Spectacol în Delta Dunării. Imagini uimitoare cu zeci de pești care sar în barca unor turiști
Zeci de pești au început să sară din senin în barca unor turiști care admirau peisajul pe un canal între Sulina și Sfântul Gheorghe.
Crapii argintii pot zbura și până la un metru înălțime, pentru că astfel se curăță de paraziți. Un alt motiv, ar fi că, sunt urmăriți de un prădător, iar salturile au misiunea de a-l deruta.
Imagini spectaculoase au fost surprinse pe canalul Eremciuc. Zeci de pești, de diferite dimensiuni, cei mai mulți din familia crapului asiatic, au oferit un spectacol de neuitat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Andrei Ingigulean, conducător barcă: „Se întâmplă destul de rar acest moment, am fost norocoși să vedem, a fost o chestie minunată.
Reporter: Ce au spus turiștii?
Andrei Ingigulean: Au rămas uimiți, uimiți, fără cuvinte, inclusiv și eu. Fac chestia asta zi de zi și mi s-a întâmplat prima dată. De 6 ani de zile fac chestia asta și mi s-a întâmplat prima dată. Săreau între jumătate metro și un metru în sus, efectiv mi-au sărit 6 pești în barcă, chiar nu ne așteptam, doi din ei m-au și lovit, nu foarte tare, a fost un moment mirific."
Specialiștii nu au căzut de acord asupra acestui tip de comportament.Unii cred că devin săltăreți când prin preajma se află un pradator, o știucă sau un somn. Alții spun că sar din apă ca să își curățe solzii de paraziți.
Adrian Balba, consilier Agenția Națională pentru Pescuit: „Vin peste tine, chiar așa, câteodată e un fel de furtună, ploaie cu astfel de pești, de regulă exemplarele juvenile. Cei mari nu mai sar, ei stau mai la adâncime și în momentul în care se sperie de ceva trebuie să găsească o soluție să scoată excesul de aer, se trântesc pe suprafața apei.”
Acest fenomen poate fi observat la sfârșitul verii sau toamna, când apa este caldă, iar populația de pește este bine dezvoltată. Dacă avem noroc putem să vedem aceste salturi pe canalele unde apele nu sunt foarte adânci.
Crapul Asiatic sau sângerul este un pește foarte agil. La maturitate poate ajunge la 25 de kilograme.
Victor Niță, Institutul Naţional de Cercetare Marină „Grigore Antipa”: „Nu e un comportament des întâlnit.
Jumătate de metru, un metru, în funcție de curent, de viteza de înot, de factorul de stres perturbator, dacă este foarte mare și viteza cu care se desfășoară fenomenul va fi mult mai mare.”
Crapul Chinezesc a fost adus în urmă cu zeci de ani în țara noastră pentru acvacultură. Nu are o carne la fel de bună ca cel românesc dar se regăsește, în ultimul timp, în multe meniuri.