Transmiterea indexului autocitit la contor. Cum să primești factura la energie cu consumul real

Citire contor
Shutterstock

Să transmiți indexul este cea mai eficientă metodă de a plăti exact cât consumi. Există o mică perioadă din lună în care poți să transmiți indexul autocitit.  

Asta înseamnă că pe factură îți va apărea consumul real, nu cel estimat. În acel moment, vei scăpa de facturi mărite artificial la energie. Dacă nu știi cum să faci acest lucru, articolul de față îți arată toți pașii pe care trebuie să îi parcurgi.

Cum să transmiți indexul autocitit

Fie că vorbim despre curent sau gaze, să transmiți indexul autocitit este cea mai bună decizie pe care o poți face din punct de vedere financiar privind facturile.

Indexul este un grup de cifre afișat pe contorul tău, fie că vorbim despre contorul la curent, fie că vorbim despre cel la gaze, dacă ai centrală proprie.

Acele cifre indică exact cantitatea de energie pe care o consumi, iar transmiterea indexului înseamnă să furnizezi această cifră furnizorului tău în intervalul menționat pe factura.

Citește și
iarna, copaci
Vremea extremă s-a dezlănțuit în România. Aproape 400.000 de locuințe au rămas fără curent electric
„Va fi o perioadă îngrozitoare în Ucraina și pentru Occident”. Avertismentul unui general despre războiul din Ucraina

Pentru a face acest lucru, ai nevoie de un cont. Este același cont online pe care îl faci pe site-ul furnizorului de energie. Unii aleg să își ia aplicația pe mobil ca să aibă acces mai rapid, însă ambele variante funcționează la fel de bine.

Conectându-te cu contul tău pe site-ul furnizorului vei vedea o secțiune în care poți introduce indexul autocitit. Când semnezi contractul, există o perioadă de câteva zile în care acesta poate fi introdus. Pur și simplu te duci la contor, notezi cifrele și apoi le introduci în zona de pe site sau în aplicația mobilă pentru a îl transmite către furnizor.

Apoi, tot ce trebuie să faci este să aștepți factura, care va fi în concordanță cu ceea ce ai consumat.

De asemenea, indexul poate fi transmis și prin telefon. Pur și simplu vezi pe factură numărul de telefon la care trebuie să transmiți indexul și urmează instrucțiunile.

Contorul pentru energia electrică

Există mai multe tipuri de contoare, de la cele cu inducție, electronice, până la contorul inteligent, care permite schimbul de informație în timp real între consumator și distribuitorul de energie.

Contorul mecanic este cea mai veche versiune, dar este și cel mai popular. Are un disc rotativ de aluminiu montat pe un fus, care este situat între doi magneți.

Acesta permite afișarea unui singur tip de energie, și anume cea electrică.

La acest contor, indexul este reprezentat de seria de cifre afișate în partea superioară a ecranului. Se vor transmite, ca și index, cifrele afișată până în virgulă.

Contorul electronic este mai fiabil decât cel cu inducție, pentru că metoda de înregistrare folosește o frecvenţă și un procesor integrat.

Acest tip de contor permite afișarea mai multor tipuri de energie și poate fi programat să înregistreze energia electrică în mod diferențiat, pe zone orare.

La acest contor, indexul este seria de cifre din dreptul codului 1.8.0, aferent tarifului nediferențiat.

Ultimul și cel avansat contor este contorul inteligent, un dispozitiv digital care înregistrează consumul de energie și permite transferul de informație în timpul real între consumatori și distribuitorul de energie.

Acest contor permite afișarea mai multor tipuri de energie. El transmite indexul singur de la distanță, așa că nu mai ai grija de a îl transmite în perioada specificată în contract.

Avantajele citirii indexului

Să dai indexul autocitit nu este decât o chestiune de a ști cât consumi și cât plătești.

Când nu dai indexul autocitit, furnizorul de energie face un calcul estimativ asupra a ceea ce ai consumat, așa că pe factura nu se va regăsi consumul exact pe care l-ai avut în luna respectivă, ci doar o estimare, care de regulă este mai mare decât consumul real.

Când dai indexul lunar, acest lucru îți permite să monitorizezi cu atenție cât și cum folosești energia electrică. Asta înseamnă că vei știi mereu cât consumi și poți să vezi care sunt dispozitivele sau activitățile care consumă cel mai mult.

Să îți monitorizezi constant consumul de energie te poate ajuta să vezi ce obiceiuri de consum ai în casă.

În plus, poți face diferite experimente ca să economisești energie. Fie că nu mai lași luminile aprinse sau că scoți din priza anumite electronice sau electrocasnice atunci când nu le folosești, aceste mici obiceiuri se vor reflecta pe factură și poți vedea acest lucru de la lună la lună.

Dar cel mai important factor pentru a transmite indexul lună de lună este faptul că vei avea parte de o facturare corectă.

Unde se facturează pe bază de consum efectiv, un index autocitit asigură exactitatea facturilor. O măsurare reală a consumului înseamnă că vei elimina eventualele neclarități sau dispute legate de facturare.

Factura de regularizare

Factura de regularizare este diferența dintre consumul real înregistrat în perioada de regularizare menționată pe factură și consumul estimat și facturat în cele două luni.

