Sfântul Dumitru, zi onomastică pentru mii de români. Ce nume se sărbătoresc astăzi

sf. Dumitru
Shutterstock

În fiecare an, pe data de 26 octombrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru, un eveniment religios deosebit de semnificativ în calendarul toamnei.

Această sărbătoare este considerată una dintre cele mai importante pentru români și este însoțită de tradiții și superstiții care aduc noroc și sănătate.

Află ce nume se sărbătoresc de Sfântul Dimitrie, care sunt tradițiile și obiceiurile cele mai importante, dar și inspiră-te din urările și felicitările noastre pentru a-ți impresiona sărbătoriții.

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Dumitru

De Sfântul Dumitru se sărbătoresc următoarele nume:

Femei:

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

· Dumitrica;

· Dumitra;

· Dumitrana;

· Mița;

· Dumitriţa;

· Mimi.

Bărbați:

· Dumitru;

· Dimitri;

· Mitică;

· Dimitrie;

· Dumitrache;

· Mitru;

· Mitrea;

· Mitache;

· Dumitrică;

· Mitu;

· Dima.

Potrivit statisticilor, majoritatea femeilor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Dumitru poartă numele de Dumitra (31.838), Dumitriţa (6.333) sau Miţa (4.038). Dintre bărbaţii, 270.744 poartă numele Dumitru, 8.287 Mitică și alți 5.384 Dimitrie.

Tradiții și obiceiuri de Sf. Dumitru

Potrivit tradiției populare, Sfântul Gheorghe marchează sfârșitul sezonului rece și începutul înverzirii naturii, în timp ce Sfântul Dumitru aduce cu el venirea iernii. Se spune că de la această zi încep să apară temperaturile scăzute și frunzele copacilor încep să cadă.

În ajunul acestei sărbători, adică pe 25 octombrie, în sate se aprinde un foc, iar copiii sunt puși să sară peste el pentru a fi protejați de boli. Se crede că vremea din această zi poate prezice cum va fi iarna. Dacă este lună plină și cerul senin, se așteaptă o iarnă blândă, în timp ce absența lunii și un cer înnorat indică o iarnă grea.

Există și superstiții legate de această zi. Se spune că nu este bine să se folosească pieptănul, deoarece se crede că poate atrage necazuri. Cei care respectă cu strictețe această superstiție vor fi protejați de boli.

În Dobrogea, există tradiția "Saiegiilor", în care tinerii merg din casă în casă cântând la fluiere și cavale și primesc bani de la săteni.

În unele regiuni, cum ar fi Bucovina, se spune că este bine să se planteze usturoi până la Sfântul Dumitru. Cei care nu fac acest lucru vor avea parte de pagube mari.

Este o zi în care se împart fructe uscate, covrigi, mere, nuci sau, în unele zone, se pregătește colivă și grâu fiert în lapte.

Potrivit unei alte tradiții, ciobanii trebuie să fie atenți la comportamentul oilor. Dacă prima oaie care se trezește este albă și pleacă în jos, se așteaptă o iarnă grea, în timp ce dacă se trezește prima o oaie neagră și pleacă în sus, iarna va fi ușoară.

Tot legat de ciobani și culoarea oilor, există un obicei în care ciobanul își așează cojocul în mijlocul turmei. Dacă o oaie albă se așează pe cojoc, iarna va fi aspră, iar dacă o oaie neagră se așează, iarna va fi blândă.

În această zi, se tund coamele cailor tineri pentru a le crește frumos.

Urări, mesaje și felicitări pentru 26 octombrie

Iată ce urări le poți face persoanelor dragi din viața ta care își sărbătoresc onomastica pe 26 octombrie:

„De ziua ta specială, îți doresc un munte de bucurii și un ocean de fericire. Să ai parte de sănătate de fier, iubire necondiționată și succes în tot ceea ce îți propui! La mulți ani!”

„La mulți ani, Dumitru! Sper că această zi să fie plină de momente minunate și de amintiri de neuitat. Îți doresc să ai parte de împliniri pe toate planurile și să fii înconjurat de oameni dragi care să-ți ofere sprijin și iubire în fiecare zi”.

„În această zi specială, îți urez un an nou plin de realizări și împliniri. Să ai parte de multă inspirație și succes în toate proiectele tale. Fii mereu încrezător și nu uita că ești o persoană minunată. La mulți ani!”

„Îți urez să ai o zi a numelui la fel de luminoasă precum aripile unui fluture, la fel de fericită precum cântecul privighetoarei și la fel de frumoasă precum o gradină plină cu flori!” La mulți ani, Mitrea!”

„Dragă Dumitru, în această zi specială, îți urez să ai parte de un an plin de aventuri și experiențe noi. Să-ți găsești mereu curajul de a-ți urma visurile și de a-ți depăși limitele. Fii mereu autentic și nu uita că ești unic și special. La mulți ani!”

„La mulți ani, drag prieten! De ziua ta specială îți doresc ca noul an să îți aducă multe momente frumoase, împliniri personale și profesionale și multe zile de bucurie.”

„Tot ce-ți dorești, tot ce-ți lipsește, un mesaj de la mulți ani de la cel ce te iubește. La mulți ani!”

„Sfântul Dumitru să te ocrotească și să-ți lumineze calea în fiecare zi a anului ce vine! Să ai parte de multă sănătate, fericire și succes pe toate planurile. La mulți ani!”

„Cu ocazia zilei tale onomastice iți doresc să ai parte numai de lucruri bune: sănătate, iubire, bucurii și momente frumoase alături de cei dragi. La mulți ani de Sfântul Dumitru!”

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Motivul real pentru care în fiecare cameră de hotel există o Biblie. De ce se pun bani printre pagini
Motivul real pentru care în fiecare cameră de hotel există o Biblie. De ce se pun bani printre pagini

Probabil că cel puțin o dată în viață v-ați întrebat atunci când v-ați cazat la un hotel de ce există în cameră o Biblie.

 

Lista secretelor longevității unui bărbat de 110 ani. Nu are dureri de spate și încă își conduce singur mașina
Lista secretelor longevității unui bărbat de 110 ani. Nu are dureri de spate și încă își conduce singur mașina

La 110 ani, unul dintre cei mai în vârstă oameni din lume încă își conduce mașina zilnic.

Pe 29 aprilie 2024, Venus intră în zodia Taur. Ce aduce planeta iubirii și a banilor pentru zodii
Pe 29 aprilie 2024, Venus intră în zodia Taur. Ce aduce planeta iubirii și a banilor pentru zodii

Din 29 aprilie, Venus, planeta iubirii, armoniei, plăcerilor, dar și a banilor, intră în zodia Taur, pe care o va traversa până pe 23 mai.

Recomandări
Bilanț dezastruos pentru Rusia. Oficialii britanici estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina
Bilanț dezastruos pentru Rusia. Oficialii britanici estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina

Marea Britanie estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți și peste 10.000 de vehicule blindate rusești au fost distruse în războiul din Ucraina, până acum.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu:
Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu poveştile"

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Ea a fost însoțită la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu.