Românii sunt pe ultimul loc din Europa la activități de voluntariat. Unele companii oferă chiar și zile libere pentru asta
Stăm prost la capitolul voluntariat, unde suntem pe ultimul loc în Europa. Doar 5% dintre români participă la astfel de acțiuni în mod constant, arată un studiu al Facultății de Sociologie din cadrul Universității din București.
Asta, deși există o lege în acest sens, iar unii angajați sunt încurajați prin zilele libere plătite să dedice timp comunității.
Ana Maria face voluntariat de peste 10 ani. Spune că uneori se trezește la 5 dimineața, doar ca să facă activități care îi ajută pe alții. De curând, a petrecut o săptămână departe de casă, unde a construit - alături de un ONG - case pentru cei nevoiași.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Ana-Maria Marin, voluntară: „Îmi place foarte mult să dau din timpul meu altor oameni, aşa cum au făcut şi alţii pentru mine. Şi mi se pare foarte frumos când oamenii vin înapoi şi îţi zâmbesc sau îţi oferă o îmbrăţişare.”
Totuși, voluntariatul rămâne o enigmă la noi. Doar 5% dintre români - mulți peste 50 de ani - spun că participă în mod constant la astfel de acțiuni, arată un studiu realizat de Facultatea de Sociologie a Universității din București. Puțin față de țările nordice, unde aproape jumătate din populație se implică activ în evenimente civice.
Darie Cristea, conf. dr. Facultatea de Sociologie: „De multe ori unii pot să creadă că fac voluntariat şi să nu facă, sau și alţii să creadă că fac şi ei să nu facă de fapt, e o problemă în primul rând de identificare a activităţii și de definirea a ce înseamnă de fapt voluntariatul.”
Puțin peste 40% dintre respondenți declară că au făcut voluntariat cel puțin o dată.
Iar mulți ar participa la astfel de activități dacă ar fi organizate de biserici sau oameni simpli.
Din 2014 există o lege a voluntariatului, iar companiile încurajează tot mai mult angajații să se implice în societate.
Valer Hancaș, directorul de comunicare al unei companii: „Compania face un efort pentru a populariza acest demers pentru că acordă două zile libere plătite pentru fiecare zi de voluntariat. Avem un grup fidel de aproximativ 300 de persoane, dar vom reuşi să creştem numărul lor considerabil”
În alte state, cum ar fi Canada, voluntariatul este considerat experiență în muncă.
Mai mult, anumite companii cer la angajare cel puțin un an petrecut în astfel de activități.