Prețul gazului a explodat după ce Rusia a atacat Ucraina. Bursele din toată lumea, în declin
Invazia Ucrainei a dus la la caderea burselor europene, care au început sesiunea de joi pe roșu.
Prețul gazului a explodat, au fost creșteri și de 40% joi dimineață, în timp ce barilul de petrol a depășit 100 de dolari și a atins cel mai mare nivel din 2014 încoace.
Scăderi au înregistrat și bursele asiatice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prețul gazului, la bursa de la Amsterdam, a crescut joi dimineață cu aproximativ 40% și a trecut de 120 de euro pentru un megawat ora. În orele urmatoare a mai coborât ușor, dar investitorii și traderii par să rămână în alertă.
Același scenariu îngrijorător a fost și în cazul petrolului, care a depășit pragul de 100 de dolari pe baril la scurt timp după discursul lui Vladimir Putin și ajuns în scurt timp la peste 102 dolari, cel mai mare nivel din ultimii ani. Iar creșterile au continuat pe parcursul dimineții.
Imediat după declașarea războiului din Ucraina, bursele din toată lumea au fost în declin.
Bursa de la Paris a început sesiunea în scădere cu 4,19%, potrivit presei internaționale. Cea de la Frankfurt înregistra un minus de 4,39%, în timp ce la Londra scăderea a fost de 2,55%.
Pe roșu a fost și bursa americană, la închidere. Cel mai reprezentativ indice, care include cele mai importante 500 companii listate la New York, a înregistrat o scădere de 1,84%.
Iar Bursa din Hong Kong a afișat o scădere de peste 3%.
Cele mai mari scăderi, de până la 50%, le-a înregistrat bursa de la Moscova, după ce tranzacționarea a fost chiar oprită câteva ore joi dimineață.
Sunt tot mai mari presiunile ca Rusia să fie eliminată de la sistemul SWIFT, ceea ce ar însemna blocarea tranzacțiilor. Asta ar putea duce la o agravare a crizei energetice și la probleme privind livrările de gaz în Europa. Momentan, potrivit statisticilor, depedența Uniunii de gazul rusesc ajunge la 40%.