Spitalul din România care încă mai are lifturi acţionate manual, prin frânghii pe scripeţi. Când vor fi modernizate
Singurele lifturi vechi de peste o sută de ani, acţionate manual prin frânghii pe scripeţi se găsesc la spitalul din Sighişoara şi vor deveni piese de muzeu.
În sfârşit, municipalitatea a găsit bani pentru ascensoare moderne, căci vechile sistemele erau oricum folosite doar în cazuri excepţionale. În rest pacienţii erau căraţi cu targa pe scări.
Personalul medical din Sighișoara se chinuie pentru a-şi îngriji pacienţii care nu se pot deplasa sau care trebuie transferaţi în alte secţii. Spitalul de aici este singurul din țară care are lifturi vechi de 125 de ani, trase cu funia. Ce-i drept, mai sunt sunt folosite doar în cazuri urgente. În rest, pacienţii sunt urcaţi pe scări.
dr. Drăghici Constantin, şef secţie interimar medicină internă: “Avem persoane care au peste 150 kilograme, este o aventură să îi transportăm.”
După ani de zile în care s-au căutat soluţii, există în sfârşit o rază de speranţă - trei lifturi noi, moderne care vor fi montate în următoarele luni.
dr. Tanaszi Sarolta, manager Spital Sighişoara: “Am avut nevoie de mai mulţi timp să obţinem avizele, mai ales că este monument istoric, acestea durează, însă suntem cu un pas spre final. Am semnat contractul de execuţie pentru trei lifturi.”
Iulian Sârbu, primar: “Valoarea celor trei lifturi este de 996.000 de lei. Toată finanțarea lifturilor, este din bugetul local.”
Cum era şi de aşteptat, ascensoarele din spital vor ajunge piese de muzeu. Un lift va fi donat muzeului de istorie. Iar altul va fi amplasat în curtea spitalului ca şi obiectiv turistic.”
Tescula Nicolae, director Muzeul de Istorie Sighişoara: ”Arată existenţa spitalului din 1898, odată cu înființarea lui. Soluţia tehnică pentru ridicarea unui pacient pe targă în siguranţă. O dată scos din locul lui, devine un obiect important în istoria tehnicii din ţara noastră.”
Unice în România, lifturile cu tracţiune manuală funcţionau din 1896 . Dezafectarea lor a început după ce autorităţile au susţinut că nu pot fi autorizate pentru a garanta siguranța persoanelor transportate.