Românii țin cont de superstiții de sute de ani. Ce nu e bine să faci în prima zi din noul an
Avem nevoie poate mai mult ca oricând să credem în bine, așa că de Anul Nou devenim superstițioși. Pentru mai mult noroc, unii caută lenjerie intimă roșie, alții pun pe masă struguri și pește sau gâscă și curcan pentru belșug și necazuri puține.
De altfel, românii țin cont de superstiții de sute de ani, doar că le-au adaptat vremurilor moderne.
Încă din vremuri uitate, în noaptea de Anul Nou oamenii deschid larg ferestrele și fac gălăgie la miezul nopții ca să alunece spiritele rele. În vremurile moderne avem focurile de artificii. Într-o carte veche, care cuprinde 600 de superstiții ale românilor, 100 sunt doar despre noaptea dintre ani.
Spre Anul Nou, să lași porțile deschise ca să intre norocul. Se aruncă boabe de cânepă în foc ca să crească coada fetelor, cam așa sunau obiceiurile și superstițiile la noi, la români, în urmă cu o sută de ani.
Ioana Tompe, muzeograf Muzeul de Arta Populară Constanța: „În general, popoarele arhaice au fost guvernate de superstiții în încercarea de a explica necazurile, norocul, boala, moartea.”
În prezent, nimeni nu mai aruncă boabe de cânepă în foc sau ține deschisă ușa apartamentului în noaptea de Revelion. În schimb, punem cu încredere pe masă pește ca să alunecăm ca el printre necazuri, carne de gâscă sau curcan pentru a sta deasupra problemelor, struguri pentru bogăție, și evităm carnea de pui pentru că ar alunga norocul. Toate acestea se reflectă în vânzările hypermarketurilor.
De Revelion, se poartă lenjerie intimă roșie - culoarea veseliei și a dragostei - pentru noroc, ținute neapărat noi și bani în buzunare. Paharele și farfuriile trebuie să fie pline la miezul nopții. Nimeni nu trebuie să plângă în noaptea dintre ani sau a doua zi. Și nici să se certe.
Psihologii spun că, în mod natural, în ultima zi a anului fiecare dintre noi simte nevoia de schimbare și își stabilește obiective îndrăznețe pentru anul următor.
Elena Stambuli, psiholog: „Încrederea noastră în sine atinge puncte culminante în ultima zi a anului și vrem să întâmpinăm noul an cu o schimbare. Dacă nu ai aceste superstiții, ai impresia că ești mânat de ghinion de fapt, deci sunt o piedică în fața ghinionului”.
În același spirit ne putem crea propriile superstiții personale.
În prima zi din an, românii nu scot lucruri din casă, nu duc gunoiul, nu împrumută bani și nu oferă daruri, pentru că ar atrage sărăcia. Nu se spală vasele și nici părul, pentru a nu pierde pe cineva drag în noul an.