Tradescantia zebrina. Care sunt cele mai frumoase varietăți pe care le poți avea în casă

Tradescantia zebrina
IMAGO

Tradescantia zebrina se evidențiază printre toate celelalte plante de interior verzi prin frunzișul său colorat, cu model de zebră

Această plantă perenă erbacee este adesea cultivată ca plantă de interior. Are un frunziș variat interesant, cu frunze dungate verde, alb și gri, cu partea inferioară purpurie. Frunzele sunt ovale și îmbrățișează tulpina la bază.

Tolerează o gamă largă de condiții de creștere, dar se dezvoltă cel mai bine în lumină, la temperaturi medii de cameră și în sol umed, dar bine drenat.

Tradescantia zebrina: origine și caracteristici

Apreciată pentru frunzișul său spectaculos, colorat și creșterea rapidă, Tradescantia zebrina este adesea crescută în interior, într-un ghiveci suspendat sau în grădini interioare. Fiecare floare durează doar o zi.

Citește și
Clusia rosea
Clusia rosea - copacul autograf. Cum să ai grijă de această plantă exotică și unde să o pui în casă

Dacă planta ta crește în grădină, ei bine, trebuie să știi că există mai multe modalități prin care îi poți oferi protecție împotriva bolilor.

Nativă din America Centrală și de Sud, Tradescantia zebrina aparține familiei Commelinaceae. Există unele dezacorduri cu privire la genul său: uneori este clasificată ca membră a genului Tradescantia, dar alteori este considerată un gen separat, Zebrina pendula.

Pe lângă frunzele sale decorative, Tradescantia dezvoltă în natură flori roz pe tot parcursul anului, situate individual în axilele frunzelor. Tradescantia poate înflori și ca plantă de interior, cu condiția să primească suficientă lumină. Fiind o plantă cu tulpini suculente, poate stoca puțină apă în frunze și lăstari.

Cele mai frumoase varietăți

Pe lângă planta clasică, există și alte varietăți de Tradescantia zebrina care se diferențiază în principal prin colorit. Iată cele mai frumoase varietăți de Tradescantia:

• Tradescantia zebrina ‘Quadricolor’ are frunze roz în loc de purpuriu, care creează un model frumos împreună cu dungile verzi și albe.

• Tradescantia zebrina ‘Purpusii’ are frunze purpurii deosebit de vii care ies în evidență lângă alte plante de interior, majoritar verzi.

• Tradescantia zebrina ‘Discolor’ se mândrește și cu frunze cu dungi de diferite culori, în roz, verde și argintiu.

Îngrijire

Tradescantia zebrina este ușor de îngrijit. Plasează planta într-un loc luminos, protejat de soarele de amiază. Totuși, puțin soare dimineața sau seara este benefic. În perioada de creștere, menține planta la o temperatură normală de cameră, între 20 și 25°C. În această perioadă, poți păstra planta și pe balcon sau în grădină, într-un loc adăpostit, fără soare direct. Iarna, poți păstra planta la temperaturi puțin mai scăzute, între 12 și 15°C.

Dacă Tradescantia zebrina primește suficientă lumină, cu puțin noroc vei putea să te bucuri de frumoasele sale flori.

Planta nu necesită un sol special. Un sol universal pentru ghiveci este suficient. O opțiune sustenabilă este compostul organic universal, care asigură o capacitate bună de stocare a apei.

Această plantă nu necesită multă îngrijire pentru a crește sănătoasă. Ca majoritatea plantelor tropicale, necesită apă ocazional și aplicări ocazionale de fertilizant. Tăierea regulată poate ajuta la modelarea creșterii plantei.

Udare, fertilizare și tăiere

Udă planta regulat, asigurându-te că mănunchiul de rădăcini este întotdeauna umed. Poți permite solului să se usuce la suprafață din când în când, dar apoi udă din nou. Apa fără calcar este cea mai bună. Plantele tinere au nevoie de mai multă apă, așa că menține solul uniform umed. Evită udarea excesivă prin drenarea apei în exces din ghiveci la câteva minute după udare.

