Spuma din supa de oase - de ce este bine să o aduni
Atunci când faci supă, în special din carne sau oase, vei observa că la suprafață se formează o spumă, adesea plină de impurități și închisă la culoare. Cele mai multe rețete îți vor spune să o aduni și să o arunci.
Dar de ce se formează acea spumă și ce trebuie să faci cu ea?
De ce să aduni spuma de la supa de oase și cum se formează
Impuritățile care se formează la suprafața unor supe și ciorbe sunt proteine care se coagulează când sunt încălzite.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Acest lucru înseamnă că spuma va apărea în mod tipic atunci când se faci supă de carne și, într-o măsură mai mică, în supele făcute din legume cu un conținut ridicat de proteine, cum ar fi năutul și lintea.
Atunci când aceste proteine coagulate se grupează, ele pot crea buzunare de aer, ceea ce provoacă spuma aceea.
Temperaturile mai ridicate vor determina proteinele să coaguleze mai repede.
Acțiunea de fierbere este turbulentă, deci amestecă și aceste impurități în toată supa, făcându-le mai greu de îndepărtat.
Dar căldura nu este singura variabilă aici: O schimbare a acidității, cum ar fi adăugarea unei cantități mari de suc de lămâie sau alte elemente acide în supa care fierbe încet, ar putea, de asemenea, să promoveze coagularea.
Spuma nu este nocivă, în ciuda faptului că pare a fi ceva de evitat. Asta nu înseamnă însă că vei dori să o mănânci.
Spuma se va dezintegra în cele din urmă în bucăți mici și va tulbura supa.
Pentru o supă care nu este doar mai clară, ci și cu un gust mai curat, îndepărtează acele proteine coagulate de la suprafață.
Cum se adună corect
Pentru început, ar trebui să pui carnea sau oasele pentru supă în apă rece înainte de a aduce supa la punctul de fierbere.
Încălzirea lentă și graduală permite timpul proteinelor să se agrege, făcându-le mult mai ușor de observat și îndepărtat.
Odată ce supa clocotește și spuma este vizibilă, dă focul mic pentru a împiedica impuritățile să fie reincorporate înapoi în supă.
Apoi, folosește o spumieră sau o paletă cu găuri mici ori o sită pentru a îndepărta bucățile spumoase.
Mergi cu instrumentul în jurul marginii oalei, lăsând spuma să se așeze în sită sau spumieră, înainte de a o arunca.
O altă modalitate simplă de a clarifica rapid o supă: amestecă albușuri de ou bătute în supa care fierbe încet.
Acestea se vor lega cu alte particule coagulate și vor pluti la suprafață făcând spuma ușor de îndepărtat.
Dar aceasta nu este întotdeauna o soluție practică dacă ai multe alte ingrediente gustoase în supă precum fasolea și legumele.
Dacă vrei ca supa ta să nu facă spumă, opărește orice carne și oase, apoi clătește-le înainte de a le găti din nou. Acest proces poate părea ciudat, dar te scapă eficient de impurități și obții o supă clară.
De asemenea, se face mult mai puțină spumă dacă rumenești mai întâi oasele de supă în cuptor.
O altă opțiune este să folosești o oală sub presiune. Supa iese cristalină, pentru că toate impuritățile ajung la fundul oalei. Lasă supa să se răcească înainte de a o strecura printr-un tifon pentru a o separa.
Îndepărtarea grăsimii din supă poate fi o parte esențială a unei rețete. Scoate spuma din supă în timpul procesului de gătire pentru a obține o supă mai clară și mai slabă.
Sau strecoară supa dacă preferi să păstrezi grăsimea pentru procesul de gătit, dar nu vrei să o consumi.
Dacă vrei să strecori supa, îndepărtează bucățile de legume, carne, tăiței sau oase mai întâi pentru a putea strecura doar supa.
Dacă preferi să aștepți până când poți îndepărta întreaga grăsime, răcește supa astfel încât grăsimea să se solidifice.
