Răsăritul este un spectacol râvnit de turiști nu numai la mare, ci și la munte. Tot mai mulți oameni înfruntă gerul și troienele ca să ajungă dis de dimineață pe creste și să se bucure de priveliștea grandioasă care le răsplătește tot efortul.

Există chiar și ture ghidate pentru vânătorii de răsărituri ce se încumetă să petreacă noaptea pe munte în bivuac. Atenție, însă, o asemenea excursie pe timp de iarnă ni e lipsită de riscuri.

Cel puțin o dată pe săptămână, Ștefan își începe săptămâna în acest mod. Pândește nopțile cu cer senin și se trezește chiar și la 4 dimineața ca să prindă răsăritul pe vârful masivului Postăvaru.

Pe drum e greu și te gândești: era bine în pat, era bine la căldură. Dar când ajungi sus și vezi spectacolul pe care natura îl dă în fiecare dimineață, e absolut superb!”, spune Ștefan.

Iarna, zorii zilei au un farmec aparte: orizontul capătă culoare, zăpada sclipește și soarele apare ca o minge de foc pe întinderea albă. Toate garantează fotografii memorabile.

Locurile cele mai potrivite pentru a surprinde răsăritul sunt crestele munților și platourile alpine. Dar nu ajung acolo decât turiștii experimentați și foarte bine echipați.

Dimineața, temperaturile sunt cele mai scăzute. Trebuie să aibă ca și echipament bocanci și colțari, bețe, piolet, cască - ca echipament de siguranță - și haine care să aibă în componența lor puf pentru a-i proteja împotriva frigului”, a explicat un salvator montan.

Pentru pasionați există chiar ture speciale de foto-vânătoare organizate de ghizi profesioniști.

Unii înnoptează în sălbăticie ca să prindă și răsăritul și apusul.

Șederea în bivuac înseamnă fie în cort, fie într-un iglu, fie într-un refugiu neîncălzit, îți trebuie echipament care să reziste la minus 10, minus 15 grade, sac de dormit, o salteluță izotermă care să îti permită să stai cât de cât confortabil”, a transmis un organizator.

O astfel de experiență costă peste 1000 de lei, bani în care intră cazarea și îndrumarea fotografică.

În schimb răsăritul soarelui din valurile marii, de un pitoresc aparte - mai ales acum, când visăm la vacanța de vară, - poate fi urmărit live, de oriunde-am fi, prin intermediul camerelor web.