Românii care vor putea efectua stagiul militar voluntar. „Perioada propusă este de patru luni”

×
Codul embed a fost copiat

Proiectul de lege la care lucrează Ministerul Apărării referitor la stagiul militar voluntar prevede că acesta poate fi făcut de femei şi bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, pe o perioadă de patru luni, şi ar urma să existe stimulente.

"S-a discutat pe trei linii legislative: Legea apărării, care este în formă finală şi va pleca pe circuitul de avizare; Legea 446, care a fost gândită şi începută din 2022 şi care vine inclusiv cu statutul militarului voluntar în termen şi acolo sunt, într-adevăr, câteva precizări pe care le-a prezentat ministrul, noi nu am văzut draftul, cu privire la cei care pot să facă (stagiul voluntar - n.r.): femei şi bărbaţi între 18 şi 35 de ani care nu au satisfăcut stagiul militar. Perioada pe care au propus-o e de patru luni şi, sigur, anumite recompense privind cazarea gratuită, salarizare, care, sigur, acolo se mai poate discuta, deci şi nişte stimulente. (...) Nu am intrat în detaliu pe propunerea de salarizare, era de a se merge, în discuţiile libere, undeva la trei salarii medii brute pentru acea perioadă. Ultimul proiect discutat ar fi statutul cadrelor militare, care în momentul de faţă se află în configurarea finală a draftului", a precizat Leoreanu, la Palatul Parlamentului.

El a menţionat că Legea 446 a ajuns pentru avizare la Ministerul de Finanţe, după ce a parcurs "toate celelalte puncte de oprire".

"Ministerul Apărării şi noi ne-am dori să intre în această sesiune în dezbatere aceste legi ale apărării, aşa cum le-am numit, şi să le putem dezbate, amenda şi aduce într-o formă finală cât mai repede", a transmis deputatul.

Leoreanu a menţionat că a început şi luarea în evidenţă a rezerviştilor care sunt încă apţi combatanţi.

Citește și
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

"În momentul de faţă am înţeles că a început deja luarea în evidenţă a rezerviştilor care sunt încă apţi combatanţi, urmează ca după luarea în evidenţă să fie parcursă, în unele judeţe am înţeles că a şi început, chemarea pentru o pregătire de bază de o săptămână-două", a spus el.

Membrii comisiilor de apărare din Senat şi Camera Deputaţilor au avut, marţi, o întâlnire cu ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

În cadrul întâlnirii au fost trecute în revistă principalele activităţi desfăşurate de MApN de la ultima întâlnire în acelaşi format, desfăşurată în luna septembrie 2023.

”A fost susţinut, de asemenea, un briefing de informare cu privire la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi perspectivele de evoluţie în perioada următoare. Reprezentanţii MApN au prezentat, de asemenea, stadiul îndeplinirii principalelor programe de achiziţii şi priorităţile pentru anul în curs”, a anunţat ministerul.

Ministerul Apărării arată că ”parlamentarii prezenţi au pus accentul pe necesitatea armonizării programelor de înzestrare ale armatei cu nevoile de dezvoltare şi consolidare a capacităţilor de producţie ale industriei naţionale de apărare”.

”Un capitol distinct al întâlnirii a fost legislaţia din domeniul apărării. Reprezentanţii ambelor instituţii au convenit asupra modalităţilor concrete de armonizare a aspectelor procedurale, astfel încât proiectele legislative să ajungă în dezbaterea Parlamentului cu maximă celeritate. Reprezentanţii partidelor parlamentare în comisiile de apărare au adresat întrebări cu privire la subiectele principale de pe agenda întâlnirii, precum şi pe alte teme de interes din sfera securităţii şi apărării, aflate în competenţa Ministerului Apărării Naţionale”, arată comunicatul oficial.

Ministrul Angel Tîlvăr a mulţumit membrilor comisiilor reunite de apărare pentru întregul sprijin acordat instituţiei militare, atât în domeniul legiferării, cât şi în cel al achiziţiilor pentru apărare, domeniu în care comisiile de specialitate au analizat şi avizat cu promptitudine cererile de aprobare înaintate de MApN pentru programele de achiziţii destinate structurii de forţe.

„Întâlnirile pe care le organizăm, periodic, în acest format extins sunt foarte importante, în primul rând pentru noi, pentru că avem posibilitatea de a vă prezenta detaliat priorităţile noastre şi nevoile de sprijin. Dar cred că şi pentru dumneavoastră, ca parlamentari, este util să vă puteţi informa, în detaliu, cu privire la aspectele care vă interesează. Onestitatea, pragmatismul şi buna credinţă cu care se desfăşoară de fiecare dată aceste dezbateri demonstrează că misiunea şi interesele noastre sunt convergente în ceea ce priveşte apărarea şi securitatea naţională”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
ANPC a oprit temporar de la vânzare 1800 de produse alimentare. Ce nereguli au descoperit comisarii
ANPC a oprit temporar de la vânzare 1800 de produse alimentare. Ce nereguli au descoperit comisarii

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au oprit temporar de la vânzare 1800 de produse alimentare din import care nu aveau traduse în limba română elementele de identificare pe etichetele de produs.

Angajații ANAF vor încasa prime cât 3 salarii pentru
Angajații ANAF vor încasa prime cât 3 salarii pentru "performanțe excepționale" din controale și executări

Angajații ANAF vor încasa prime echivalente cu cel mult trei salarii de bază (calculate în funcție de salariul funcționarului căruia i se acordă prima), potrivit informațiilor obținute de către Profit.ro.

Încăierare în curtea unei școli din Dolj. Cinci elevi s-au bătut în urma unui conflict spontan. Poliția a deschis o anchetă
Încăierare în curtea unei școli din Dolj. Cinci elevi s-au bătut în urma unui conflict spontan. Poliția a deschis o anchetă

Cinci elevi cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani s-au bătut în curtea unei şcoli din judeţul Dolj, în urma unui conflict spontan.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.