Solstițiul de iarnă este sărbătorit cu ceremonii în mai multe locuri de pe mapamond. Care sunt cele mai bizare
Sâmbătă marcăm cea mai scurtă zi din an - adică solstițiul de iarnă. Durata zilei, la noi, va fi de 8 ore și 50 de minute, după care urmează cea mai lungă noapte.
Solstițiul de iarnă este sărbătorit cu ceremonii care mai de care mai interesante ori... de-a dreptul bizare în mai multe locuri de pe mapamond.
21 decembrie marchează momentul în care, în emisfera nordică, ziua începe din nou să se lungească, la finalul celei mai lungi nopți din an.
Anna Gammon-Ross, astronom: „Solstițiul de iarnă este un moment foarte frumos de sărbătorit deoarece marchează sfârșitul zilelor scurte, pentru că de azi ziua devine treptat mai lungă, ceea ce este întotdeauna un lucru minunat. Pentru că atunci când soarele stă mai mult timp pe cer, oamenii sunt mai fericiți și se simt mai bine.”
În emisfera sudică a Pământului, acest solstițiu marchează începutul verii astronomice.
Pe malul Nilului, în Egipt, turiști din toată lumea se adună an de an pentru a surprinde un moment inedit. Egiptenii spun că doar în această zi soarele se aliniază perfect la răsărit cu zidurile unui faimos templu.
Ahmed Hammam, ghid turistic: „Sărbătorim astăzi, 21 decembrie, alinierea soarelui peste Templul Karnak. Creativitatea răzbate din construcțiile din Egipt, ridicate între anii 1600 și 2000 înainte de Hristos.”
De altfel, solstiţiului îi sunt dedicate sute de structuri megalitice și în Europa: de exemplu la Stonehenge, în Anglia, și la Newgrange, în Irlanda.
Clare Tuffy, directoarea Sitului Newgrange: „După mulți ani de cercetare care au vizat monumente din întreaga lume cu astfel de aliniamente, am ajuns la concluzia că Newgrange este cea mai veche structură construită special pentru a se alinia cu soarele.”
Pe de altă parte, potrivit cercetătorilor, pietrele de la Stonehenge ar fi fost ridicate în jurul anului 2050 î. de Hr. Se presupune că au fost poziţionate astfel încât lumina Soarelui la apus, la data solstiţiului de iarnă, să cadă într-un anumit unghi.
Pentru păgâni, de Solstițiu, Marea Zeiţă dă naştere noului Soare, repornind astfel ciclul anotimpurilor.