România se pregătește pentru scenariul în care nu mai putem importa gaz rusesc. Care sunt opțiunile
România, alături de restul țărilor europene, se pregătește pentru scenariul în care nu mai putem importa gaz rusesc.
Pentru iarna viitoare am putea aduce gaz din mai multe surse, din Azerbaidjan și Qatar sau gaz lichefiat din Statele Unite.
Condiția este să avem acces la un nou coridor de transport, din sudul Europei, anunță autoritățile. Momentan, această conductă care face legătura între Grecia și Bulgaria este în construcție și urma să fie gata în vară.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pentru a avea gaz suficient iarna viitoare soluția ar fi o nouă conductă între Grecia și Bulgaria prin care am putea primi măcar o parte din cât importăm acum de la ruși, adică peste 20% din consumul total.
Acest nou interconector în Grecia și Bulgaria este extrem de important pentru că astfel am putea primi gaz lichefiat. Vorbim despre un gaz natural comprimat și răcit undeva la -160 de grade Celsius, care e mai ușor de transportat pentru că ajunge să ocupe de câteva sute de ori mai puțin volum. Ajunge cu nave maritime în porturile din Grecia, aici sunt terminale de regazificare, care iau gazul lichefiat și îl transformă înapoi în metan în stare gazoasă, iar prin această conductă, acum în construcție, poate fi transportat în Bulgaria.
Odată intrat în sistemul bulgar, gazul ar ajunge ușor la noi prin conducta Giurgiu-Ruse, care a fost construită acum câțiva ani și am putea primi în acest fel gaz de oriunde: Azerbadaidjan, Qatar sau Australia.
Virgil Popescu, ministrul Energiei: ”La vizită și la ședința de Guvern comună cu Guvernul Greciei am vorbit şi am pus în discuţie interconectorul între Grecia şi Bulgaria pentru a operaţionaliza coridorul vertical, pentru a putea avea acces şi la gazul azer pe coridorul vertical şi la terminalele lgn din Grecia şi la cele din Turcia, pentru că diversificarea surselor de aprovizionare este o prioritate pentru România şi pentru Europa.”
După mai multe amânări, autoritățile din Grecia au spus că noua conductă ar urma să fie gată la vară. Momentan nu se știe cât de ridicate vor fi costurile pentru transport.
Sorin Elisei, director consultanță DELOITTE ROMÂNIA: ”Va trebui, indiferent de preț, să avem gaz. Gazul va fi prețuit din perspectiva disponibilității. Față de cotațiile actuale nu cred că vom ajunge la acele valori, dar conducta aceasta și livrări către România înseamnă disponibilitate de gaz, ceea ce în vremuri în care toate rutele de aprovizionare rusești ar fi închise, acest gaz va fi practic neprețuit.”
Și legea offshore, care se referă la redevențele pe care le vor primi companiile care exploatează zăcămintele de gaz natural din Marea Neagră, ar urma să intre curând în Parlament, au mai spus autoritățile.
Mihnea Cătuți, specialist în energie, EPG: ”Nu putem vorbi de mai puțin de trei ani de zile până când să iasă gaz din acel zăcământ. Există o altă companie care în momentul de față încearcă să aducă gaz natural de mai aproape de țărm, un zăcământ ceva mai mic, care ar avea ceva șanse să înceapă să fie funcțional anul ăsta, dar cu o capacitate destul de redusă.
Între timp, gazul a ajuns la prețuri record, și de peste 330 de euro pe MWh, triplu față de începutul săptămânii trecute. Petrolul, de asemenea, a ajuns la cel mai mare nivel din 2008 încoace.”