Studiu: Un român cu salariul minim trebuie să economisească până la 51 de ani ca să își cumpere mașină prin programul Rabla

cozi vama masina masini alomeratie trafic - 2
StirilePROTV

O persoană care câştigă salariul minim pe economie ar avea nevoie să economisească 10% din salariu timp de 26 până la 51 de ani ca să-şi poată cumpăra o maşină nouă, cu programul Rabla, potrivit unui raport despre programele Rabla şi Rabla Plus.

Raportul, comisionat de 2Celsius şi realizat de cercetătoarele Natalia Ciobanu şi Adela Fofiu, analizează programele Rabla şi Rabla Plus din perspectiva impactului social şi a modului în care sunt abordate sărăcia şi alte probleme sociale legate de mobilitate şi acces.

"Dacă mergem pe ideea să ne punem 10% deoparte, din salarii, pentru a ne cumpăra maşină, o persoană care câştigă salariul minim pe economie ar avea nevoie de la 26 până la 51 de ani de economie că să acumuleze suma necesară să îşi cumpere o maşină, cu programul Rabla", a menţionat Natalia Ciobanu, precizând că aceste calcule au fost făcute pentru anul 2021, cu salariul minim şi preţul maşinilor din 2021, potrivit Agerpres.

Totodată, o persoană cu salariul mediu pe economie ar avea nevoie să economisească timp de 10 până la 20 de ani ca să-şi cumpere o maşină cu programul Rabla.

Ea a precizat că, în ceea ce priveşte salariul mediu, există variaţii la nivel de judeţe.

"Salariul mediu din Cluj Napoca este diferit de salariul mediu din Teleorman. Mergând pe ideea unui salariu mediu naţional, eu, ca persoană cu salariul mediu - aş avea nevoie să economisesc 10% din salariu timp de 10 până la 20 de ani că să-mi cumpăr cu programul Rabla o maşină nouă, mai ieftină. Când ne uităm la numărul acesta de ani pentru persoane cu salarii medii, mai ales cu salarii minime pe economie, ne dăm seama cât de greu ar fi cuiva să poată să-şi pună bani deoparte să-şi ia o maşină nouă, chiar cu programul Rabla. Asta dacă nu ţinem cont că salariul mediu pe economie în judeţe precum Teleorman, Iaşi, Vaslui, este mai puţin decât coşul minim de consum, ceea ce înseamnă că este puţin probabil să-şi permită cineva să pună 10% din salariu fără a tăia din altă parte, din necesităţile de bază", a precizat Natalia Ciobanu.

Reprezentanţii 2Celsius au menţionat că peste 1,5 milioane de cetăţeni din România lucrează pe salariul minim.

"La nivel european, România are de două ori mai mulţi angajaţi care lucrează pe salariul minim pe economie comparativ cu media europeană", au subliniat reprezentanţii 2Celsius.

La rândul său, Silviu Ionescu, reprezentant Ford consideră că această perspectivă "este greşită" în condiţiile în care 80-90% din achiziţiile de maşini se bazează pe o soluţie de finanţare, un credit sau diverse instrumente de creditare.

În replică, Natalia Ciobanu a menţionat că "discursul nu este foarte diferit", având în vedere faptul că un salariat fie se angajează să economisească 10% din salariu, fie se angajează să plătească procent pe lună rată la banca, care e mai mare de 10% din salariu. "În esenţă, ajungem tot acolo", a punctat aceasta.

La rândul său, Mihai Stoica, director executiv al Asociaţiei 2Celsius, a spus că anul trecut a propus o limită pentru emisiile maşinilor noi care pot fi achiziţionate prin programul Rabla.

"Noi am propus, ca limită, media europeană care le este impusă producătorilor, de 95 gr.CO2/km. (...) Foarte multe dintre maşinile de pe străzi sunt de la non Euro până la Euro 4. Putem să mişcăm câmpul până la eliminarea programului Rabla sau programul Rabla pentru maşinile convenţionale, având în vedere că ne îndreptăm către 2035 şi punerea pe piaţă doar a maşinilor electrice. Ne putem uita la subvenţie pentru achiziţionarea de maşini electrice second-hand, inclusiv pentru introducerea de zone de emisii reduse la nivelul României", a mai spus Mihai Stoica.

Raportul "Impactul social al schemelor de reînnoire a parcului naţional auto: programele Rabla şi Rabla Plus" a fost lansat marţi, în cadrul unei conferinţe online.

Articol recomandat de sport.ro
A bătut-o de două ori pe Halep, iar acum acuză lumea tenisului de ipocrizie: ce a spus Danielle Collins
A bătut-o de două ori pe Halep, iar acum acuză lumea tenisului de ipocrizie: ce a spus Danielle Collins
Citește și...
Descoperire macabră într-o clădire abandonată din Prahova. Ce au găsit polițiștii
Descoperire macabră într-o clădire abandonată din Prahova. Ce au găsit polițiștii

Un cadavru carbonizat a fost găsit, miercuri dimineaţă, într-o clădire dezafectată din localitatea Tătărani, aflată în apropierea Ploieştiului, identitatea persoanei în cauză nefiind cunoscută încă.

 

Garda de Mediu a descins în județul Dâmbovița, la cei care ard deșeuri ilegal. Agenții au împărțit amenzi uriașe
Garda de Mediu a descins în județul Dâmbovița, la cei care ard deșeuri ilegal. Agenții au împărțit amenzi uriașe

Garda de Mediu a facut, miercuri, controale în județul Dâmbovița la cei care ard deșeuri ilegal ca să vândă apoi la fier vechi metalul recuperat din gunoaie.

Concluziile legiștilor în cazul gazului care a provocat moartea unei studente. „Caracteristici de compromitere neurologică
Concluziile legiștilor în cazul gazului care a provocat moartea unei studente. „Caracteristici de compromitere neurologică"

Gazul ilariant, folosit ca drog recreativ, ar fi provocat moartea unei studente, arată primele date din anchetă. Acest tip de substanță stupefiantă, la mare căutare în rândul tinerilor, se dovedește extrem de toxică.

Recomandări
Transnistria va cere
Transnistria va cere "protecție" Rusiei din cauza presiunilor Republicii Moldova. Chișinăul, acuzat de „genocid”

Congresul convocat la Tiraspol a votat, miercuri, o rezoluţie în care susţine teza suveranităţii regiunii şi cere ajutor în acest sens, potrivit postărilor de pe canalele oficiale de Telegram ale regiunii.

Despăgubiri de 800.000 de euro pentru moartea unui bebeluș. Spitalul Județean Suceava e bun de plată
Despăgubiri de 800.000 de euro pentru moartea unui bebeluș. Spitalul Județean Suceava e bun de plată

Despăgubiri de 800.000 de euro, după moartea unui bebeluș, cauzată de o infecție intraspitalicească. Magistrații Curții de Apel Suceava au stabilit că familia trebuie să primească acești bani, de la Spitalul Județean din Suceava.

De ce au sunat alarmele în toată România. Reacțiile oamenilor: „Tata este în rezervă, în armată. I-aș da un telefon”
De ce au sunat alarmele în toată România. Reacțiile oamenilor: „Tata este în rezervă, în armată. I-aș da un telefon”

Sirenele protecției civile au sunat în toată țara, miercuri, între orele 10:00 și 11:00, în cadrul unui exercițiu național de alarmare publică.