Se împlinesc 17 ani de la tragedia petrecută la Mihăilești. ”Încă rămâne o rană vie în sufletul nostru”
Sunt 17 ani, luni, de la tragedia petrecută la Mihăilești - unul dintre cele mai grave accidente pe șosea din țara noastră.
18 persoane au murit şi alte 13 au fost rănite după explozia unui camion încărcat cu azotat de amoniu. Șapte pompieri, doi jurnalişti, localnici şi şoferi aflaţi în trafic, în momentul nenorocirii, se numără printre dispăruți.
Rudele celor care au pierit acum 17 ani şi pompierii din Buzău au venit la locul tragediei. Din cauza restricţiilor, numărul celor prezenți a fost limitat.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Pe 24 mai 2004, în jurul orei 5:40 s-a dat alarma: un camion încărcat cu azotat de amoniu a derapat și a luat foc. Două echipaje de pompieri din Buzău au plecat spre locul intervenţiei. La scurt timp după ce au ajuns, a urmat o explozie devastatoare, în care au pierit șapte militari.
Nicolae Tudoroiu, şef ISU Buzău: ”Chiar dacă au trecut 17 ani încă rămâne o rană vie în sufletul nostru al pompierilor şi ne aflam în faţa acestui monument nu doar să comemorăm acest sacrificiu ci şi să recunoaştem aportul adus acestor eroi şi eroi nu avem doar la Mihăileşti, avem în toată ţara, eroi pompieri.”
Primii jurnalişti ajunşi la faţa locului au avut aceeaşi soartă. Rudele victimelor nu au trecut nici acum peste cele întâmplate în 2004.
Lucica Necula, mama unui pompier: ”Au trecut 17 ani de durere, de lacrimi, ne e dor de el, nici nu mai avem cuvinte, sufletul rupt, trăim aşa cum ne vedeţi. Ne lipseşte şi e păcat că era prea bun ca să fie acolo unde este, păcat de tinereţea tuturor.”
Directorul firmei de transport care deținea camionul, dar și șeful combinatului Doljchim unde se producea azotatul de amoniu au fost găsiţi vinovaţi. Fiecare a primit câte patru ani de închisoare, iar societățile lor au plătit despăgubiri către familiile îndoliate.