UE interzice unul dintre cei mai folosiți aditivi alimentari. Este un E prezent în aproape tot ce mâncăm zi de zi
Statele membre ale Uniunii au aprobat vineri propunerea Comisiei Europene privind interzicerea utilizării dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar începând din 2022, potrivit unui al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Dioxidul de titan este utilizat ca şi colorant în mai multe produse, precum guma de mestecat, diverse produse de patiserie, suplimente alimentare, supe şi bulionuri, potrivit sursei.
Alegeri 2024
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
Propunerea Comisiei Europene de interzicere a utilizării acestei substanţe se bazează pe un aviz ştiinţific al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară, care a concluzionat că E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar, în special deoarece temerile cu privire la genotoxicitatea sa nu pot fi excluse, se precizează în comunicat.
Propunerea Comisiei Europene urmează să intre în vigoare la începutul anului 2022, dacă va primi şi aprobarea Consiliul şi Parlamentului European până la finalul anului curent.
Perioadă de eliminare treptată, de 6 luni
Ulterior, din 1 ianuarie 2022, se va aplica iniţial o perioadă de eliminare treptată de 6 luni, după care va intra în vigoare interdicţia totală de utilizare a dioxidului de titan în produsele alimentare.
Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, a subliniat că decizia interzicerii E171 a fost luată pe baza unor informaţii ştiinţifice solide.
"Siguranţa alimentelor noastre şi sănătatea consumatorilor noştri nu sunt negociabile. În prezent, acţionăm decisiv împreună cu statele membre, pe baza unor date ştiinţifice solide, pentru a elimina un risc legat de o substanţă chimică utilizată în alimente", a menţionat comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, citat în comunicat.