Apoi poate fi ușor separată de ingredientele slabe. Alege tehnica de îndepărtare a spumei înainte de a începe gătitul, deoarece diferitele tehnici necesită anumite unelte și considerații de timp.
Adu supa la un clocot pe aragaz. Când vrei să scoți spuma, redu căldura la mediu astfel încât supa să fiarbă ușor.
Vei începe să vezi particulele de grăsime plutind sau formând spumă spre partea de sus a oalei cu supă. Nu lăsa supa să continue să fiarbă într-un clocot puternic.
Clocotirea supelor la foc mare topește grăsimea, ceea ce înseamnă că se va amesteca înăuntru. Acest lucru face să fie mai greu de îndepărtat.
Amestecă lichidul astfel încât grăsimea spumoasă să se mute spre marginile oalei.
Pune o lingură de lemn în centrul oalei. Amestecă pentru a face lichidul care fierbe să se rotească într-un cerc.
Mișcările de amestecare vor determina spuma uleioasă și globulele să migreze către marginile exterioare ale oalei.
Ia grăsimea spumoasă cu o ustensilă cu sită fină.
Odată ce uleiurile încep să facă spumă și să plutească la suprafața suprei, scufundă marginea ustensilei de îndepărtare a spumei sub suprafața supei.
Apoi ridic-o rapid pentru a scoate spuma și grăsimea.
Continuă să iei grăsimea până când se adună suficient în sită pentru a fi aruncată.
Această metodă funcționează în mod special pentru scoaterea spumei din supa de pui.
Dacă nu aveți o ustensilă de îndepărtare a spumei cu sită, folosește spatele unei linguri.
Pune câteva cuburi de gheață într-o lingură adâncă sau un polonic din metal pentru a o răci.
Ține cuburile de gheață în lingură în timp ce atingi partea din spate a lingurii de suprafața supei.
Grăsimea se va solidifica și va rămâne lipită de spatele lingurii.
Atunci când metalul rece atinge supa fierbinte, grăsimea care s-a adunat în apropierea suprafeței se va coagula rapid pe lingură, astfel încât să o poți curăța.
Trebuie să folosești o lingură de metal pentru această metodă. Nu scufunda întreaga lingură în supă. Ține-o doar paralelă cu suprafața lichidului în timp ce grăsimea se adună pe spatele lingurii.
De ce nu e bine să o consumi
Spuma este în mare parte coagularea particulelor de proteine ținute împreună cu grăsime.
Unele dintre aceste proteine se aglomerează mai mult în funcție de ingredientele din supă, cauzând ridicarea unor mici bucăți, dar cea mai mare parte rămâne un conglomerat și chiar spumă care se ridică la suprafața procesului de clocotire.
Scoaterea acestor particule de la suprafață este în principal pentru scopuri cosmetice. Spuma nu arată grozav într-o supă.
În plus față de impactul vizual, este important să scoți spuma devreme în procesul de clocotire dacă nu vrei să ai nicio senzație nedorită în gură sau să-ți afecteze gustul final.
Dacă nu scoți spuma înainte ca aceasta să fiarbă rapid, ea poate ajunge înapoi în supă.
În timp ce spuma poate face o supă tulbure și în general arată neplăcut, aceste grăsimi și proteine nu vor constitui niciun pericol pentru sănătate.
Scoaterea spumei nu este o problemă de siguranță alimentară. Dacă mai rămâne puțină spumă, supa este încă comestibilă.
Gustul este subiectiv pentru fiecare persoană, dar cel mai deranjant este că supa capătă o textură granulată dubioasă.
Scoaterea spumei este cel mai important în cazul supelor clare, precum cele de găluște sau tăiței.
Când vine vorba de supe mai groase și mai consistente, scoaterea spumei are mai puțin efect asupra esteticii, dar poate fi totuși un pas demn de luat în considerare.