro trăia înainte de arestarea sa. Locuia într-o casă modestă din Campobello di Mazara, la 116 km de Palermo şi la doar 8 km de Castelvetrano, locul unde s-a născut. Un vecin a declarat pentru televiziunea italiană că îl vedea frecvent pe bărbat şi că se salutau cu regularitate.

Potrivit primelor informaţii, poliţia nu a găsit arme în ascunzătoarea lui Denaro, ci mai degrabă parfumuri de lux, mobilier scump şi haine de firmă. Gustul lui Messina Denaro pentru articole de lux era binecunoscut. Când a fost arestat, se pare că purta un ceas în valoare de 35.000 de euro. Poliţia a declarat că, departe de a arăta ca un "om distrus", acesta părea "un om bine îngrijit şi cu o condiţie economică bună".

După ce decenii la rând a fost o sursă de frustrare pentru autorităţi şi pentru familiile victimelor sale, însuşi faptul că a fost nevoie de atât de mult timp pentru a-l prinde pe Messina Denaro a alimentat mitul din jurul acestuia, spune profesorul Gialuz. "Bineînţeles, el a fost obligat să trăiască extrem de prudent şi a trebuit să îşi calculeze fiecare mişcare la perfecţie", subliniază el.

Este puțin probabil ca Metteo Messina Denaro să fi intrat vreodată pe internet

Căutările pe internet ale asociaţilor săi posibil să fi contribuit la arestarea lui Messina Denaro, dar este puţin probabil ca "naşul" însuşi să fi folosit vreodată tehnologia, tocmai din cauza riscului de a lăsa urme digitale. "Un şef mafiot, pentru a continua să opereze nestingherit, trebuie să stea departe de tehnologie şi să se întoarcă la un mod de viaţă aproape primitiv, revenind la rădăcinile comunicării verbale şi creând un cod secret paralel şi sofisticat de comunicare cu aliaţii săi", explică profesorul Gialuz.

Italienii au fost fascinaţi de această arestare. Prim-ministrul Giorgia Meloni a zburat direct în Sicilia pentru a felicita forţele armate, în timp ce laudele au curs din toate părţile spectrului politic.

"Messina Denaro a fost ultimul naş al celei mai feroce generaţii de mafioţi. După ce s-a ascuns, Cosa Nostra şi-a schimbat complet atitudinea, devenind o organizaţie mai tăcută şi aproape invizibilă, subterană", a declarat jurnalistul Andrea Purgatori pentru BBC.

Este greu de crezut că mafia Cosa Nostra va supraviețui

Mafiotul s-a lăudat cândva că poate umple un cimitir cu victimele sale. Andrea Purgatori spune că până în anii 1990, crimele erau comise zilnic. "Messina Denaro a comis unele dintre cele mai violente şi crude crime de care îşi poate aminti Italia", a declarat el. În 2002, Denaro a fost judecat şi condamnat în lipsă la închisoare pe viaţă.

Printre crimele sale se numără: uciderea în 1992 a procurorilor antimafia Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino; uciderea Antonellei Bonanno, iubita însărcinată a unui şef mafiot rival; atacurile cu bombă din 1993 din Milano, Florenţa şi Roma, soldate cu 10 morţi; răpirea şi uciderea lui Giuseppe Di Matteo, fiul de 11 ani al unui mafiot devenit martor al statului. Băiatul a fost ţinut în captivitate timp de doi ani înainte de a fi ucis, iar trupul său a fost dizolvat în acid pentru a împiedica familia să îl îngroape.

Anna Sergi, profesor de criminologie la Universitatea din Essex, a declarat pentru BBC că este greu de crezut că mafia siciliană, Cosa Nostra, va mai putea supravieţui fără şeful său legendar, care a devenit simbolul rezistenţei crimei organizate. "Rămâne de văzut cine va prelua conducerea - sau chiar dacă cineva o va mai putea face", a spus ea.

 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Un şef al organizaţiei Cosa Nostra a secţionat cu dinții şi a înghiţit degetul unui gardian
Un şef al organizaţiei Cosa Nostra a secţionat cu dinții şi a înghiţit degetul unui gardian

Un şef al mafiei siciliene, Cosa Nostra, a secţionat cu dinţii şi apoi a înghiţit degetul unui gardian în timpul unui incident care s-a produs în această vară într-o închisoare din Roma, a dezvăluit cotidianul italian Il Messagero, citat de AFP.

Cum arata vila de lux confiscata de la „Regele Betonului”, protejat de Cosa Nostra
Cum arata vila de lux confiscata de la „Regele Betonului”, protejat de Cosa Nostra

Garda financiară italiană a anunţat marţi că a confiscat o vilă de lux aparţinând unui om de afaceri considerat apropiat de mafie şi cunoscut ca „regele betonului”.

Şeful Cosa Nostra, Toto Riina, a murit. Supranumit ”Bestia”, fusese condamnat pe viață
Şeful Cosa Nostra, Toto Riina, a murit. Supranumit ”Bestia”, fusese condamnat pe viață

Şeful Cosa Nostra, Toto Riina, a murit vineri, la ora 3.37, după două intervenţii chirurgicale şi după ce în ultimele cinci zile a fost în comă, anunţă presa italiană.

46 presupusi membri ai Cosa Nostra, arestati la New York. De ce sunt acuzati Musculosul, Marele Vinny sau Nicky Peruca
46 presupusi membri ai Cosa Nostra, arestati la New York. De ce sunt acuzati Musculosul, Marele Vinny sau Nicky Peruca

Politia a arestat joi 46 de presupusi membri ai mai multor clanuri mafiote la New York, sub suspiciunea de activitati ilegale, in special extorsiune si organizarea de jocuri de noroc clandestine, potrivit AFP.

Cosa Nostra le-a declarat RAZBOI refugiatilor din Sicilia. Momentul socant in care un migrant a fost impuscat in cap: VIDEO
Cosa Nostra le-a declarat RAZBOI refugiatilor din Sicilia. Momentul socant in care un migrant a fost impuscat in cap: VIDEO

Temuta grupare mafiota Cosa Nostra vrea sa-si mentina suprematia asupra Siciliei, asa ca mai multi capi au declarat razboi bandelor de africani care au sosit in sudul Italiei odata cu valul de migranti.
 

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.