Splinuța - planta supliment care este cel mai bun aliat din natură împotriva infecțiilor și incontinenței urinare

splinuța
Shutterstock

Splinuța este o floare sălbatică galbenă, dar este, de asemenea, un ingredient popular în suplimentele pe bază de plante și în ceaiuri.

Numele său latin este Solidago, care înseamnă „a face întreg sau a vindeca” și reflectă utilizarea sa în medicina tradițională pe bază de plante.

Splinuța, o floare de toamnă, este utilizată cel mai des ca supliment pentru îmbunătățirea sănătății urinare și reducerea inflamației.

Ce este splinuța

Splinuța crește în Europa, Asia, și America de Nord și de Sud. Se dezvoltă în șanțurile de pe marginea drumurilor și pe câmpuri, fiind adesea considerată o buruiană. Florile sale galbene înfloresc la sfârșitul verii și începutul toamnei. Se polenizează ușor încrucișat cu alte plante, ceea ce a dus la existența a peste 100 de specii diferite de splinuță. Se crede că multe dintre acestea au proprietăți benefice similare.

Solidago virgaurea — numită uneori splinuța europeană — este probabil specia cel mai bine studiată în ceea ce privește beneficiile sale pentru sănătate. Este utilizată atât în medicina tradițională chineză, cât și în medicina pe bază de plante în unele țări europene. Pentru a beneficia de proprietățile sale, oamenii consumă părțile plantei care cresc deasupra solului — în special florile și frunzele. De asemenea, poți cumpăra splinuța sub formă de ceai sau suplimente alimentare. Ceaiul poate avea un gust ușor amar, iar unii preferă să-l îndulcească ușor.

Citește și
Sosoaca
Diana Șoșoacă a intrat în cursa pentru alegerile prezidențiale. Lista candidaților înscriși până acum
„E rus, dar mi-e milă de el!” Soldații ucraineni s-au filmat în timp ce cucereau tranșeele armatei ruse, ascunse într-o pădure | VIDEO

Beneficiile splinuței pentru sănătate

Sursă bogată de compuși vegetali - Splinuța furnizează numeroși compuși vegetali benefici, inclusiv saponine și antioxidanți flavonoizi, cum ar fi quercetina și kaempferolul.

Saponinele sunt compuși vegetali legați de numeroase beneficii pentru sănătate. Ele pot fi deosebit de eficiente în inhibarea creșterii bacteriilor dăunătoare și a ciupercilor, cum ar fi Candida albicans.

Candida albicans este o ciupercă ce poate cauza infecții vaginale cu drojdie, precum și infecții în alte părți ale corpului. Saponinele au fost, de asemenea, demonstrate ca având efecte anticancerigene și antiinflamatorii în studii pe eprubetă și animale.

Flavonoizii antioxidanți quercetina și kaempferolul din splinuță ajută la protejarea celulelor tale de daunele cauzate de molecule instabile numite radicali liberi, scrie Healthline.

Daunele cauzate de radicalii liberi reprezintă un factor în multe afecțiuni cronice, inclusiv bolile de inimă și cancerul. Este remarcabil faptul că activitatea antioxidantă a splinuței este mai mare decât cea a ceaiului verde și a vitaminei C. Flavonoizii antioxidanți și alți compuși vegetali din splinuță au, de asemenea, beneficii antiinflamatorii.

Poate reduce inflamația - În medicina tradițională, splinuța a fost utilizată pentru a combate inflamația, care contribuie la durere și umflături. În studiile pe rozătoare, extractul de splinuță combinat cu extracte din plop tremurător și frasin într-un supliment a redus umflarea țesuturilor lezate cu până la 60%. De asemenea, a redus inflamația asociată cu artrita cu 12-45% la rozătoare, cu efecte mai mari la doze mai ridicate.

Splinuța din acest supliment a fost testată și pe oameni. Într-o analiză a 11 studii pe oameni, tratamentul cu acest supliment a fost la fel de eficient ca aspirina pentru reducerea durerilor de spate și artrita genunchiului.

Acest lucru se datorează parțial quercetinei, un flavonoid antioxidant din splinuță, cu efecte antiinflamatorii puternice.

Totuși, coaja de plop tremurător conține salicină — ingredientul activ din aspirină — care a contribuit și el la beneficiile antiinflamatorii ale amestecului pe bază de plante testat.

Cercetările pe eprubetă sugerează că efectul cel mai semnificativ de ameliorare a durerii este datorat combinației de ingrediente — nu unui singur ingredient. Astfel, nu este clar cât de mare este efectul splinuței separat.

