România trece la ora de iarnă 2023: dispozitivele pentru care se va schimba automat ceasul

ora de iarna
Shutterstock

România trece oficial la ora de iarnă în ultimul weekend din luna octombrie. Iată cum ne afectează acest fenomen.  

În weekendul 28-29 octombrie 2023, România trece la ora de iarnă. Acest lucru înseamnă că ceasurile vor fi date cu o oră înapoi, însemnând că ora 04:00 va deveni ora 03:00. Această schimbare are ca rezultat o noapte mai lungă cu o oră. De asemenea, cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore, va fi duminica, 29 octombrie.

Ora de iarnă 2023: în weekend se schimbă ora

Sistemul orei de vară și de iarnă este aplicat în fiecare an, în martie și octombrie, cu scopul principal de a conserva energia. În martie, trecem la ora de vară, când ceasurile sunt date înainte cu o oră, iar în octombrie, trecem la ora de iarnă, când ceasurile sunt întoarse cu o oră înapoi. Această schimbare nu are loc simultan în toate țările din cauza diferențelor de fus orar.

Diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) în perioada orei de iarnă este de două ore, față de trei ore în timpul orei de vară.

România a implementat sistemul orei de iarnă încă din 1931. Înainte de 1998, schimbarea avea loc în ultimul weekend din septembrie. Din acel an, trecerea s-a mutat în octombrie, pentru a permite oamenilor să beneficieze de mai multă lumină naturală.

Ideea schimbării orei a fost propusă pentru prima dată de Benjamin Franklin în 1784, cu scopul inițial de a economisi uleiul de lampă. În timpul Primului Război Mondial, câteva țări europene au adoptat acest sistem. În prezent, aproximativ 70 de țări din Europa și America urmează acest sistem.

Pe continentul european, toate țările, cu excepția Islandei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Turciei și Rusiei, aplică schimbarea orei, atât în timpul orei de vară, cât și în timpul orei de iarnă. Unele dintre aceste țări au revenit la ora inițială, în timp ce altele au preferat să rămână la ora de vară.

Schimbarea orei în telefon și alte dispozitive

Iată ce puteți face în cazul în care nu vi se schimbă automat ora în telefon și pe alte dispozitive:

Telefoane mobile: Accesați setările telefonului și căutați opțiunea "Data și oră" sau "Ora și dată". Acolo, ar trebui să aveți opțiunea de a alege între modul automat și modul manual pentru setarea orei. Dacă aveți setat modul automat, telefonul ar trebui să se actualizeze automat la noua oră. Dacă nu, dezactivați modul automat și setați manual ora cu o oră înapoi.

Computere: Pe majoritatea sistemelor de operare, cum ar fi Windows sau macOS, ora se actualizează automat prin conexiunea la internet. Asigurați-vă că aveți conexiune la internet și că setările de oră sunt setate să se actualizeze automat. Dacă nu, puteți seta manual ora în setările sistemului.

Ceasuri inteligente și alte dispozitive: Verificați setările dispozitivului pentru a vedea dacă există opțiunea de a actualiza ora automat. Dacă da, asigurați-vă că această opțiune este activată. Dacă nu, setați manual ora cu o oră înapoi.

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă

Trecerea la ora standard, un eveniment ce are loc de doua ori pe an, poate avea consecințe negative asupra sănătății și siguranței persoanelor, conform mai multor studii realizate în întreaga lume. Deși schimbarea ceasului cu o oră în urmă aduce cu sine câștigul unei ore de somn, aceste studii arată o legătură între creșterea numărului de atacuri de cord și trecerea la ora de iarnă.

Un studiu prezentat de Colegiul American de Cardiologie, bazat pe date colectate din spitalele din Michigan în perioada 2010-2013, a arătat o creștere semnificativă, de 25%, a numărului de atacuri de cord în ziua imediată schimbării orei, conform Oraexactă.eu.

De asemenea, un studiu realizat de Universitatea Alabama a evidențiat faptul că schimbarea ceasului cu o oră înainte este asociată cu o creștere de 10% a riscului de atac de cord în următoarele 48 de ore, în timp ce schimbarea ceasului cu o oră în urmă este asociată cu o scădere de 10% a acestui risc.

Pe o perioadă de 20 de ani, cercetătorii din Suedia au colectat date privind incidența atacurilor de cord în cele două perioade de schimbare a orei dintr-un an. Concluziile studiului au arătat o creștere de aproximativ 7% a cazurilor de atac de cord în primele 3 zile de la schimbare, atribuită unui număr mai mic de ore de somn. O scădere similară, de 7%, s-a observat atunci când s-a trecut la ora de iarnă.

