Sporturile extreme, preferatele românilor pe timpul verii: Rafting, zboruri cu parapanta și, mai nou, canyoningul
Toropiți de caldură, cei care au spirit de aventură încearcă vara aceasta lucruri noi.
Unii se răcoresc la o tură de rafting pe râuri cu ape repezi, alții zboară cu parapanta la sute de metri înălțime purtați de vânt. În plus, a apărut și la noi canyoningul. Cei care îl practică străbat cascade.
10 prieteni au ajuns la Rimetea, gata să încerce apele repezi ale Arieșului. Este prima oară când încearcă raftingul, așa că vor merge pe un traseu mai ușor de 7km în 2 ore.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
"Încă nu am făcut rafting, de asta ne-a venit ideea să încercăm, sunt unii care au în spate viață sportivă, dar sunt printre noi și unii care nu fac sport", a spus un turist din Ungaria.
"Așteptăm să avem parte de senzații tari", a punctat un alt turist, tot in Ungaria.
"La Rimetea vin de zeci de ani la cățărat și alte sporturi extreme și asta nu am avut ocazia să încerc", a declarat un turist din Cluj.
Râul Arieș oferă o experiență spectaculoasă. Pentru o tură, turiștii își fac programare și plătesc 125 de lei de persoană.
Iuliu Pall, instructor rafting: "Nu e așa periculos, aici unde ne lansăm avem un lac de 700 de metri unde îi învață. Facem manevre cum se scurge apa în jos, contra curentului".
Incze Zsuzsa - Asociația TAT Rimetea: "La început veneau sportivi străinii, dar anul trecut și anul acesta majoritatea clienților au fost începători. Vin foarte multe familii cu copii".
Se practică rafting și pe anumite sectoare de pe râurile Buzău, Mureș, Crișul Repede, Jiu, Cerna, Olt, Bistrița și Arieș.
Din apa ne mutăm la înălțime. Zoltan este pilot de parapantă de peste 20 de ani.
Zoltan Torok – pilot de parapantă: “Cred că suntem tot mai mulți, peste 2.000 deja care practică acest sport. Există cursuri de inițiere care durează în jur de 3-4 luni în funcție de condițiile sezonului, după care se dă un examen".
În funcție de condițiile meteo, un zbor cu parapanta poate dura de la 5 minute până la câteva ore. O tură de 30 de minute costă între 250 și 300 de lei, iar în țară sunt cel puțin 10 locuri cunoscute în care se poate practică acest sport.
Un alt sport extrem care câștigă adepti este canyoningul - care transformă locuri spectaculoase săpate de apă în parc de distracții. O tură durează între 3 și 6 ore în funcție de gradul de dificultate.
Locurile preferate de sportivi pentru canyoning sunt pe Valea Cernei în special primăvara, în Munții Rodnei sau în Munții Apuseni.