Șase destinații de schi au decis să colaboreze. Cu o singură cartelă de teleschi turiștii pot merge pe 12 pârtii
În premieră pentru România, șase destinații de schi au bătut palma și au decis să colaboreze, spre binele oaspeților.
Se întâmplă în Harghita, unde turiștii pot cumpăra o singură cartelă de teleschi și o pot folosi pe toate cele 12 pârtii din județ. Și nu este singura inițiativă care face Ținutul Secuiesc tot mai atrăgător.
Domeniul schiabil creat de autoritățile din Harghita cuprinde cele mai atractive zone ale județului. Pârtiile sunt în apropierea localităților Praid, Ciumani, Miercurea Ciuc, Borsec și Băile Homorod. Sunt șase destinații, care se întind pe o rază de 117 kilometri și peste tot se poate folosi o singură cartelă de teleschi. Prețurile variază în funcție de câte puncte are o cartelă. Cea mai scumpă, de 200 de puncte, costă 290 de lei, jumătate față de Valea Prahovei.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Szabó Károly, director executiv ADI Harghita: ”Cineva, dacă vine aici, în județul Harghita și oriunde la aceste locații, cumpără o cartelă de skipass, poate să o folosească la aceste șase locații.”
Pârtiile, majoritatea ușoare, sunt dotate cu instalații de teleschi, iar unele au nocturnă și pot fi înzăpezite artificial, cum este la Băile Homorod.
Turist: „Pârtia este bună pentru începători, pentru familii cu copii.”
Turist: „Am de gând să mai urc pe Harghita cu skipass-ul ăsta, să văd. Sunt curios.”
În Pasul Bucin găsim schiori fericiți că nu trebuie să stea la coadă.
Turist: „Dacă urcăm pe aici, pe vale, și vedem că pe Bogdan e aglomerație, putem merge mai departe și folosim abonamentul în alt loc.”
La finalul sezonului, proprietarii pârtiilor împart banii câștigați în funcție de numărul trecerilor pe la turnicheți.
Székely Barna, administrator pârtie: „Am visat să creăm acum patru ani, să fie un ski-pass care să fie valabil în tot județul.”
Harghita își propune să devină destinația ideală pentru familii. Are și hoteluri, dar cele mai multe unități de cazare sunt pensiuni și cabane ce pot fi ocupate de grupuri mici. Prețurile pornesc de la 120 de lei camera, pe noapte, pentru două persoane, la o pensiune și pot depăși câteva sute de lei la hotel sau pentru o cabană.
Bálint Csaba: „Noi nu cazare oferim, ci o experiență unică, pe care nu o găsesc în altă parte, iar turiștii noștri au intimitate.”
Localnicii au căutat să ofere și alte experiențe.
Gassner Wolfgang Norbert, organizator programe turistice: „Sănii trase de cai. Avem sănii trase de jeep-uri. Avem plimbări cu șenilata, tubing, patinoar.”
Unic în Harghita este și spectacolul curselor de sănii trase de câini, iar mâncarea secuiască nu seamănă cu ceea ce veți găsi în alte părți.
Autoritățile locale au lansat și aplicația visitharghita. Cu ajutorul ei poți găsi ușor locuri de cazare, restaurante și puncte gastronomice, obiective de vizitat și ateliere meșteșugărești. Cel mai important, aplicația face un top al activităților pe care le oferă zona. Dacă permiți localizarea, îți indică ce e mai interesant în apropierea ta.
În curând, și destinațiile de wellness vor avea un abonament comun, promit reprezentanții Consiliului Județean Harghita.