Tot mai multe persoane aleg să comande preparate tradiționale. Avertismentul nutriționiștilor
Anul trecut a fost unul atipic din foarte multe puncte de vedere. De pildă, am mâncat mai așezat, dacă tot am stat mai mult pe acasă.
Așa că cei care nu s-au apucat de gătit temeinic au
comandat, dacă se poate, specialități tradiționale. Clienții au preferat tocănițele în detrimentul pastelor, însă nutriționiștii atrag atenția că ne putem îngrășa atunci când mâncăm cu prea multă placere.
Un tânăr a poftit sărmăluțe și cum nu știa ce să facă a comandat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vlad Vaida: „Eu, de fel, nu mâncam înainte mâncăruri tradiționale, dar în ultima perioadă am comandat mai mult sarmale, ca tot românul sau chiftele sau anumite feluri de mâncare, pe care eu le mâncam doar când eram acasă."
Pentru că sunt mulți în situația lui, reprezentanții firmelor care fac livrări la domiciliu anunță și de patru ori creșteri la capitolul preparate tradiționale în ultima jumătate de an.
În lipsa ieșirilor la grătar, micii au fost buni și acasă.
Marius Funie, manager companie livrări: „Dacă facem referire la confort, food-ul românesc și aici includem produse cu specific românesc: mici care au crescut de la un volum în ianuarie de 3.500 pe lună la 11.000 de produse."
Mihai Brenda, manager: „Sunt preparate care iți aduc un confort psihic când le consumi, te duc cu gândul la copilărie. În cazul nostru, au crescut de 4-5 ori căutările la mâncare tradițională: tocăniță, ciorbă, sarmale și orez cu lapte."
Au pierdut însă mâncărurile din bucătăria internațională.
Pe aplicațiile platformelor de livrări sunt mii se restaurante din toată țara, de unde puteți să alegeți. Din bucătăria unui local din Cluj-Napoca pleacă zilnic către clienți sute de porții.
Ramona Teompa, manager restaurant: „Am lansat proiectul „Oala în familie", ca să ne adresăm acelora care doresc o mâncare proaspătă, gătită zilnic. Am pregătit sărmăluțe de porc, salată de boeuf cu maioneză gătită în casă. Mai avem iahnie cu ciolan, ciorbă de fasole, ciorbă de pui rădăuțeană, tocăniță de pipote și inimi și friptură de porc la cuptor."
Și comenzile de burgeri au crescut de la 80.000 pe lună la 300.000, iar la capitolul deserturi au câștigat macaroanele cu brânză și papanașii.
Mare atenție însă cât de mult și de des comandați.
Diana Crișan, nutriționist dietetician: „Combinația asta între zahăr, grăsimi și sare e foarte plăcută pentru creierul nostru. De asta o râvnim așa de mult. Ajungem să consumăm tot mai mult, tocmai pentru că sunt bune. Efectul care poate fi observat este clar creșterea în greutate."
Potrivit estimărilor celor din domeniu, 50% dintre românii care stau în orașe mari vor continua să cumpere mâncare făcută la restaurant.