Turiștii din Sovata se pot plimba desculți pe conuri de brad. Ce spun oamenii despre inedita terapie
Plimbare pe conuri de brad, pietre și scoarță de copac! Este noua atracție a stațiunii Sovata, din județul Mureș.
Renumită pentru lacurile sărate, în stațiune a apărut o alee specială, unde turiștii se pot plimba desculți pe diferite materiale naturale. Modelul a fost împrumutat de autorități din țările nordice.
"De la conuri am avut reținere când am călcat...".
Aleea specială are 30 de metri lungime și se află în apropierea lacului Paraschiva, din stațiunea Sovata. Oricine ajunge acolo este invitat să se descalțe și să încerce plimbarea pe aleea terapeutică. Acesta a fost realizată din nisip, conuri de brad, scoarță de copac și pietre de diferite mărimi.
Csiki Istvan, centrul infoturistic Sovata: "Este benefic atât copiilor cât și adulților, mergând pe acest traseu, pe acestă alee, se pot stimula diferite puncte reflexe ale tălpii, are efect benefic asupra sistemului imunitar, sistemului nervos".
Chiar dacă la început sunt reticenți, vizitatorii spun că merită încercată experiența.
Turist: "Este o senzație foarte plăcută, merită încercat, nu odată, de mai multe ori. E foarte ok, pietrele te încearcă, dar trebuie îndurat și e ok".
Și în stațiunea Borsec se poate păși desculț pe conuri
"Am mai văzut și în alte țări, ca început mi se pare foarte interesant și chiar merită încercat".
Turist: "N-am încercat eu, o să încerc".
Turistă: ”Bătrânii de ce trăiau atâta, mergeau desculți, călcau prin pietre, scoarță și trăiau sănătos. E prima dată când am venit la Sovata, fiica mea mi-a recomandat aleea și am zis să încerc".
Aleile terapeutice de acest tip sunt renumite în țările din Europa. Acestea sunt amenajate atât în stațiunile balneare, cât și în parcurile frecventate de copii.
Păşirea pe materiale naturale cu suprafețele diferite ajută la buna circulație a sângelui. În România există două astfel de alei.
Pe lângă stațiunea Sovata, această experiență poate fi încercată și la Borsec, în județul Harghita.