Mai multe studii au evidențiat, de asemenea, o legătură între schimbarea orei și numărul accidentelor rutiere. Această legătură poate fi corelată cu lipsa odihnei corespunzătoare a șoferilor. De exemplu, când s-a trecut la ora de vară în Manitoba, în 2014, s-a observat o creștere de 20% a incidentelor rutiere.

Cercetătorii au avertizat că somnul la volan reprezintă un pericol real în aceste perioade de schimbare a orei și că șoferii trebuie să se asigure că sunt în stare să conducă atunci când se trece la ora de vară sau la cea de iarnă.

Trecerea la ora de iarnă pare să creeze mai puține probleme, așa cum a arătat un studiu realizat în 2014 de Universitatea Colorado. Dacă la trecerea la ora de vară s-a înregistrat o creștere de 17% a numărului de accidente rutiere fatale, la trecerea la ora de iarnă nu au fost înregistrate modificări majore.

Un alt studiu realizat la Universitatea din Pittsburgh a evidențiat legătura dintre trecerea la ora de iarnă și numărul de pietoni accidentați. Conform cercetătorilor, pietonii care se deplasau la orele de vârf în primele săptămâni de la trecerea la ora de iarnă erau de trei ori mai expuși să fie accidentați mortal de mașini.

Cercetătorii, care au colectat date pe o perioadă de 7 ani, au concluzionat că există o scădere a numărului de pietoni accidentați atunci când se trece la ora de vară. Se consideră că principalul motiv ar fi faptul că atât șoferii, cât și pietonii se adaptează mai greu la nivelul redus de lumină atunci când se trece la ora standard.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Citește și...
Țara unde poștașii poartă pantaloni scurți iarna și primesc bani în plus pentru asta: „Pielea este impermeabilă”
Țara unde poștașii poartă pantaloni scurți iarna și primesc bani în plus pentru asta: „Pielea este impermeabilă”

Poștașii din Marea Britanie poartă mereu pantaloni scurți la muncă, indiferent de vreme și există o explicație pentru asta.

Cămara de iarnă - ce să pregătești pe ultima sută de metri. Cum să te asiguri că ai tot ce trebuie
Cămara de iarnă - ce să pregătești pe ultima sută de metri. Cum să te asiguri că ai tot ce trebuie

În pragul iernii, gospodinele fac inventarul cămării și a alimentelor pregătite pentru sezonul rece. Află cum să îți pregătești cămara înainte de venirea iernii, astfel încât să nu îți lipsească nimic pe perioada anotimpului geros.

Pretindea că este miliardar și păcălea femei cunoscute pe internet să îi dea 100.000 de lire sterline. Cum a fost prins
Pretindea că este miliardar și păcălea femei cunoscute pe internet să îi dea 100.000 de lire sterline. Cum a fost prins

Un bărbat în vârstă de 65 de ani a fost condamnat la 11 ani de închisoare după ce a înșelat 10 femei, de la care a obținut aproximativ de 100.000 de lire sterline.

Recomandări
Cătălin Cherecheș are cameră de rugăciune la închisoare. Va mai sta în Germania, pentru că a refuzat extrădarea simplificată
Cătălin Cherecheș are cameră de rugăciune la închisoare. Va mai sta în Germania, pentru că a refuzat extrădarea simplificată

Arestat în Germania, Cătălin Cherecheș se ține tare. Nu a fost de acord cu procedura simplificată de trimitere a lui, în România.

Surse Reuters: Ucraina a aruncat în aer o linie de cale ferată rusă în Siberia
Surse Reuters: Ucraina a aruncat în aer o linie de cale ferată rusă în Siberia

Agenţi ai serviciilor secrete ucrainene (SBU) au aruncat în aer o linie de cale ferată din Siberia pe care Rusia o foloseşte pentru a cumpăra arme din China şi Coreea de Nord.

 

Aglomerație mare la ieșirile din țară. Românii pleacă în străinătate de Ziua Națională
Aglomerație mare la ieșirile din țară. Românii pleacă în străinătate de Ziua Națională

Sunt destui românii care se vor cinsti de Ziua Naţională în alte țări. Unii au fugit de temperaturile scăzute în destinații calde cu palmieri, flori şi apă călduţă în piscină.