S-a redeschis biserica fortificată din satul Alma Vii din Transilvania. Ofertele turistice sunt bogate
Vremea din ce în ce mai călduroasă aduce oaspeți în așezările pitorești ale Transilvaniei.
După doi ani de renovare, în satul Alma Vii din Sibiu s-a redeschis una dintre cele mai frumoase biserici fortificate din țară, iar ulițele și potecile din jurul satului vă îmbie la mișcare.
Dacă vreți doar să leneviți, este loc destul și pentru asta, mai ales că în zonă e foarte multă liniște.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Pe coama dealului, se înalță mândră biserică fortificată construită de vechii sași, acum mai bine de șapte veacuri.
Turistă: „Venind în satul ăsta, te poți întoarce în istorie, să te gândești la rădăcini, la existenţa simplă."
Jeremy Amos, arhitect: „Să construiești așa ceva pe coama unui deal, să poți aduce materialele aici, priceperea meșterilor, timpul de construcție, numărul celor implicați, este unul dintre cele mai grozave monumente din lume!"
Turnurile și zidurile fortificate ce înconjoară biserica au fost renovate cu 1,2 milioane de euro în 2016, cu ajutorul fundației „Mihai Eminescu Trust”. Apoi biserica din cetate a fost renovată cu 500.000 de dolari, oferiţi de Ambasada Americii.
Caroline Fernolend, Fundația Mihai Eminescu Trust: „Este o armonie specială între biserica fortificată și sat, și mediul înconjurător, și, desigur, oamenii din acest sat, ei fac să trăiască aceste monumente istorice."
Coborâm în sat, unde dincolo de porțile înalte dăm de turiști care vor rămâne aici mai multe zile.
Turistă: „Am găsit așa o grămadă de chestii în jur, de la festivaluri săsești, unde mergi în biserci și se cântă la orgă, la brunch-uri, la cetatea din Alma Vii care tocmai s-a refăcut și e super drăguță."
Marion Sievers, gazdă: „Turiștii se bucură de timpul de aici, cu plimbări în jurul satului, pot merge în tururi pe bicicletă sau cu căruța cu cai."
Altă gazdă așteaptă și ea un grup de orășeni. Le-a pregătit ciorbă de pui cu tarhon, supă cu tăieţei de casă, friptură și prăjitura cu rubarbă.
Maria Ganea, gazdă: „Noi nu cumpărăm nimic, nici carne de pui, de porc, nici de miel.”
Prețurile pentru cazările în casele de oaspeți încep de la 125 de lei și pot ajunge în pensiuni și până la 400 de lei. Cei care vor să doarmă în fostele case parohiale evanghelice din satele săsești plătesc de la 50 de lei pe noapte. În întreaga Transilvanie mai există peste 400 de biserici evanghelice ce pot fi vizitate, din care 160 sunt bisericile fortificate.