Toalete publice transformate în galerii de artă și terase, la Târgu Mureș. Cum au reacționat localnicii
Fostele toalete publice capătă o altă destinație. După ce au stat ani la rând nefolosite, acestea sunt acum transformate în terase sau chiar în galerii de artă.
Pe modelul capitalelor Europene, acestea apar din ce în ce mai mult și în orașele mai mari ale României. Cel mai nou exemplu vine de la Târgu Mureș.
O toaletă publică din centrul oraşului a fost închisă publicului cu zeci de ani în urmă, are doar câţiva metri pătraţi, însă a fost perfectă pentru a fi transformată într-o sală de expoziţii. Ideea aparţine unei tinere artiste care a explorat spaţiul câteva luni înainte să îi dea culoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Diana Gherendi, artistă: „Lucrările nu fac decât să… pună în evidenţă spaţiul, din păcate, vasele, uşile, toate sunt foarte distruse.”
Pereții reci care au prins viaţă prin picturi și fotografii au atras imediat şi vizitatorii.
Femeie: „Îţi trebuie o doză mare de simţ al umorului şi ştiu că autoarea expozitiei are. Şi un gram de nebunie.”
Femeie: „Până acum, nu am avut ocazia să intru în această încăpere. Cel mai mulţi îmi place această zonă, îmi place ideea pernelor de pe jos.”
Adminstratia oraşului îşi propune ca această galerie de artă să fie păstrată în continuare ca un loc unde artiştii îşi pot expune lucrările.
Vary Florentina, director Cetate Târgu Mureș: „Este interesant ca în momentul ăsta să ai o galerie total diferită de a altora.”
Cândva în oraş au existat şase locuri publice de acest fel. Acum doar una singură mai funcționează. Două au fost închiriate şi transformate în localuri iar celelalte au fost închise.
Localnic: „Când s-a mai modernizat a mai apărut un bar. În WC public nu intră, mai repede face românul pe gard.”
Localnic: „Au modernizat-o, chiar nu mai puteai să îţi dai seama că a fost cândva aici o toaletă publică.”
Trendul WC-urilor publice transformate în operă de artă exista şi în alte ţări. În Anglia, o fostă toaletă a fost modificată după 50 de ani de inactivitate, iar acum este considerată una dintre cele mai interesante cafenele din Europa.