Tragedii extrem de rare, înregistrate de cinci ori, în același timp, la Spitalul Județean Suceava. Ce s-a întâmplat
Mortalitatea sarcinilor ajunse la termen reprezintă o mare tragedie, cu o incidență foarte mică, de circa 3-4 cazuri la mia de nașteri. O coincidență bizară face ca la Spitalul Județean Suceava să fi fost înregistrate cinci cazuri într-o singură zi.
Caz cu totul bizar la Spitalul Județean Suceava, unde într-o singură zi și aproape în același timp au fost înregistrate cinci cazuri de copii nenăscuți morți în burta mamei, scrie Monitorul de Suceava.
Medicul ginecolog Marian Crăciun a explicat pentru sursa citată că situația este cu atât mai ciudată, cu cât astfel de cazuri sunt foarte rare. Astfel, mortalitate fetală până la vârsta de 24 de săptămâni este considerată avort și apare în 20-30% dintre sarcini.
În schimb, mortalitatea sarcinilor ajunse la termen, despre care doctorul Crăciun spune că sunt „o mare tragedie”, are o incidență de 3-4 cazuri la mia de nașteri. La spitalul din Suceava, de pildă, la 3.500 de nașteri într-un an, în aproximativ 10 cazuri apare moartea fătului la termenul de naștere.
În cele cinci cazuri înregistrate săptămâna trecută, dr. Crăciun crede că a fost vorba despre anomalii genetice. Pentru a evita orice fel de speculații care apar de regulă în spațiul public în situația morților spontane, medicul a precizat că patru dintre cele cinci femei nu au fost vaccinate anticovid.
În ceea ce privește factorii de risc pentru mortalitate fetală, primul din enumerarea făcută de dr. Marian Crăciun a fost vârsta mamei: „la femeile peste 40-45 de ani rata de avort este de 70%”.
În ultimii ani, a crescut vârsta la care femeile au primul copil și pe de o parte, organismul nu mai este pregătit să nască, iar pe de altă parte, riscul de apariție a anomaliilor genetice spontane este foarte mare. La mortalitatea fetală până la vârsta de 24 de săptămâni de regulă anomaliile genetice sunt cauza.
Factori de risc pentru mortalitatea fetală
O altă cauză de mortalitate fetală este sindromul antifosfolipidic (trombofilia), cu consecințe atât pentru mamă, la care pot să apară tromboze venoase, cât și pentru făt - oprirea din evoluție.
Alți factori de risc sunt expunerea la radiații; stresul; consumul de droguri - mai ales cocaina determină extrem de multe cazuri de moarte fetală și avorturi; diabetul - poate dezvolta anomalii cardiace și moarte fetală; hipertensiunea; existența unor boli genetice în familie – în astfel de situații dr. Crăciun recomandă consult genetic, sfat pre-concepțional și monitorizare foarte atentă în primul trimestru de sarcină dacă pacienta nu a făcut test genetic; obezitatea; bolile tiroidiene autoimune; tumorile/ cancerele tratate cu chimioterapie; anomaliile sau tulburările cardiace.
Tot o situație cu risc este și în cazul sarcinii implantate pe cicatricea unei operații cezariene. Dr. Crăciun, care este unul dintre medicii ginecologi care nu face întrerupere de sarcină voluntară, a declarat că aceasta este una dintre situațiile medicale în care recomandă avortul.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: copii, nastere, morti, tragedie, spitalul judetean suceava,
Dată publicare:
21-05-2024 16:35