Socata e tot mai cerută de români. Cât costă licoarea din flori parfumate

×
Codul embed a fost copiat

Socata e tot mai cerută la terase și în restaurante. Nu este doar gustoasă, ci și foarte sănătoasă, dacă e consumată cu măsură. Atenție însă la proveniența florilor de soc. Cele culese de pe marginea drumului nu sunt tocmai indicate pentru consum.  

Licori din soc sunt produse în mai multe locuri din țară, mai ales că materia primă nu e greu de găsit. Tufele cu flori parfumate se găsesc peste tot, dar există și plantații.

Ăsta nu este atât de tare scuturat”.

La Murani, în judeţul Timiș, unde se află un centru de agrement, socul este cules de pe cinci hectare. Băutura începutului de vară se prepară chiar în bucătăria restaurantului, iar cererea este mare.

Mulțumesc!”.

Citește și
Ziua Internațională a Gogoșilor. Cu ce rețete îndrăznețe își atrag clienții gogoșeriile din România
Ziua Internațională a Gogoșilor. Cu ce rețete îndrăznețe își atrag clienții gogoșeriile din România
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

Lăcrămioara Țucor, manager centru de agrement: ”Weekendul trecut, peste 50 de borcane de socată am avut și noroc că a venit ploaia, că altfel nu ar fi fost suficientă. Paharul este cu 5 lei, iar sticluța de 300 de mililitri - 8 lei. Dar se poate achiziționa chiar un borcan, la prețul de 40 de lei”.

Din florile de soc se poate face și ceai, și sirop

Cea mai cerută socată este cea simplă, tradițională.

”- Ce cantitate de zahăr ai pus?

- 400 de grame, lămâile vin stoarse puțin, pentru a elibera mai multă aromă. Este suficient! Vom pune florile. Și completăm cu apă rece. Sunt multe rețete care folosesc și drojdie, eu nu voi folosi drojdie, dacă vremea nu ajută, atunci este nevoie de puțină drojdie uscată”.

Flori de soc se găsesc și în piețe.

Viorel Lazăr, comerciant: ”De la Periam o culegem și am dat ca pâinea caldă floarea de soc. Cinci lei punga, la kilogram".

Din florile parfumate se poate face și ceai și sirop. Indiferent de varianta aleasă, consumați cu prudență.

Iren Alexoi, nutriționist: ”Are rol aniviral, antibacterian, se poate da după ce am avut o răceală puternică. Scade colesterolul rău, reglează digestia și foarte important, îl putem folosi și în curele de slăbire, pentru că este diuretic și reglează tranzitul".

Atenție de unde culegeți socul, pentru că plantele crescute la marginea drumului poate fi pline de praf ori contaminate de noxele emise de mașini.

Articol recomandat de sport.ro
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Citește și...
Socata este la mare căutare în terase și restaurante. Un britanic stabilit în Mureș produce primul gin din soc, din România
Socata este la mare căutare în terase și restaurante. Un britanic stabilit în Mureș produce primul gin din soc, din România

A înflorit socul, iar delicioasa băutură numită socată este tot mai cerută la terase și în restaurante. Amestecată cu ghimbir, mentă sau ananas, socata are numai beneficii pentru sănătate.

Ziua Internațională a Gogoșilor. Cu ce rețete îndrăznețe își atrag clienții gogoșeriile din România
Ziua Internațională a Gogoșilor. Cu ce rețete îndrăznețe își atrag clienții gogoșeriile din România

Pufoase, cu sirop, dulceață, glazură sau cremă fină - într-un cuvânt irezistibile, gogoșile și-au cucerit un loc important în bucătăria noastră.

Producătorii tradiționali s-au mutat cu comenzile în online și fac livrări la domiciliu
Producătorii tradiționali s-au mutat cu comenzile în online și fac livrări la domiciliu

Dulceață de bujori, sirop de mentă și urzică sau vin de aronia. Așa sună oferta producătorilor tradiționali la final de primăvară. În mod normal, târgurile gastronomice ar fi fost punctul lor de desfacere.

A creat o zacuscă „premium” folosind ciuperci de care românii se feresc. Secretul unui antreprenor
A creat o zacuscă „premium” folosind ciuperci de care românii se feresc. Secretul unui antreprenor

Gospodarii ambiţioşi care transformă fructele şi legume în delicatese, după reţete tradiţionale, au reuşit să pătrundă cu produse de casă şi în supermarketuri.

Siropul de brad din Apuseni, apreciat și de turiștii străini
Siropul de brad din Apuseni, apreciat și de turiștii străini

Satele din munții Apuseni sunt învăluite la început de vară în mirosul siropurilor făcute de gospodine din muguri de brad, păpădie, soc sau cimbrișor.

Recomandări
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice

„De unde sunt florile?”, partea I. Când creştinii ortodoxi celebrează Floriile, vorbim despre o industrie înfloritoare - vânzarea plantelor verzi şi florilor în România.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Surse: PSD încearcă în continuare să-l convingă pe Piedone să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei
Surse: PSD încearcă în continuare să-l convingă pe Piedone să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei

Gabriela Firea s-a înscris oficial în cursa pentru primăria generală. A fost opțiunea doi a partidului, după ce social-democrații și liberalii s-au convins că nu au șanse cu un candidat comun.