Pericolul din meniul de Crăciun. Alimentul care conține un aditiv folosit la praful de puşcă
Citiți şi eticheta înainte să cumpăraţi bunătăţile pentru Crăciun. Unele produse, denumite "de casă" , conţin un număr mare de E-uri.
Dacă nu suntem atenţi, putem strânge până la 100 de aditivi în farfurie la masa de Crăciun, spun cercetătorii de la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi.
10 produse care nu lipsesc de sărbători au fost analizate de cercetătorii de la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi.
"Gust, aproape deloc. În afară de condimentele de deasupra. Asta e singurul gust proeminent."
În drobul de carne de porc cercetătorii au identificat 9 E-uri. Printre acestea dipolifosfat de sodiu, care nu este recomandat copiilor mici, nitrit de sodiu, interzis în industria alimentară din Norvegia, Suedia şi Germania, dar şi carmin, care să îi dea culoare.
În tobă au găsit 3 adiviti, iar în slănină afumată 6.
Acest sortiment de caltaboș are, în schimb, 8 E-uri. Pe lista se regăsesc nitritul de sodiu dar şi maltodextrina - cu un indice glicemic de două ori mai mare decât zahărul.
Aditivi similari sunt şi în lebăr. În total cele cinci alimente din farfurie conţin 35 de E-uri - deşi pe unele producătorii le recomandă drept tradiţionale.
Petru Alexe, cercetător la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor Galați: "Dacă îi zice caltaboş tradiţional de casă, de unde ar lua în casă o gospodină glutamat de sodiu, de unde ar lua în casă o gospodină nitrit de sodiu, de unde ar lua în casa acid carminic. În mod normal nu ar avea nevoie de un potențiator de aromă, dacă se foloseşte o cantitate suficientă de ficat."
Cercetătorii au analizat şi un sortiment de cârnaţi ţărăneşti.
"A, la cârnaţii proaspeţi e tragedie!"
Ingredientul identificat pe etichetă care i-a făcut pe cercetători să tresară este nitratul de potasiu. Substanţa are rolul de conservant al cărnii, dar este utilizată şi la fabricarea de îngrăşăminte chimice, combustibil pentru rachete şi praf de puşcă.
Petru Alexe, cercetător la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor Galați: "A pus acest nitrat tocmai ca bază, pentru a se transforma în nitrit. Lucru care este interzis. Azotitul de sodiu n-are voie să existe în aceşti cârnaţi proaspeţi. Impactul este extrem de riscant - în zona aceasta de risc a formării de nitrozamină sau a altor compuşi cancerigeni."
Cercetătorii au analizat şi un al doilea sortiment de cârnaţi.
Petru Alexe, cercetător la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor Galați: "Aceşti cârnaţi ar trebui interzişi. Se numesc cârnaţi pentru grătar. Cârnaţi special pentru grătar. Ori aceşti cârnaţi conţin direct azotitul de sodiu."
De pe masa de Crăciun nu vor lipsi sarmalele. Cine preferă să le cumpere din magazin trebuie să ştie au şi ele aditivi.
Dr. Ing. Cristian Dima, cercetător la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor Galați: "În acest produs, acest nitrit de sodiu, conservantul E 250. Normal n-ar trebui să se regăsească în acest produs."
Masa de Crăciun, se încheie - de obicei - cu o felie de cozonac. Acest sortiment conţine 11 E-uri.
Cercetătorii de la Facultata de Știinţă şi Ingineria Alimentelor susţin că românii care aleg să pună pe masa de Crăciun doar alimente produse industrial pot ajunge să aibă în farfurie aproape 100 de aditivi. Pentru că sunt atât de mulţi, unii oameni nu îi pot tolera și pot resimți dureri de cap sau oboseală.
Aditivii descoperiţi de cercetători în alimentele verificate sunt permişi de legea românească.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!