Pentru a recrea condițiile tropicale, poți pulveriza planta cu un pulverizator de apă din când în când.

În timpul fazei de creștere, planta necesită fertilizant ocazional pentru a asigura un aport bun de nutrienți esențiali. Un fertilizant clasic pentru plante verzi este ideal.

Deoarece lăstarii Tradescantia zebrina cresc de obicei rapid și lungi în timpul sezonului de creștere, poate fi necesar să tai planta.

Replantare

Poți replanta Tradescantia zebrina în timpul sezonului de creștere, adică între primăvară și toamnă. Dacă prin ghiveciul vechi ies rădăcinile plantei, pe partea de jos cu găuri, este timpul pentru un recipient mai mare. În caz contrar, transplantarea la fiecare doi-trei ani este suficientă.

Înmulțire

Planta ta își va pierde, în cele din urmă, frunzele la bază, în timp ce tulpinile lungi continuă să crească. Acest lucru înseamnă că este timpul să îți reînnoiești planta prin tăierea și înrădăcinarea butașilor. Nu fi surprins dacă plantele tale trebuie reînnoite o dată pe an sau cam așa.

Unul dintre motivele pentru care această plantă este atât de iubită este că se propagă și se împarte ușor folosind butași. Când tai planta de pentru a o menține sănătoasă, pune tulpinile tăiate în apă, îndepărtând orice frunze de la bază. Butașii vor înrădăcina rapid și pot fi împărțiți și plantați.

Primăvara, taie câțiva lăstari din planta mamă, care ar trebui să aibă deja câteva frunze. Apoi plasează butașii într-un pahar cu apă într-un loc luminos. După câteva zile, ar trebui să se formeze rădăcini și poți planta butașii într-un ghiveci.

De asemenea, poți observa că tulpinile plantei care stau pe suprafața solului vor înrădăcina la fiecare nod al tulpinii. Acestea pot fi îndepărtate individual și plantate ca plante mici separate.

Rezistența la iarnă, toxicitate și dăunători

Iarna, tradescantia zebrina tolerează temperaturi mai scăzute, dar menține-le la peste 10°C. Plasează planta într-un loc luminos pentru a-și menține culoarea vibrantă a frunzelor. Dacă planta experimentează temperaturi de îngheț, lăstarii și tulpinile pot muri din cauza înghețului.

Plantele de tradescantia nu sunt otrăvitoare pentru oameni sau animale, așa că nu trebuie să te îngrijorezi cu privire la amplasarea acesteia în casă. Totuși, contactul cu seva plantei poate provoca iritații ale pielii la unele persoane.

În privința dăunătorilor, nu există probleme serioase cu insectele sau bolile. Putregaiul rădăcinilor și putregaiul tulpinilor pot apărea dacă solul este prea umed.

Monitorizează planta și caut-o de afide, păduchi lânoși, păianjeni, musculițe albe și acarieni, deoarece acestea pot deveni o problemă dacă nu sunt controlate.

Verifică planta regulat pentru orice semn de dăunători, astfel încât să poți gestiona problema din timp, dar și celelalte plante din apropiere, pentru că dăunătorii s-ar putea plimba de la o plantă la alta. Dacă descoperi păianjeni sau acarieni, izolează planta bolnavă pentru a o trata.

