Școala de aviație de la Boboc a fost decorată de președintele României, la împlinirea a 110 ani
Școala românească de pilotaj pe aeronave militare care funcţionează în judeţul Buzău a împlinit vineri 110 ani. Este a doua ca vechime din lume, după cea din Marea Britanie. Regele Carol I a semnat decretul de înființare în 1912.
Întâi a fost găzduită la București, pe aerodromul Cotroceni. De acolo a fost mutată în satul Boboc, unde a rămas până astăzi.
Multi piloții de pe avioanele militare de la noi și-au făcut ucenicia la Baza din Buzău. Pentru a sta la manșă, e nevoie de ani de pregătire, așa că cei care vin aici sunt oameni cu multă ambiție. Trebuie să aibă și "chemare", cum se spune, căci meseria cere multe sacrificii.
Dorian Proroc, pilot: „Mi-am ales cariera de pilot militar încă de pe băncile liceului militar, după care am urmat academia forțelor aeriene și am ajuns pilot. Este o meserie care te bucură din toate punctele de vedere, dar este o meserie în care bucuria este mai greu observabilă pentru că este foarte multă muncă.”
Piloții instruți aici sunt recunoscuți în toată lumea. În țară i-am vazut la mitinguri aviatice, dar au infruntat deseori pericole în teatre de război. Și nu sunt singurii profesionisti din aviație formați la școala de la Boboc.
Ovidiu Bălan, comandandul școlii de aviație Boboc: „Este locul prin care au trecut până la o vreme toți piloții și personalul aeronautic din România, ulterior au apărut și alte structuri, alte instituții care pregătesc. Suntem instituția cu cea mai lungă istorie, 110 ani de pregătire.”
Școala de aviație de la Boboc a fost decorată vineri de președintele României. Iar ministrul Apărării a decorat drapelul unității cu "virtutea aeronautică" în grad de cavaler, cu însemne de pace.
Vasile Dâncu, ministrul Apărării: „Aviația participă continuu la operațiuni adică este mereu în poliție aeriană, face zboruri de supraveghere, zboruri de cercetare, zboruri de salvare atunci când este cazul, participă la acțiuni umanitare. Pentru armata aerului nu există pauză niciodată, este esențială. ”
În anumite situatii, aerodromul școlii de aviație de la Boboc poate fi folosit și de aeronave ale partenerilor din Alianța Nord Atlantică.