Târg de miere la Blaj. Printre „vedete” s-a aflat mierea de mentă
A fost un week-end... dulce, la Blaj, unde zeci de apicultori s-au reunit la un târg de profil. România este pe locul doi în Europa la producția de miere, care ajunge însă, mai degrabă, în străinătate, decât pe mesele de la noi
Totuși, a crescut consumul și în țară, iar apicultorii au avut zilele trecute o ocazie perfectă să convingă clienții să le cumpere produsele.
De la mierea de mană, cimbrișor, rapiță, și până la cea de mentă - toate sortimentele s-au regăsit în ultimele două zile la Târgul din Blaj.
Clientă: „Știm din copilărie cât de bună este mierea de albine, şi ce proprietăți are, am cumpărat miere de stupină și polifloră. Ieftin, ieftin.”
Borcanul cu miere a costat între 12 și 50 de lei.
Client: „Decât zahăr mai bine miere, pentru târg am venit special.”
Vremea capricioasă de anul trecut a redus însă cantitatea de miere obținută de unii apicultori.
Dumitru Buzil, apicultor Suceava: „Am mierea polifloră de mai, o miere de salcâm”
Reporter: Cum a fost producția de anul trecut?
Dumitru Buzil: „Cred că diminuată cam cu 20%”
Un apicultor din Constanța, care duce mai departe tradiția familiei, participă la târg pentru a noua oară.
Samuel Gavrilă, apicultor Constanța: „Avem o miere de rapiță din partea Dobrogei, de la noi , avem sortimente de miere de albină coriandru cu cimbrișor, avem mierea de mentă, mierea de tei din partea Tulcei.”
Nici cosmeticele pe bază de miere nu au trecut neobservate.
„Cremele cum sunt acestea sunt făcute la noi în laborator și sunt la mare cerere, sunt foarte bune, crema regenerantă și crema de ochi” explică o vânzătoare.
Apicultorii au putut să achiziționeze de la târg și utilaje care să le ușureze munca. Prețurile pornesc de la 2.500 de lei și pot ajunge și la 15.000 de euro, pentru o linie completă.
Tibor Kasa, reprezentant firmă utilaje: „Mai nou, apicultorii caută un utilaj cât mai performant pentru că nu există mână de lucru, cu cât crește prețul inoxului crește și produsul, deci cam aproximativ 25-30%.”
Potrivit specialiștilor din domeniu, anul trecut, la noi în țară au fost produse peste 18.000 de tone de miere.
Alina Oachiș Mateș, organizator: „În jur de 70% din producția României pleacă la export, cu preponderență în Europa, dar și pe alte piețe cum e Japonia, Singapore, SUA”
Reporter: Care este consumul de miere în România?
Alina Oachiș Mateș: „În prezent este de aproximativ de 800 de grame pe cap de locuitor, pe an.”
Pentru a susține dezvoltarea acestui sector, apicultorii au la dispoziție, prin Planul Național Strategic, peste 60 de milioane de euro, bani europeni, ce pot fi accesați până în 2027.