Somnul african, o specie invazivă, descoperită în Delta Dunării. „Merge pe uscat cu aripile din faţă”

Dată publicare: 13-07-2021 17:25
Dată actualizare: 13-07-2021 20:22


Este alertă în Delta Dunării, după ce mai mulți pescari au prins în plase exemplare de somn african, o specie invazivă.

Grav este că acest peste, originar din fluviul Nil, nu are prădător natural la noi și obișnuiește să se hrănească cu icrele depuse de sturioni, dar și cu puiet din această specie pe cale de dispariție.

Autoritățile cred că somnii africani au ajuns în Deltă fie scăpați dintr-o crescătorie autorizată din țară, fie din răul Someș unde ar fi fost eliberate mai multe exemplare.

10 exemplare de somn african au apărut în năvoadele unui pescar autorizat din Delta Dunării.

Omul a sunat imediat autoritățile pentru că a recunoscut specia și și-a dat seama că este un pericol pentru ecosistemul din Delta.

Somnul african nu are prădător natural și dacă ajunge la maturitate reușește să decimeze fauna locală.

Autoritățile au anunțat imediat toți pescarii din Delta Dunării, iar aceștia sunt obligați să anunțe dacă mai fac astfel de capturi.

Potrivit specialiștilor, somnul african a ajuns în Delta Dunării fie scapăt de la o crescătorie, dar este luată în calcul și ipoteza unei populări a răului Someș.

Mai grav, spun cercetătorii, este că somnul african obișnuiește să se hrănească chiar în zonele în care trăiește puietul de sturion, specie pe cale de dispariție.

În plus, dacă se vă înmulți, acest peste nu are nici o valoare economică prea mare, carnea lui nefiind atât de gusoasa ca a somnului european, care trăiește și la noi în Dunăre.


VIDEO PROTVPLUS.RO