Sfântul Dumitru, zi onomastică pentru mii de români. Ce nume se sărbătoresc astăzi
În fiecare an, pe data de 26 octombrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru, un eveniment religios deosebit de semnificativ în calendarul toamnei.
Această sărbătoare este considerată una dintre cele mai importante pentru români și este însoțită de tradiții și superstiții care aduc noroc și sănătate.
Află ce nume se sărbătoresc de Sfântul Dimitrie, care sunt tradițiile și obiceiurile cele mai importante, dar și inspiră-te din urările și felicitările noastre pentru a-ți impresiona sărbătoriții.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Dumitru
De Sfântul Dumitru se sărbătoresc următoarele nume:
Femei:
· Dumitrica;
· Dumitra;
· Dumitrana;
· Mița;
· Dumitriţa;
· Mimi.
Bărbați:
· Dumitru;
· Dimitri;
· Mitică;
· Dimitrie;
· Dumitrache;
· Mitru;
· Mitrea;
· Mitache;
· Dumitrică;
· Mitu;
· Dima.
Potrivit statisticilor, majoritatea femeilor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Dumitru poartă numele de Dumitra (31.838), Dumitriţa (6.333) sau Miţa (4.038). Dintre bărbaţii, 270.744 poartă numele Dumitru, 8.287 Mitică și alți 5.384 Dimitrie.
Tradiții și obiceiuri de Sf. Dumitru
Potrivit tradiției populare, Sfântul Gheorghe marchează sfârșitul sezonului rece și începutul înverzirii naturii, în timp ce Sfântul Dumitru aduce cu el venirea iernii. Se spune că de la această zi încep să apară temperaturile scăzute și frunzele copacilor încep să cadă.
În ajunul acestei sărbători, adică pe 25 octombrie, în sate se aprinde un foc, iar copiii sunt puși să sară peste el pentru a fi protejați de boli. Se crede că vremea din această zi poate prezice cum va fi iarna. Dacă este lună plină și cerul senin, se așteaptă o iarnă blândă, în timp ce absența lunii și un cer înnorat indică o iarnă grea.
Există și superstiții legate de această zi. Se spune că nu este bine să se folosească pieptănul, deoarece se crede că poate atrage necazuri. Cei care respectă cu strictețe această superstiție vor fi protejați de boli.
În Dobrogea, există tradiția "Saiegiilor", în care tinerii merg din casă în casă cântând la fluiere și cavale și primesc bani de la săteni.
În unele regiuni, cum ar fi Bucovina, se spune că este bine să se planteze usturoi până la Sfântul Dumitru. Cei care nu fac acest lucru vor avea parte de pagube mari.
Este o zi în care se împart fructe uscate, covrigi, mere, nuci sau, în unele zone, se pregătește colivă și grâu fiert în lapte.
Potrivit unei alte tradiții, ciobanii trebuie să fie atenți la comportamentul oilor. Dacă prima oaie care se trezește este albă și pleacă în jos, se așteaptă o iarnă grea, în timp ce dacă se trezește prima o oaie neagră și pleacă în sus, iarna va fi ușoară.
Tot legat de ciobani și culoarea oilor, există un obicei în care ciobanul își așează cojocul în mijlocul turmei. Dacă o oaie albă se așează pe cojoc, iarna va fi aspră, iar dacă o oaie neagră se așează, iarna va fi blândă.
În această zi, se tund coamele cailor tineri pentru a le crește frumos.
Urări, mesaje și felicitări pentru 26 octombrie
Iată ce urări le poți face persoanelor dragi din viața ta care își sărbătoresc onomastica pe 26 octombrie:
„De ziua ta specială, îți doresc un munte de bucurii și un ocean de fericire. Să ai parte de sănătate de fier, iubire necondiționată și succes în tot ceea ce îți propui! La mulți ani!”
„La mulți ani, Dumitru! Sper că această zi să fie plină de momente minunate și de amintiri de neuitat. Îți doresc să ai parte de împliniri pe toate planurile și să fii înconjurat de oameni dragi care să-ți ofere sprijin și iubire în fiecare zi”.
„În această zi specială, îți urez un an nou plin de realizări și împliniri. Să ai parte de multă inspirație și succes în toate proiectele tale. Fii mereu încrezător și nu uita că ești o persoană minunată. La mulți ani!”
„Îți urez să ai o zi a numelui la fel de luminoasă precum aripile unui fluture, la fel de fericită precum cântecul privighetoarei și la fel de frumoasă precum o gradină plină cu flori!” La mulți ani, Mitrea!”
„Dragă Dumitru, în această zi specială, îți urez să ai parte de un an plin de aventuri și experiențe noi. Să-ți găsești mereu curajul de a-ți urma visurile și de a-ți depăși limitele. Fii mereu autentic și nu uita că ești unic și special. La mulți ani!”
„La mulți ani, drag prieten! De ziua ta specială îți doresc ca noul an să îți aducă multe momente frumoase, împliniri personale și profesionale și multe zile de bucurie.”
„Tot ce-ți dorești, tot ce-ți lipsește, un mesaj de la mulți ani de la cel ce te iubește. La mulți ani!”
„Sfântul Dumitru să te ocrotească și să-ți lumineze calea în fiecare zi a anului ce vine! Să ai parte de multă sănătate, fericire și succes pe toate planurile. La mulți ani!”
„Cu ocazia zilei tale onomastice iți doresc să ai parte numai de lucruri bune: sănătate, iubire, bucurii și momente frumoase alături de cei dragi. La mulți ani de Sfântul Dumitru!”