Scumpiri de până la 40% în organizarea nunților. Variantele mai ieftine pe care le-au găsit mirii
Nunțile sunt mai restrânse, în aer liber, în afara orașelor. Toate serviciile pentru organizarea unei ceremonii s-au scumpit în ultimii cinci ani cu până la 40%, fapt ce îi determină pe miri să cheme mai puțini invitați la felicitări, masă și dans.
Iar nuntașii au mărit darul, pentru că și meniul costă mai mult.
Datele Institutului Național de Statistică arată o creștere medie de peste 20 de procente pentru meniu, poze și filmări și cu 40% pentru muzică și decor.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Reporter: „E scump să organizezi o nuntă?”.
Miri: „Oh, da. În mare, au cam crescut serviciile cu vreo 20% față de anii anteriori”.
Prețul mediu pentru un meniu a crescut de la 79 de euro în 2019 la 97 de euro în 2023, arată INS. Dar și numărul nunților a scăzut în ultimii 5 ani, iar durata medie a unei căsnicii este de nouă ani. (carton cifre)
Pentru că prețurile sunt tot mari, de la rochii, fotograf și până la formație sau dansatori, mirii organizează petreceri cu mai puțini invitați.
Sălile de petreceri și restaurantele hotelurilor pierd teren în fața locurilor din apropierea pădurilor, în sere ori la marginea orașelor. Și decorurile preferate sunt cele cu flori naturale și culori calde.
Cuplu: „Vrem să facem în aer liber, o combinație de fapt, am căutat undeva să fim mai restrânși, să putem face orice fără restricții”.
De pildă, o nuntă în mijlocul unei podgorii, alături de persoanele apropiate, îi tentează pe mulți tineri din capitală.
Silvia Ivan, director marketing: „Conceptul se numește microwedding, capacitatea e de 45 de persoane în restaurant și terasa de 80 de persoane, pe un teren de 7 hectare de podgorie, iar la bază e râul Olt”.
Maria Nădincă, manager: „Încet trebuie să mergem în trend cu cerințele. Se cer tot felul de decoruri inspirate din natură, ceea ce nu e întotdeauna foarte ușor. Meniurile de mâncare pornesc de la 85 de euro, cu mai multe servicii incluse, iar pachetele de băuturi, în funcție de preferințe, în jur de 35 de euro”.
Într-un asemenea loc, un meniu ajunge și la 200 de euro. Raportate la bugetul total al nunții, meniurile înseamnă doar 50%.
O variantă nouă de cununie este cea în largul mării.
Andrei Nicolescu: „O experiență memorabilă, o alternativă la mersul clasic la primărie. Oferim celor ce se căsătoresc un punct unic, determinat prin coordonate în Marea Neagră, în apele internaționale, ce va fi doar al lor. La final, pe certificatul lor de căsătorie va fi precizată latitudinea și longitudinea, și va rămâne doar al lor prin actul oficial”.
De asemenea, datele Institutului Național de Statistică mai arată că numărul locurilor amenajate pentru nunți în ultimii cinci ani a crescut cu peste 30%, ajungând acum la 6.200.