Românii și-au rafinat gusturile în ceea ce privește consumul de pește. Ce aleg acum
Inspirați de vacanțele în alte țări, românii și-au rafinat gusturile în ceea ce privește consumul de pește.
Mulți dintre ei preferă peștele proaspăt pe care îl pregătesc acasă, dar cumpără și oceanic. Trendul este confirmat și de datele Institutului Național de Statistică: în ultimii ani, importurile de pește proaspăt au crescut constant. Vineri, de sărbătoarea Bunei Vestiri, a fost agitație în păstrăvăriile și restaurantele din toată țara. Bucătarii au pregătit cantități duble sau chiar triple față de o zi obișnuită.
În parcul IOR din Capitală, grătarele sfârâiau de la primele ore.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Client: ”Pește cu mămăliguță, evident. Astăzi se mânâncă pește. E Buna Vestire. Aș fi vrut un crap românesc.”
Prețurile nu au fost însă pe placul tuturor.
Client: ”Dorada mi se pare scumpă. Iau de la magazin, acolo este 29 dorada.”
Un tânăr vinde bucata de crap cu 32 de lei.
Alexandru Burcalu, comerciant: ”E cel mai fresh, vi-l facem acum. Țepușele acestea putem să reglăm mult mai ușor. Le lăsăm mai sus, mai jos, îi ținem pe două rânduri. Cei care sunt mai puțini făcuți îi lăsăm mai jos, care sunt făcuți îi ridicăm.”
Agitație a fost și în bucătăriile restaurantelor cu specific pescăresc. Într-un local, de exemplu, bucătarii au primit un ton de 25 de kilograme. Kilogramul se vinde cu 200 de lei.
Gabriela Nechilciuc, specialist în marketing: ”Este deja precomandat, adică jumătate din el în maxim o oră s-a și vândut. Este un produs cu foarte multe vitamine, minerale. Și, cel mai important, este slab caloric, poți să mânânci fără limită.”
Numai dintr-un restaurant, au plecat peste 50 de comenzi. Dublu față de o zi obișnuită. Cele mai multe pachete sunt formate din lup de mare, ton roșu, doradă sau somon, de cele mai multe ori gătit sau prăjit și tras în tigaie. Interesul pentru pește a crescut în ultimul an. În anul 2020, consumul de pește a fost de 6,3 kilograme pe cap de locuitor.
Pentru cei cu gusturi fine și iubitori de preparate cu fructe de mare, meniurile resturantelor au fost pline de tentații.
Și în țară a fost agitație, mai ales în zona Ardealului și a Olteniei, unde sunt foarte multe păstrăvării.
Anul trecut, am importat aproape 6.000 de tone de pește viu și aproape 18.000 de tone de pește proaspăt, în creștere față de 2020.