România va construi o fabrică de procesare a combustibilului nuclear și deschide o mină de uraniu. Unde se află aceasta
România își va construi propria fabrică de procesare a minereului de uraniu și va deschide mina neexploatată de uraniu de la Tulgheș, din județul Neamț. În prezent, concentratul de uraniu pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă este importat.
Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, și acționarul său majoritar, Ministerul Energiei, pregătesc un pas-cheie pentru proiectul construirii în România a unei uzine de procesare a minereului de uraniu ce va reîncepe să fie extras pe plan local, dintr-o exploatare minieră nouă, scrie Profit.
SNN dispune în prezent de fabrică de procesare a concentratului de uraniu, la Feldioara, precum și de fabrică de producție de fascicule de combustibil nuclear, la Pitești. Concentratul de uraniu este însă cumpărat din import.
Strategia energetică a României pentru perioada 2025-2035, aprobată recent de Guvern, prevede reluarea producției interne de uraniu brut, prin demararea exploatării miniere a zăcământului ″virgin″ din perimetrul Tulgheș Grințieș, în județul Neamț.
Pentru procesarea sub formă de concentrate tehnice a uraniului brut ce va fi extras din Neamț, Nuclearelectrica intenționează să construiască o uzină nouă, tot în comuna Feldioara din județul Brașov. Terenurile necesare proiectului, în suprafață totală de peste 345 de hectare, se află în proprietatea Ministerului Energiei.
Costurile pentru deschidere minei de uraniu din Neamț erau de peste 400 milioane lei acum mai bine de 10 ani
Nuclearelectrica vrea să atragă investitori parteneri pentru demararea activității de extragere a minereului de uraniu din perimetrul neexploatat Tulgheș-Grințieș.
În urmă cu peste 10 ani, necesarul de investiții pentru demararea activității miniere de extragere a uraniului la Tulgheș-Grințieș era estimat la peste 400 milioane lei, cifra fiind cu certitudine semnificativ mai mare în prezent, din cauza inflației acumulate timp de mai mult de un deceniu și în special în ultimii trei ani.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: combustibil, neamț, centrala nucleara, fabrica, mina, uraniu, feldioara, Centrala de la Cernavoda,
Dată publicare:
03-12-2024 17:13