Mai exact, vei găsi pe factură indexul citit înregistrat la începutul perioadei și cel citit la finalul perioadei.

Din acest consum real se scade consumul estimat facturat, iar factura de regularizare este, de fapt, diferența dintre cele două, care poate fi negativă sau pozitivă, în funcție de caz.

Pe scurt, dacă furnizorul nu primește contorul citit de la distribuitor, atunci trebuie să verifice dacă a primit indexul de la client, iar factura se bazează pe această raportare.

Dacă furnizorul nu a primit nimic nici de la distribuitor nici de la client, atunci va factura în baza convenției de consum – care e obligatorie când închei contractul – asta înseamnă suma pe care clientul o estimează că o va folosi în fiecare lună.

Distribuitorii trebuie să citească contorul cel puțin o dată la trei luni, apoi trebuie să transmită furnizorului, iar acesta să factureze în baza contorului citit.

Factura de regularizare înseamnă consumul pe trei luni și se emite la fiecare 3 luni, după citirea contorului de către Operatorul de Distribuție.

De aceea este bine să transmiți indexul de pe contor. Altfel, se va emite lunar o estimare pe baza cantităților din convenția de consum, adică volumul de energie pe care ai declarat estimativ că îl vei consuma lunar și pe care l-ai trecut în contract.

Pentru cei care au contor smart, nu mai e nevoie de trimis index autocitit, pentru că valorile sunt preluate de la distanță de către operatorul de distribuție.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
Citește și...
Peste 15.000 de familii nu au curent electric în Brăila, din cauza avariilor apărute în reţea în urma viscolului
Peste 15.000 de familii nu au curent electric în Brăila, din cauza avariilor apărute în reţea în urma viscolului

Peste 15.000 de familii din judeţul Brăila nu au curent electric în gospodării, luni dimineaţă, din cauza avariilor apărute în reţea ca urmare a viscolului puternic din ultimele zeci de ore.

Vremea extremă s-a dezlănțuit în România. Aproape 400.000 de locuințe au rămas fără curent electric
Vremea extremă s-a dezlănțuit în România. Aproape 400.000 de locuințe au rămas fără curent electric

Vremea extremă a venit la pachet cu pagube însemnate. Zeci de mașini au fost avariate în toată țara în urma unor accidente sau de copacii smulși de vânt.

Ninsori abundente și viscol în România. Județul în care peste 2.400 de oameni au rămas fără curent electric
Ninsori abundente și viscol în România. Județul în care peste 2.400 de oameni au rămas fără curent electric

Circulaţia se desfăşoară în condiţii de iarnă pe majoritatea drumurilor din judeţul Vaslui şi patru localităţi cu peste 2.400 de locuitori au rămas fără energie electrică, sâmbătă, din cauza zăpezii abundente şi a viscolului.

Cum pot reduce românii facturile la gaz și curent electric fără a pierde din confort
Cum pot reduce românii facturile la gaz și curent electric fără a pierde din confort

Românii pot face lucruri simple în locuință pentru a reduce consumul de energie, micșorând astfel facturile fără a pierde din confort. Sunt măsuri care presupun investiții foarte mici sau care nu necesită niciun leu cheltuit pentru a fi aplicate.  

Contoarele inteligente pe care toti romanii trebuie sa le aiba pana in 2020. Cu cat scad facturile la electricitate
Contoarele inteligente pe care toti romanii trebuie sa le aiba pana in 2020. Cu cat scad facturile la electricitate

Peste 100.000 de romani au deja contoare inteligente de curent electric si vor plati facturi cu pana la 20 la suta mai mici. In plus, familiile nu mai duc grija citirilor de index sau a facturilor de regularizare, ci platesc exact cat consuma.
 

Recomandări
Românii abia dacă apucă 10 ani de pensie. Ce speranță de viață avem față de Europa: ”Trăim vremuri grele”
Românii abia dacă apucă 10 ani de pensie. Ce speranță de viață avem față de Europa: ”Trăim vremuri grele”

Speranța de viață a crescut cu un an în ultima vreme în țara noastră, dar tot ne aflăm la coada clasamentului european.  

Purtătorul de cuvânt al PNL: După 9 iunie se decide dacă va fi modificată data alegerilor prezidențiale
Purtătorul de cuvânt al PNL: După 9 iunie se decide dacă va fi modificată data alegerilor prezidențiale

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat vineri seara că după alegerile din 9 iunie se va discuta la nivelul coaliţiei de guvernare dacă va fi modificată data alegerilor prezidenţiale.

Rezultate finale în cazul fetiței de 4 ani și a bunicii moarte după ce au mâncat pește. O bacterie comună le-a adus sfârșitul
Rezultate finale în cazul fetiței de 4 ani și a bunicii moarte după ce au mâncat pește. O bacterie comună le-a adus sfârșitul

Fetița de 4 ani și bunica ei moarte în Călărași după ce au mâncat pește și mici și-au găsit sfârșitul din cauza unor bacterii comune, care se găsesc peste tot în jurul nostru, potrivit rezultatelor finale de laborator ale DSVSA Călărași.