Șerpii uriași care dau fiori locuitorilor unei țări europene cu mulți români. Masculii se ascund în case, femelele în păduri
Cel mai mare șarpe din Europa, care trăiește de obicei în zonele mai calde, a ajuns să le dea fiori reci și locuitorilor din zonele ale Regatului Unit, unde locuiește o mare parte din diaspora românească.
De obicei, șarpele lui Esculap, care poate crește până la 2,5 metri lungime, poate fi găsit de obicei în părțile mai calde ale Europei, cum ar fi sudul Franței și Italia. A fost descoperit chiar și în Iran, dar acum reptilele au fost găsite în unele părți ale Regatului Unit iar acest lucru se datorează "dependenței de habitatele umane", arată rezultatele unui nou studiu, potrivit publicației The Sun.
Șerpii uriași au fost descoperiți recent pe acoperișul unei biserici și în pereții unui azil. Există două cuiburi cunoscute de asemenea șerpi în Regatul Unit - în jurul Grădinii Zoologice din Londra, în Regent's Park, și în jurul Grădinii Zoologice Welsh Mountain din Colwyn Bay, în nordul Țării Galilor.
Șerpii nu sunt veninoși sau periculoși pentru oameni, ci se hrănesc cu rozătoare precum șobolanii și șoarecii, pe care asfixiază și le înghit. Noul studiu, condus de Wolfgang Wuster, profesor de zoologie la Universitatea Bangor, indică modul în care șerpii găsiți în Țara Galilor au reușit să se adapteze la mediul mai rece. În total, 21 de șerpi au fost capturați și echipați cu dispozitive de urmărire radio, pentru a le monitoriza și studia mișcările pe o perioadă de doi ani.
„Am observat șerpi esculapieni care căutau în mod activ și se întorceau în clădiri locuite și... se cățărau pe structuri mari, ajungând în poduri și găurile din pereților caselor. Am evidențiat o preferință deosebită pentru clădiri la șerpii masculi, în timp ce femelele preferau pădurile. Această predilecție pentru habitatele umane este izbitoare. Dacă lucrați în locuri precum India, veți găsi destul de des șerpi în case. Acest lucru nu se întâmplă în Marea Britanie" a explicat profesorul Wolfgang Wuster.
„Puteți găsi piei de șarpe agățate de țevile de scurgere într-un azil de bătrâni, sau în alte asemenea locuri. Totuși, vânătoarea de șerpi în zonele suburbane este destul de neobișnuită" a adăugat profesorul, care a ținut să-i linștească pe britanici, spunând că este puțin probabil să găsească un asemenea șarpe tolănit pe canapea, pentru că reptilele nu au fost văzute în interiorul unei camere, ci preferă să rămână în spații în care oamenii intră rar.
Șerpii comuni evită zonele urbane
Cu toate acestea, ei se deosebesc de șerpii indigeni din Regatul Unit prin faptul că folosesc clădirile ca locuințe, în timp ce șerpii comuni evită zonele urbane. Autorul studiului arată: "Vipera și șarpele neted sunt rareori găsite în medii dominate de oameni. Șerpii de iarbă folosesc adesea grămezi de compost și iazuri de grădină pentru habitatul lor”.
Cercetătorii estimează că există aproximativ 80 de șerpi uriași în Țara Galilor, care însă au fost extrem de greu de găsit, deoarece a fost nevoie de aproximativ opt ore de căutare pentru fiecare. Prof. Wuster a confirmat, de asemenea, că nu există dovezi că șerpii provoacă stricăciuni. El a spus:
„Nu sunt o specie care preia controlul, își schimbă habitatul și dăunează altor specii, cum ar fi veverițele cenușii americane sau trandafirii japonezi. Până la urmă, este vorba de o specie europeană care interacționează cu alte specii europene” a mai spus cercetătorul.
Sursa: thesun.co.uk
Etichete: Marea Britanie, romani, regatul unit, sarpe,
Dată publicare:
25-10-2024 14:26