Proiect inedit la Iași. Statuile au prins viață cu ajutorul tehnologiei
Statuile din Iași au prins viața și își spun propriile povești. Cu ajutorul tehnologiei, câțiva oameni creativi au adus arta mai aproape de localnici și turiști, pentru ca aceștia să se familiarizeze cu tot ce înseamnă cultura orașului.
Totul este la un click distanță iar prin scanarea unui cod QR care este ataşat lângă monument veți avea parte de o "lecţie vie de istorie".
70 de statui din Iași, din diverse locații, își spun astfel propria poveste, cu ajutorul tehnologiei. Direct de pe telefonul mobil, tot ce trebuie să știți despre un monument anume aflați din video-uri scurte, realizate de istorici, critici de artă sau pasionați de istorie.
Digitalizarea face parte dintr-un proiect mai amplu, numit "Iași, art code".
Alina Tiței, coordonator proiect: „Poți intra de oriunde din lume, din confortul casei tale și poți accesa harta interactivă și intrând dând un click pe monumentul care te interesează”.
Printre monumentele care au prins viață și ale căror poveste poate fi ascultată direct de pe telefon se numără și grupul statuar din Piața Mihai Eminescu, statuia lui Ștefan cel Mare din fața Palatului Culturii, cele din parcul Copou, dar și lucrarea din fața Garnizoanei.
Oamenii sunt încântați de idee, în special studenții străini.
Laurine Mattia, studentă din Franța: „Cred că este o idee bună, pentru că eu sunt nouă aici și nu stiu mai nimic despre oraș. Este o inițiativă care m-a bucurat pe mine. Țin foarte mult la orașul meu, la însemnătatea lui, la frumusețea lui rară.”
În oraș se regăsesc aproape 600 de statui, monumente istorice, case de cultură și de patrimoniu, dar și morminte ale unor scriitori, pictori sau oameni politici, care s-au remarcat în istoria României de-a lungul vremii.