Reguli pentru construcțiile noi din Delta Dunării. Proprietarii fără bani sunt ajutați de voluntari
Pe lângă liniște și peisaje extraordinare, Delta Dunării înseamnă pentru turiști și căsuțe lipovenești, vopsite în alb și albastru, acoperite cu stuf.
Un ghid lansat de arhitecți impune reguli pentru construcțiile noi din această zonă turistică. Autoritățile se asigură că toată lumea le respectă, pentru că interesul, este comun. Proprietarii care nu au bani pentru investiții sunt ajutați de voluntari.
Ordinul Arhitecţilor din România impune încă din 2016 reguli stricte noilor construcţii în Delta Dunării.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Casele să nu aibă mai mult de 10 metri înălţime. Acoperişul să fie din stuf, olane sau ţigle trase. Tâmplăria să fie vopsită în albastru, obligatoriu. Faţada să fie 80% albă, iar fundaţia, fie vopsită în albastră, fie din piatră naturală.
Stelian are o casă veche de 90 de ani în comuna Jurilovca. Ne spune că nu i-a fost uşor să refacă o locuinţă tradiţională în Delta Dunării.
Stelian: „Ne-am străduit să refacem totul aşa cum au fost ele originale, inclusiv cu stuf. Am avut nişte meşteri din Vişina. E costisitor... Stuful trebuie cumpărat, făcut, pus, trebuie plătit omul”.
Sunt reguli şi pentru garduri. Arhitecţii le recomandă localnicilor să le ridice din lemn, iar vopseaua să fie albastră. O asociaţie din Deltă le da o mână de ajutor proprietarilor care nu au banii necesari.
Autorităţile locale spun că mare parte din noile construcţii din rezervaţia naturală respecta standardele impuse.
Horia Teodorescu, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea: „În proporţie de 90-95% s-a respectat, s-a revenit la tradiţionalul stuf, la tradiţionala tiglă. Lăsând la o parte tabla şi alte materiale de noutate, dar care nu mai erau legate firesc de ceea ce trebuie să avem în Delta Dunării”.
Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca: „Ăsta este viitorul în ceea ce înseamnă turism în zonele din Deltă”.
Reporter: „Ce se întâmplă cu cei care nu respectă regulile?”
Eugen Ion: „Aici, bineînţeles, avem cadrul legal. Fie nu eliberăm autorizaţie, fie nu eliberăm procesul verbal de recepţie a lucrărilor”.
Singurii proprietari care nu pot fi obligaţi să-şi refacă locuinţele sunt cei care le-au ridicat după Planurile Urbanistice aprobate înainte de emiterea ghidului de arhitectură pentru Delta Dunării. Astfel de reguli sunt impuse şi în Grecia, unde Guvernul îi scuteşte de anumite taxe pe proprietarii care le respectă.
Sursa: Pro TV
Etichete: delta dunarii, constructii, jurilovca, urbanism,
Dată publicare:
12-07-2021 19:06