Sunt necesare studii pe oameni care să se concentreze doar pe splinuță pentru a clarifica rolul său în tratarea inflamației și a durerii.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) recunoaște splinuța ca fiind posibil utilă pentru îmbunătățirea eficienței tratamentelor medicale standard pentru probleme urinare minore.

Acest lucru înseamnă că splinuța poate sprijini sau crește eficacitatea medicamentelor, cum ar fi antibioticele pentru infecțiile tractului urinar— dar planta nu ar trebui să fie utilizată singură ca tratament pentru astfel de afecțiuni.

Cercetările pe eprubetă sugerează că splinuța poate ajuta la prevenirea acestor infecții. Totuși, poate fi mai eficientă atunci când este combinată cu alte plante.

Din acest motiv, s-ar putea să întâlnești suplimente pe bază de plante pentru sănătatea urinară care conțin splinuță și alte plante.

De asemenea, studiile pe eprubetă indică faptul că extractul de splinuță poate ajuta la vezica urinară hiperactivă, sau senzația frecventă de nevoie de a urina. Poate, de asemenea, să reducă spasmele dureroase ale tractului urinar.

În final, EMA notează că splinuța crește fluxul de urină. Efectul său diuretic poate ajuta la eliminarea bacteriilor potențial dăunătoare și la sprijinirea sănătății rinichilor. Prin urmare, este în general recomandat să bei multă apă atunci când iei splinuță.

Câteva studii au testat splinuța pentru alte scopuri, dar sunt necesare mult mai multe cercetări pentru a-i confirma eficacitatea în aceste domenii.

Studiile preliminare au examinat splinuța pentru:

Controlul greutății - cercetările pe eprubetă și pe șoareci sugerează că splinuța poate combate obezitatea prin reglarea genelor care controlează sinteza grăsimilor și dimensiunea celulelor adipoase. Din acest motiv, planta este folosită în unele ceaiuri pentru pierderea în greutate.

Prevenirea cancerului - conform cercetărilor pe eprubetă, extractul de splinuță poate ucide celulele canceroase. În plus, un studiu pe șobolani a raportat că injecțiile cu extract de splinuță au suprimat creșterea tumorilor de cancer de prostată.

Sănătatea inimii - șobolanii cărora li s-a administrat extract de splinuță oral zilnic timp de 5 săptămâni înainte de a le fi indusă o leziune cardiacă au avut niveluri cu 34% mai mici ale unui marker de leziune sanguină după vătămarea inimii, comparativ cu grupul de control, conform unui studiu.

Anti-îmbătrânire - un studiu pe eprubetă a descoperit că extractul de splinuță a întârziat acumularea celulelor pielii vechi, slab funcționale. Acest lucru ar putea avea potențialul de a întârzia îmbătrânirea prematură a pielii.

Datorită lipsei de cercetări pe oameni în aceste domenii, nu este clar dacă splinuța ar avea aceleași efecte la oameni.

Cum poți consuma splinuță

Poți cumpăra splinuță sub formă de ceaiuri din plante, extracte lichide și pastile. Extractele lichide sunt vândute în sticle cu pipete pentru a ușura dozarea. Capsule și tabletele care conțin extracte uscate de splinuță se găsesc mai frecvent în amestecuri cu alte plante, cum ar fi boabele de ienupăr.

Plantare și îngrijire

Există peste 100 de specii de splinuță, majoritatea fiind native în America de Nord. Deși multe cresc în pajiști însorite și câmpii, altele preferă locuri semi-umbrite în păduri, medii mlăștinoase și chiar zone de coastă sărate. Datorită diversității de medii în care sunt găsite, ține cont de habitatul nativ al splinuței atunci când alegi o varietate pentru grădina ta.

Unde să plantezi

Splinuțele cresc fie din coroane care formează smocuri, fie prin rizomi. Tipurile care formează smocuri sunt mai potrivite pentru paturi de grădină bine întreținute și borduri, deoarece nu se vor răspândi agresiv. Plantează tipurile rizomatoase mai expansive în locuri unde poți controla răspândirea lor sau într-un cadru de grădină naturalist, unde nu vor fi invazive.

Necesarul de lumină

Majoritatea preferă soare deplin, cu excepția speciilor de pădure, care cresc bine în umbră parțială.

Cerinte de sol

Splinuțele se vor dezvolta în aproape orice sol de grădină obișnuit, cu drenaj decent. Unele specii se adaptează bine și la soluri argiloase, nisipoase sau stâncoase. Evită plantarea în soluri prea bogate, deoarece acest lucru poate duce la o creștere înaltă și subțire.

