Studentul care își cară pe el propriul gunoi. Merge peste tot cu câțiva saci legați de trup
Un student din Germania cară pe el propriul gunoi. Şi vorbim de câțiva saci. Inevitabil, stârnește glume pe unde trece.
Proiectul său are, totuși, o cauză nobilă: vrea să le atragă atenția celor din jur asupra cantităţii mult prea mari de deșeuri care se adună într-o gospodărie.
E imposibil să nu îl auzi pe David când își face apariția. E student la agricultură la Universitatea din Kassel, dar de la o vreme a ales să se îmbrace... cu propriile deșeuri.
David Loesche, student: „Este o "garderobă" într-o continuă creștere, ca să spun așa. Recent, am construit ceva în partea din spate, deoarece spațiul din față nu mai era suficient."
Recunoaște însă că nu îi este prea ușor să facă anumite activități, cum ar fi coborâtul scărilor din blocul în care locuiește.
David Loesche, student: „Atâta timp cât nu cad, mă face să mă simt mai puternic. De fapt, despre asta e vorba... Ideea este să arătăm că problema gunoaielor noastre este cu adevărat incomodă, chiar dacă nu o simțim ca pe o greutate fizică, pe corpul nostru."
David cară cu el 15 kilograme de deșeuri reziduale, adunate în ultimele 5 săptămâni. Datele oficiale arată că în Germania se strâng, în medie, de două ori mai multe deșeuri decât ar fi normal pe cap de locuitor. Așa se face că cetățenii acestei țări sunt printre cei mai mari producători de deșeuri din Uniunea Europeană.
Reporter: „V-ați fi gândit că se pot strânge atâtea gunoaie?"
David Loesche, student: „Ei bine, și eu am un coș de gunoi acasă. Da, dacă vreți să fiu sincer, știu (că se strâng multe gunoaie). Întotdeauna e greu să schimbi lucrurile. Te stimulează la început, dar ulterior se pierde în rutina zilnică."
Studentul care se vrea un exemplu își cumpără majoritatea alimentelor neambalate din magazine și încearcă astfel să reducă risipa. David crede că acțiuni precum interzicerea tacâmurilor de plastic, sunt mai degrabă simbolice.
David Loesche, student: „Dacă vrem să ajungem la esența problemei, cred că trebuie să ne întrebăm de ce folosim atât de multe ambalaje. Este practic, bineînțeles, dar cred că ar trebui să existe anumite stimulente pentru ca firmele să caute soluții alternative."
David vrea să mai care gunoiul pentru încă trei săptămâni. Nu îl deranjează ce cred cei din jur când îl văd într-o astfel de ipostază. Pentru el e suficient doar să le atragă atenția şi să le dea de gândit pe viitor.