Operatorii din turismul balnear cer ajutor Guvernului. Ce tip de vouchere ar salva industria SPA
Operatorii din turismul balnear vor vouchere de sănătate, finanţate de la bugetul de stat, pentru cei care au avut Covid sau pentru bolnavii cronici, ca să îşi întărească imunitatea.
Este o măsură adoptată deja de alte ţări europene. Beneficiarii s-ar putea trata gratuit în bazele balneo sau în centrele spa, care acum înregistrează pierderi uriaşe. În prezent, nicio terapie pe bază de apă nu este permisă.
România este singura ţară din Uniunea Europeană unde restricţiile impuse industriei balneare şi centrelor SPA nu au fost ridicate în totalitate. Patronatele din turism cer redeschiderea piscinelor şi bazinelor la interior şi permiterea terapiilor pe bază de apă. Dar şi acordarea unor tichete pentru cei care au suferit de Covid 19 şi celor cu boli cronice, cum se întâmplă în Serbia sau în Cehia. La cehi, suma acordată de la bugetul de stat merge până la 750 de lei.
Iuliana Tasie, vice-președinte al Asociației Europene de Spa: „Au venit cu aceste proiecte de promovare în zona voucherelor de sănătate, cu sprijin din partea lor de a stimula întoarcerea oamenilor în staţiunile balneare pentru refacere, dacă sunt după îmbolnăviri, sau pentru întărirea sistemului imunitar."
În România, avem 33 de staţiuni balneo şi peste 2.500 de izvoare şi foraje, o treime din toată Europa. Inutile, în prezent. Piscinele şi bazinele cu apă termală, minerală sau sulfuroasă din interior sunt închise. Nici tratamentele cu nămol nu sunt permise. Deşi hotelierii plătesc statului, în continuare, taxe pentru că ar folosi aceste resurse naturale. Fără baze de tratament funcţionale, românii nu merg în hotelurile balneo.
Florin Bazavan, proprietar: „Majoritatea operatorilor din turismul balnear au stabilimente mari ca şi capacitate, peste 100 de camere. Fiind perioada de iarnă, cheltuielile sunt mult mai mari cu încălzirea. Ne situăm undeva la 20 la sută grad de ocupare”.
Industria SPA şi de relaxare număra peste 4.00 de centre în România. În 2019, în doar 40 de spa-uri, considerate de top, un milion de oameni au folosit piscinile interioare şi alte două sute de mii de persoane, saunele. Accesul la piscine şi la saune reprezintă în jur de 70% din cifra de afaceri a pieţei spa.
În timpuri normale, în 2019, 2,2 milioane de turişti au cheltuit peste 370 de milioane de euro în staţiunile balneo, cu 10 la sută mai mult ca în 2018. În 2020, hotelierii vorbesc doar de pierderi, care se ridică şi la jumătate de milion de euro pe zi. Şi estimează că 70 la sută din industrie abia supravieţuieşte. Patronatele au cerut ajutor noului guvern şi ministrului Economiei, dar nu primit niciun răspuns.