Contoarele inteligente pe care toti romanii trebuie sa le aiba pana in 2020. Cu cat scad facturile la electricitate
Peste 100.000 de romani au deja contoare inteligente de curent electric si vor plati facturi cu pana la 20 la suta mai mici. In plus, familiile nu mai duc grija citirilor de index sau a facturilor de regularizare, ci platesc exact cat consuma.
Dispozitivele inteligente le ofera pe masura ce se modernizeaza reteaua si statistici pentru cat curent "mananca" frigiderul, masina de spalat sau aerul conditionat. Uniunea Europeana ne-a cerut ca pana in 2020 sa avem toti astfel de contoare.
Contoarele inteligente nu mai sunt montate in casa, ci pe strada sau la gard. "Avantajul e ca nu trebuie sa mai fiu acasa cand vine cititorul si platesc exact cat consum", spune un barbat.
Datele se transmit in timp real - din contor, prin transformator, in centrala - exact ca la abonamentele de telefon mobil.
"De acolo, informatiile sunt puse la dispozitia consumatorilor prin intermediul facturilor si al site-ului", precizeaza Gabriela Cosarca, reprezentant al unei companii de electricitate.
Cum reduce asta factura la curent? Chiar si un banal prajitor de paine, atunci cand nu este scos din priza atunci cand nu-l mai folosim, poate inseamna un consum in plus pentru factura de electricitate luna de luna, insa un contor inteligent ne da statistici de consum pentru fiecare aparat in parte.
Asa ca stii ce sa scoti din priza cand ai de-a face cu "vampiri energetici"- dupa cum numeste Guvernul Statelor Unite aparatele care consuma curent in standby.
Boilerul, televizorul, cuptorul si espresorul nefolosite, dar lasate in priza, pot insemna 500 kw pe an, adica peste 200 de lei. Poti opta si pentru consum de curent mai ieftin ziua si noaptea, ca sa-ti reduci facturile.
Avem exemplul Italiei, unde mai bine de jumatate din retea este modernizata. De pe telefon, prin aplicatii speciale, oricine isi poate regla si controla consumul. La noi deocamdata sunt instalate 100 de mii de astfel de contoare.
Frank Hajdinjak, CEO al unei companii de energie: "Consumatorul isi va putea controla si gestiona mai bine consumul de energie si de aceea este un contra-efect la liberalizarea preturilor, care, trebui sa recunoastem, va duce in continuare la scumpiri. "
"Romania s-a angajat sa introduca in acest sistem inteligent de masurare aproximativ 80% din contoarele de energie electrica de la clientii casnici", a declarat KIon Dobrescu, CEO al unei companii de energie.
Furnizorii de electricitate vor monta inca 100 de mii de contoare numai anul acesta.