Topirea masivă a ghețarilor, un fenomen alarmant pe plan global. Experții avertizează
1,2 trilioane de tone de gheață dispar în fiecare an din pricina încălzirii climatice. Fenomenul este strigător la cer în Islanda.
Țara nordică își pierde în ritm alarmant gheața, care până de curând acoperea 10% din teritoriul său.
Ghețarul Breioamerkurjokull, cu o grosime de peste un kilometru pe alocuri, a fost cel mai vast masiv de gheață din Europa. În prezent, acesta pierde cam 140 de metri pe an.
O incursiune într-o peșteră ne dezvăluie „instalația” ghețarilor.
„Toată apa asta trebuie să se scurgă undeva și o face prin aceste tuburi. Dar au ajuns mai mari că niciodată. Tuburile astea apar în mod natural, dar mărimea lor este nefirească”, a explicat un glaciologist.
Apa se prelinge în Oceanul planetar, iar asta nu doar că ridică nivelul marii, dar schimbă și circulația curenților oceanici și alimentează fenomene meteo tot mai violente, precum uragane ori valuri de caniculă.
De asemenea, experții sunt îngrijorați că se vor înmulți erupțiile vulcanice, pe măsură ce terenul e tot mai instabil fără ghețarii care îl țineau locului.
Ca să atragă atenția asupra riscului ca Islanda să-și piardă toată gheață în următoarea sută de ani, experții au realizat filmul „After Ice”.
Încă din 2019, Islanda a organizat înmormântarea unui ghețar multisecular, care se subțiase până la dispariție. Există de altfel un cimitir al ghețarilor, o lagună a distrugerii.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: ghetar, experti, semnal de alarma, topire,
Dată publicare:
11-10-2021 17:40