Dacă planta ta dezvoltă frunze maronii, ar putea suferi de putrezirea rădăcinilor, lipsă de apă sau prea multă căldură sau, în unele cazuri, pur și simplu de bătrânețe. Îndepărtează frunzele maronii, inspectează planta de dăunători, apoi observă-i comportamentul în timp ce schimbi obiceiurile de udare sau chiar locul în care stă planta.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A devenit senzație pe internet, dar nimeni nu crede că mușchii ei sunt adevărați: ”Spun că arăt precum Kendall Jenner pe steroizi!”
FOTO A devenit senzație pe internet, dar nimeni nu crede că mușchii ei sunt adevărați: ”Spun că arăt precum Kendall Jenner pe steroizi!”
Citește și...
Planta de apartament despre care puțini știu că este toxică. La ce trebuie să fii atent, dacă o ai în casă
Planta de apartament despre care puțini știu că este toxică. La ce trebuie să fii atent, dacă o ai în casă

Deși Schefflera este o plantă de interior populară datorită aspectului său atrăgător, este important să fii conștient de potențialele sale efecte toxice și să iei măsuri pentru a preveni intoxicațiile accidentale.

Clusia rosea - copacul autograf. Cum să ai grijă de această plantă exotică și unde să o pui în casă
Clusia rosea - copacul autograf. Cum să ai grijă de această plantă exotică și unde să o pui în casă

Clusia rosea se mai numește și copacul autograf sau planta autograf, pentru frunzele sale groase și cărnoase, care sunt atât de rezistente încât se spune că poți să îți scrii numele pe ele.

Aechmea fasciata - Cum să uzi corect „planta vază” și cum o ajuți să facă o floare spectaculoasă
Aechmea fasciata - Cum să uzi corect „planta vază” și cum o ajuți să facă o floare spectaculoasă

Aechmea fasciata, cunoscută și sub numele de „planta vază”, este o uimitoare plantă tropicală de interior din familia Bromeliacee.

„Mimosa pudica”, planta buruiană pe care mulți o cresc în apartament. Ce se întâmplă dacă îi atingi frunzele
„Mimosa pudica”, planta buruiană pe care mulți o cresc în apartament. Ce se întâmplă dacă îi atingi frunzele

Planta sensibilă, mimosa pudica, este denumită astfel datorită caracteristicii sale unice – atunci când planta este atinsă, frunzele delicate se pliază și tulpinile se lasă în jos.

Nephrolepis exaltata (Feriga de Boston) - Planta veșnic verde care ajunge până la doi metri înălțime
Nephrolepis exaltata (Feriga de Boston) - Planta veșnic verde care ajunge până la doi metri înălțime

Nephrolepis exaltata, cunoscută sub numele de Feriga de Boston, este o plantă veșnic verde, apreciată pentru frunzele sale delicate și bogate, care aduc un aer proaspăt în orice spațiu.

Recomandări
USR a plecat de la negocierile cu partidele proeuropene. Cere demisia lui Klaus Iohannis și ale șefilor serviciilor secrete
USR a plecat de la negocierile cu partidele proeuropene. Cere demisia lui Klaus Iohannis și ale șefilor serviciilor secrete

Liderii USR, în frunte cu președintele acestui partid, Elena Lasconi, au plecat, miercuri, de la negocierile politice organizate la Palatul Victoria, pentru formarea unei coaliții în Parlament, care să susțină viitorul Guvern.

Ministrul de Finanțe, întrebat dacă sunt bani pentru majorări de pensii și salarii în 2025: ”Așteptați ordonanța trenuleț”
Ministrul de Finanțe, întrebat dacă sunt bani pentru majorări de pensii și salarii în 2025: ”Așteptați ordonanța trenuleț”

Noul Guvern ar putea fi învestit la începutul săptămânii viitoare, au declarat pentru ȘtirileProTV surse guvernamentale. De asemenea, noul Executiv va da ”ordonanța-trenuleț” privind modificările fiscale care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025.  

„Topul realizărilor”. Cu ce s-a lăudat premierul Marcel Ciolacu în ultima sa ședință de Guvern cu „puteri depline”
„Topul realizărilor”. Cu ce s-a lăudat premierul Marcel Ciolacu în ultima sa ședință de Guvern cu „puteri depline”

Premierul Marcel Ciolacu a prezentat în ședința de Guvern de miercuri ”topul realizărilor guvernării”, în condițiile în care această ședință a fost ultima a Guvernului său ”cu puteri depline”, înaintea instalării noului Parlament.