Cum să plantezi

La fel ca multe flori sălbatice, splinuța este extrem de ușor de crescut din semințe, care pot fi semănate direct în grădină toamna sau primăvara sau cultivate în interior cu 6 până la 8 săptămâni înainte de ultima dată de îngheț. Dacă plantezi semințele la sfârșitul toamnei sau iernii, acestea vor începe să germineze când temperaturile se încălzesc în primăvara următoare.

Întreținere și îngrijire

Ca multe flori sălbatice, splinuțele sunt extrem de ușor de îngrijit, tolerând seceta și rezistând bolilor. Totuși, dacă le cultivi într-o grădină perenă, există câțiva pași simpli pe care îi poți urma pentru a le păstra aspectul sănătos și a controla răspândirea lor.

Nu este nevoie să fertilizezi splinuțele, deoarece se descurcă bine fără îngrășăminte. Plantând splinuța, vei obține flori galbene frumoase pe care le poți folosi pentru ceaiuri care te vor ajuta cu diverse afecțiuni și vor contribui la sănătatea ta generală. În plus, arată bine în grădină, oferind un plus de culoare.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Timpul de așteptare la moaștele Sfinților Parascheva și Pantelimon a ajuns la 18 ore. Coada se întinde peste 6 kilometri
Timpul de așteptare la moaștele Sfinților Parascheva și Pantelimon a ajuns la 18 ore. Coada se întinde peste 6 kilometri

Pelerinajul de la Iași atinge apogeul în aceste zile. Zeci de mii de oameni și-au petrecut noaptea la coadă, îmbrăcați cu haine groase și flori în mână.

Diana Șoșoacă a intrat în cursa pentru alegerile prezidențiale. Lista candidaților înscriși până acum
Diana Șoșoacă a intrat în cursa pentru alegerile prezidențiale. Lista candidaților înscriși până acum

Alături de zeci de susținători veniți cu flori și steaguri, Diana Șoșoacă a intrat şi ea oficial în cursa pentru alegerile prezidențiale.  

O femeie care s-a căsătorit cu ea însăşi şi-a sărbătorit primul an de căsnicie. „Am încălcat câteva jurăminte”
O femeie care s-a căsătorit cu ea însăşi şi-a sărbătorit primul an de căsnicie. „Am încălcat câteva jurăminte”

O femeie care şi-a oferit o nuntă de vis după ce nu şi-a găsit partenerul potrivit şi-a sărbătorit primul an de căsnicie cu frişcă, flori şi o cină cu friptură pentru o persoană, potrivit BBC.

Crizanteme - cum trebuie îngrijite aceste flori de toamnă. La ce temperatură rezistă
Crizanteme - cum trebuie îngrijite aceste flori de toamnă. La ce temperatură rezistă

Crizantemele sunt plante apreciate pentru aspectul lor decorativ. Originare din Asia și Europa, ele sunt adesea cultivate în grădini și aranjamente florale pentru frumusețea lor și pentru durata lungă de înflorire.

Îngrijirea grădinii toamna. Cum să ai grijă de pomi, legume și flori în sezonul rece
Îngrijirea grădinii toamna. Cum să ai grijă de pomi, legume și flori în sezonul rece

Toamna este sezonul perfect pentru a face curat în grădină și a o pregăti pentru iarnă. Dar cum trebuie făcută îngrijirea grădinii toamna?  

Recomandări
„Este cea mai sacră datorie!”. Mark Rutte a stabilit „prioritate absolută” a NATO. România, menționată de șeful Alianței
„Este cea mai sacră datorie!”. Mark Rutte a stabilit „prioritate absolută” a NATO. România, menționată de șeful Alianței

Miniştrii Apărării din NATO şi-au încheiat, vineri, cele două zile de discuţii cu un angajament de a sprijini în continuare Ucraina, de a strânge legăturile cu partenerii din Asia-Pacific şi de a consolida descurajarea şi apărarea Alianţei.

Întrebarea pe care Marcel Ciolacu o vrea la referendumul lui Nicușor Dan. Marea problemă care îi dă bătăi de cap primarului
Întrebarea pe care Marcel Ciolacu o vrea la referendumul lui Nicușor Dan. Marea problemă care îi dă bătăi de cap primarului

Fără o modificare legislativă, referendumul din București nu poate fi organizat odată cu alegerile prezidențiale în aceleași secții de vot.

Clădirile abandonate din București au devenit focare de droguri. Autoritățile ignoră situația. „Garda ne lasă în pace”
Clădirile abandonate din București au devenit focare de droguri. Autoritățile ignoră situația. „Garda ne lasă în pace”

În capitala României, multe clădiri abandonate sunt adevărate focare unde se vinde și se consumă droguri. Revoltător este faptul că aceste locuri sunt cunoscute de autorități, dar nu se întâmplă nimic.